Friday 8 December 2017

Suomi 100 -haaste ulkosuomalaiselle

Suomi juhlii tänä vuonna 100. itsenäisyyspäivää. ONNEA ONNEA! Juhlan kunniaksi blogeissa on kiertänyt Suomi 100 -haaste ulkosuomalaisille. Tässä omat vastaukseni  Housefive-blogin Saaran aloittamana kyselyyn, jota vähän lyhensin ja muokkasin.

Missä asut ja kuinka kauan olet asunut ulkomailla?
Asun Kölnissä Saksassa ja olen asunut ulkomailla seitsemän vuotta ja kaksi kuukautta.

Kuinka usein käyt Suomessa? Milloin viimeksi ja onko seuraava kerta jo tiedossa?
Käyn Suomessa useita kertoja vuodesta. Osa reissuista on työmatkoja ja tämän vuoden aikana Suomessa käymisen syyt ovat olleet esikoiskirjailijuuteen liittyneitä. Minun on pakko käydä säännöllisesti raikastamassa kieltäni Suomessa, ja toisaalta haluan päästä paikalle tärkeisiin juhliin, kuten häihin, ristiäisiin ja synttäreihin, vaikka kaukana asunkin. Seuraava reissu odottaa tammikuun alussa ja sitä seuraava jo maaliskuussa!

Mitä kaipaat Suomesta?
Luontoa, rauhaa, hiljaisuutta ja tilaa.
Lempimaisemasi Suomessa?
Sellainen, jossa on luontoa ja vettä. Yksi aivan paras paikka auringonlaskujen ihailuun on tätini mökillä Rantasalmella. Siinä valoshow´ssa jää taulutelkkari toiseksi.

Miten juhlit Suomen 100. itsenäisyyspäivää?
Olen ollut tällä viikolla kolmessa Suomi 100 -juhlassa. Tiistaina vietimme yliopiston laitoksen juhlaa, keskiviikkona juhlin suomalaisella seurakunnalla yli sadan muun suomalaisen tai suomalaistaustaisen kanssa ja eilen oli vielä Kölnin Suomi-koulun yhdistetty itsenäisyyspäivä/joulujuhla. Kyllä olen osani tehnyt siihen, että Suomi on skoolattu uusille ikäluvuille.

Mitä muotoilua teiltä löytyy ja mikä on rakkain tavara, jonka olet tuonut Suomesta?
Meiltä, kuten kaikista muistakin ulkosuomalaiskodeista, löytyy Iittalan Kivi-kynttilälyhtyjä, Mariskooleja, Aalto-maljakko ja muita suomalaisia kodintekstiilejä. Miehen myötä kotiin on alkanut ilmestyä muita pohjoismaisia design-asioita, joten suomalaisuus ei sinänsä ole hallitseva elementti sisustuksessa. Rakkain tavara on ainoa huonekalu, joka seurasi Suomesta tänne, nimittäin tuttavalta saatu suomalainen puutuoli.

Mitä suomalaista ruokaa rakastat? Entä inhoat?
Kyllä ei ole kunnon kalakeiton voittanutta, vaikka en niinkään välitä suomalaisista silakoista ja silleistä. Inhokkeihin kuuluu Janssonin kiusaus, mutta se taitaakin olla ruotsalaista alkuperää.

Minkälaista elämää viettäisit, jos asuisit edelleen Suomessa?
Jos asuisin edelleen Suomessa, olisin töissä lukion äidinkielenopettajana. Se on motivoiva ja hauska työ, joskin niin intensiivinen, etten tiedä, olisinko ehtinyt sen ohessa alkaa kirjoittaa kirjoja. Mies löytyi maailmalta eli jos asuisin vielä Suomessa, saattaisin olla sinkku.

