Friday 15 December 2017

Kirjallisuuden työllistävä vaikutus

Tällä viikolla bittiavaruuteen on jälleen lennellyt lukuisia Hiljaa koskevia sähköposteja. Kirjoittajana olin erittäin huojentunut, kun käsikirjoituksen ensimmäinen versio valmistui loppukesällä intensiivisen kirjoitusrupeaman päätteeksi. Silloin oli tietysti hieman liian aikaista alkaa juhlia ja tuuletella, sillä raskas loppusuora häämötti vielä edessä. Uuden Hilja-kirjan parissa ovat viime viikkoina viettäneet aikaansa niin kustannustoimittaja, kuvittaja, kansisuunnittelija kuin taittajakin, kirjoittajan itsensä lisäksi siis. 

Tuli aika jännä fiilis, kun tajusin, miten työllistävä vaikutus yhdellä tekstillä eli kirjallisuudella onkaan. Kirjailijana minä olen sisällöntuottaja, jonka tavoitteena on se, että kansien väliin päätyy laadukasta ja lukukelpoista tekstiä. Tuon tekstin matka lopulliseksi kirjaksi olisi kuitenkin mahdotonta ilman muita tekijöitä eli tiimiä kirjailijan ympärillä. Toki tähän täytyy sanoa, että olen keskisuuren kustantamon kirjailija. Omakustanteiden kohdalla kirjoittaja tekee varmasti monet näistä töistä itse, ja isoissa kustantamoissa voi olla käytössä vielä sellainenkin apu kuin oma mainososasto, luulen.
Kuva: Nadja Sarell
Vaikka kirjoittaminen on pääasiassa yksin puurtamista, tällaisina viikkoina iloitsee siitä, että on ihmisiä, joiden kanssa pallotella ideoita ja hioia sitä parasta mahdollista lopputulosta. Palautin käsikirjoituksen kustannustoimittajalle luentaan elokuun lopussa. Teksti sai levätä syksyn, kunnes sen viimeistelyyn palattiin tuorein silmin. Marraskuussa sain työstettäväksi kommentoidun version, joka pääsi hiomisen ja pienten tarkistusten jälkeen viimein taittajan pöydälle.

Olenko sanonut, että Hiljalla on aivan ihana kuvittaja? On aina jännittävä hetki, kun kirjan taittoversio tulee näytille eli kuvat ja teksti ovat vihdoin päässeet yhteen. Voin luvata, että Seikkailu kutsuu, Hilja -kirjassa on jälleen vauhdikkaita ja hymyilyttäviä kuvia. Olin itsekin täysin myyty ne nähtyäni. Pieni mummosekaannus oli tosin sattunut jossain matkan varrella, mutta onneksi asia huomattiin ajoissa ja on jo korjattu.

Kirjan taittoversion tarkistus on vielä vihoviimeinen homma, ennen kuin teksti lähtee painotaloon. Hilja painetaan muuten Suomessa, mistä olen erittäin ylpeä (työllistävä vaikutus!). Tällä kertaa kävi niin, että tekstin tekijä halusi loppuhionnassa muuttaa sellaistakin, mikä ei olisi ollut enää tarpeen.  Taiton jälkeen löytyi, kuten aina, vielä pientä oikeasti korjaamista vaativaa, mutta itse olisin paniikissani muutellut enemmänkin. Onneksi kustannustoimittajallani ja Hiljan taittajalla on hyvät hermot ja rauhallinen ote, ja uskoisin, että yhdessä päätetty lopputulos on hyvä. Tai no, pianhan sen näette!
Kuva: Nadja Sarell
Koska asia alkoi kiinnostaa minua, listasin tähän tahoja, jotka ovat joko mukana tekemässä kirjaa tai toimivat kirjan taustalla muuten. Kirjallisuudella tosiaan on työllistävä vaikutus!

- Kirjailijan läheisin työkaveri on kustannustoimittaja, vaikka oma työtapani onkin sellainen, että kusti näkee tekstin vasta sitten, kun se on minusta valmis eli hän osallistuu vain lopputuloksen hiomiseen.

- Kuvittajalla on tärkeä rooli, koska kyseessä on kuvitettu lastenromaani. Minulla on ollut onni saada kuvittaja, jonka kanssa olemme samalla aallolla. Olemme myös toistemme suurimmat fanit.