Mitä pyydät aina tuomaan tuliaisiksi Suomesta?
Ruisleipää, Lumipanttereita ja Xylitol-purkkaa. Oikeastaan kaikki suomalaiset karkit ovat erittäin tervetulleita mutta suklaata meillä ei kulu.
Mitä arvostat nykyään eniten Suomessa, mitä et ehkä osannut arvostaa ennen?
Sitä, että ihmisille annetaan tilaa ja rauhaa eikä heti aleta räyhätä, jos asiat eivät suju esim. liikenteessä. Sain hiljattain keskellä katua kauheat huudot, kun raivoisa autoilija ei päässyt pyöräni ohi kohdassa, jossa ei oikeasti ollut tilaa ohittaa. Edessä paloi punainen valo, joten ohitus ei olisi  myöskään tuonut mitään. Mutta hän koki oikeudekseen karjua minulle auton ikkunasta pää punaisena. Tällaista ei tapahtuisi Suomessa mutta liikenneraivo on Saksassa täysin oikeutettua, vaikka yleensä täysin turhaa.

Entä mikä Suomessa ärsyttää?
Se, että ihmisille annetaan tilaa, voi myös johtaa siihen, ettei heitä huomata. Suomessa ärsyttää kepeän arkisen kanssakäymisen puute ja ohikäveleminen. Kölnissä on pakko huomioida muita. On ihan kiva vaihtaa kassajonossa pari sanaa ja pyytää anteeksi, jos ohimennen hipaisee jotakuta ja pitää ovia auki perässä tulijalle. Näitä kaipaan Suomessa joskus, ja samalla olen tyytyväinen siihen, että saa vain olla ja mennä eikä tarvitse kommunikoida. Ulkosuomalaisen ristiriita, tässä se on.

Suomalaisinta minussa on...
Olen sosiaalinen ja menen ihmisiä lähelle, mutta kyllä suomalaisinta minussa on oman fyysisen tilan ja ajan tarve. Eteläeurooppalaisiin verrattuna taidan olla syrjään vetäytyvä möllöttäjä minäkin.

Kuinka usein puhut suomea?
Lähes päivittäin. Työskentelen suomen kielen opettajana, joten suomi on työkieli. Minulla on myös suomalaisia kollegoja ja paljon suomalaisia tuttuja. Jos en päivän aikana puhuisi suomea, ainakin kirjoittaisin sillä.
Suomen kielen kaunein sana? Entä rumin?
Tämä on vaikea. Suomessa on niin paljon ihania ja kauniita sanoja. Opiskelijoideni suosikkeja ovat sanat lämpimäpi ja liesituuletin. Kirjailijana pidän kaikista sanoista, jotka ovat värikkäitä, kuvailevia ja joissa on hyvä soundi, kuten diftongi. Rumimman sanan valinta sen sijaan on helppo. Se on pe***le.

Mitä suomalaista perinnettä vaalit?
Uudessa maassa on mukavaa se, että elämään tulee uusia perinteitä ja juhlia, kuten karnevaalit täällä Kölnissä. Suomalaiset perinteet liittyvät jouluun ja juhannukseen. Jouluna pitää ehdottomasti kuunnella joulurauhan julistus, vietin joulua sitten missä tahansa. Ja juhannuksena täytyy olla pullaa! Silloin kuunnellaan myös suomalaisia kesälauluja Tauno Palon ja Matti Salmisen tulkitsemina.

Lähetä terveisiä 100-vuotiaalle Suomelle!
Olet antanut minulle paikan, johon kuulua, kielen, joka on työ, sekä sisun, jonka avulla pärjää. Siis parhaat eväät maailmaan. Kiitos!
2 comments on "Suomi 100 -haaste ulkosuomalaiselle"
  1. Ihana postaus. Olen onnistunut missaamaan tämän haasteen kokonaan. Täytyykin pitää silmät auki, jotta pääset lukemaan näitä muiltakin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo, tämä jäi minultakin tekemättä ennen varsinaista juhlapäivää, kun on ollut niin kaikkea. Mutta näitä on liikkeellä =) Tällaiset haasteet ovat kiva tapa päivittää tätä ulkosuomalaisuutta.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?