- En tiedä, kuinka yleistä tämä on, mutta Hiljan tiimissä on myös kansisuunnittelija, mikä varmasti näkyy lopputuloksesta.

- Kirjailijan takana häärää tietysti koko kustantamo. Kirjan myynnistä neuvotellaan, sitä postitetaan maailmalle ja niin edespäin. Suurin osa työstä ei näy ulos, mutta kulisseissa tapahtuu kaikenlaista.

- Kirjan taittoa varten tarvitaan siihenkin henkilö. Kustantamoni ostaa palvelun ulkopuolelta, ja olen ollut hyvin tyytyväinen Hiljan pilkuntarkkaan taittajaan.

- Kirjan konkreettinen painaminen tapahtuu painotalossa. Omat kirjani painetaan Juvalla, joten saan olla ylpeä kotimaisesta työstä! Suomi nousuun jo kahden painoksen ja kohta toisen kirjan verran.

- Kirjan myynti, kuljettaminen, varastoiminen, postittaminen ja niin edespäin vaatii sekin tekijänsä. Ammattinimikkeinä voisi listata ainakin kirjakauppojen myyjät, varastoihmiset ja kuljettajat. Tietysti paljon kirjoja kulkee myös ihan postinkin kautta, joten saavat hekin vähän töitä siellä.

Kirjallisuuden ympärillä pyörii lisäksi kaikenlaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, kuten kirjamessut, joiden järjestäminen on myös jonkun työtä. Lastenkirjallisuudesta ilmestyy vain vähän arvosteluja, joten sen työllistävästä vaikutuksesta sanomalehdille ja kriitikoille ei valitettavasti oikein voi puhua.
Mutta en minä kirjailijana oikeastaan yhtään mieti sitä, olenko tehnyt osani Suomen työllisyyden parantamiseksi. Parasta on se, jos lukija on löytänyt kirjani ja mahdollisesti pitänyt siitä. Jokainen tekstistä ilahtunut lukija on kaiken kirjan tekoprosessiin kuuluvan hiusten halkomisen arvoinen. 

Seikkailu kutsuu, Hilja tulossa helmikuuhun mennessä!
6 comments on "Kirjallisuuden työllistävä vaikutus"
  1. Mielenkiintoinen postaus! Teet kyllä ihailtavaa työtä. Olen itsekin jossain vaiheessa haaveillut työstä, jossa saisi olla vähän kuin itsensä pomo ja määrätä itse työtahdin. Toisaalta on varmasti olemassa moniakin asioita, jotka sen työtahdin sitten tosiasiassa määrittelevät. Mutta siis tarkoitan jotain muuta kuin kahdeksasta neljään työ, jota itse esimerkiksi teen. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Hanna!
      Tällä hetkellä kirjailijan aika menee kyllä ihan jossain muissa hommissa kuin kirjoittamisen parissa. Puolipäiväinen päivätyö ja osa-aikainen iltatyö työllistävät, ja kirjailijuus kulkee jossain sivussa. Keväällä tilanne on kuitenkin taas toisin päin. Mutta siinä mielessä olet oikeassa, ettei kahdeksasta neljään työ sopisi minulle =D Tykkään, kun päivät ovat erilaisia, että viikossa on monenlaisia juttuja ja hyvin vaihtelevat työajat. Useimmiten on itsestäni kiinni, mitä saan aikaan ja milloin ja tällainen vapaus on ehdottoman tärkeää, ainakin nyt =)

      Delete
  2. Raapustan juuri gradua omakustantamisesta, ja siksi on jonkin verran tullut mietittyä kustannusprosessin kulkua kustantamon kanssa ja ilman. Onpa siis hauskaa lukea kirjailijan mietteitä samasta asiasta! Taitaa olla aika yleistä ajatella, että kirja on pelkästään kirjailijan oma suoritus, mutta aika iso porukkahan matkan varrelle mahtuukin. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulee varmasti mielenkiintoinen gradu! Sinullahan on työn puolesta muutenkin erilainen näkökulma kustantamiseen kuin minulla. Olemme niin sanotusti hihnan eri päissä =) Tsemppiä graduun - siitä tulee varmasti tosi mielenkiintoinen!

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?