Sunday 3 June 2018

Keski-Euroopan jalkapallokulttuuri, FC Köln ja Lukas Podolskin kebab

Kuva Pixabay
                                                                           *** Yhteistyössä Jalkapallomatkat ja Jalkapallolippuja

Popcornit paukkuvat mikrossa. Minä asetun omalle puolelleni sohvaa ja isä omalleen. Televisiosta pauhaavat kilpailijamaiden kansallislaulut tai Mestareiden liigan tuttu tunnussävelmä. Studion toimittajat ovat antaneet ennakkoanalyysinsä, kun televisiokamera alkaa kiertää pelaajan kasvoilta toisille. Komeita miehiä villeine hiusmalleineen seisoo rivissä kädet toistensa olkapäillä. Sitten arvotaan aloituspotkun saava joukkue, kätellään tuomarit ja 90 minuuttinen jännitysnäytelmä voi alkaa.

Olen aina seurannut jalkapalloa. Osittain se oli ympäristön vaikutusta, koska kolmetyttärisessä perheessä jonkun täytyy pitää isälle seuraa urheilukatsomossa. Jossain vaiheessa oma kiinnostus kuitenkin nousi niin suureksi, että katsoin pelejä yksinkin, kun isä ei ollut kotona. 90-luvulta mieleen ovat jääneet hollantilaisten oranssit paidat ja Ranskan menestysvuodet. Vuoden 2002 MM-kilpailut Etelä-Koreassa ja Japanissa muistan erityisesti sen takia, että nukahdin valitettavan monen pelin aikana, sillä makkaratehtaan aamuvuoro vaati veronsa.

En ole koskaan seurannut Suomen jalkapalloliigaa, mutta oli itsestään selvää, että Saksaan muutettuani on pakko päästä stadioneille ja mukaan eurooppalaiseen jalkapallokulttuuriin. Hampurissa satuin asumaan yhdessä St Pauli -fanien kanssa. Joukkue pelasi Bundesliigassa kauden 2010-2011, ja uudet ystävät antoivat minulle joululahjaksi lipun stadionille. Hauska sattuma oli se, että St Pauli pelasi Kölniä vastaan - ja vain kuukautta myöhemmin sain tietää, että seuraava osoitteeni tulee olemaan Kölnissä.

Jalkapallokulttuuri oli näkyvää myös Hampurissa, mutta siltä ei voi mitenkään välttyä Kölnissä. Kölniläiset rakastavat kaupunkiaan ja kaikkea siihen liittyvää. Kölniläisten suosikkiasioihin kuuluvatkin karnevaalit, FC Köln ja Lukas Podolski. Entiselle maajoukkuepelaajalle järjestettiin neljä vuotta sitten omat MM-voittojuhlat Kölnin vanhassa kaupungissa, ja hän avasi hiljattain kebab-kioskin tähän meidän lähelle. Sinne on aina jonoa, vaikka tuskin ruoka eroaa kadun toisella puolella myytävästä döneristä. Podolskin omistama Mangal Döner löytyy osoitteesta Bonnerstrasse 1, Köln.
Kuva Pixabay
Jalkapalloihmisenä olen tietysti nauttinut saadessani seurata saksalaisen jalkapallon menestyskulkua. Viime Euroopan mestaruuskilpailuista jäi mieleen peli, jota seurasimme lähibaarissa screeniltä. Kello näytti jo lähes puolta yötä, mutta baarissa juoksenteli vielä lapsia ja katsojista oli illan aikana muodostunut tiivis kannustusjoukko. Kun kaupungin oma pelaaja eli FC Kölnin Hector ratkaisi Italia-pelin jännittävän rangaistuspotkukilpailun päätteeksi, koko kaupunki räjähti. Sinä yönä keskustassa asuneet eivät juuri nukkuneet, koska autot tööttäilivät, ihmiset juhlivat ja kaduilla oli ilo ylimmillään.

Valitettavasti FC Köln kuuluu joukkueisiin, jotka sahaavat Bundesliigan ja kakkosliigan väliä. Tulevalla kaudella voisi taas olla mahdollista saada lippuja Rhein-Energie -stadionille, koska Köln putosi pääliigasta. Kävin stadionilla viimeksi pari vuotta sitten eikä live-pelin tunnelmaa voi verrata mihinkään muuhun. Stadionille mahtuu lähes 50 000 katsojaa, ja se on aina täynnä. Oluenmyyjät kiertävät katsomossa, vastustajajoukkueen faneille on varattu oma alueensa ja jokainen valveutunut fani osaa ulkoa laulut, joita innokkain fanikatsomo johtaa rummuin ja muin päristimin. Lisää kokemuksia St Paulin pelistä luettavissa täältä ja FC Kölnin kotistadionilta täältä

Ei liene yllätys, että odotan kovasti parin viikon päästä alkavia jalkapallon MM-kisoja. Saksassa ne tosiaan tarkoittavat "puclic viewing" eli lähes jokainen baari ja biergarten järjestää oman kisakatsomonsa, mutta onpa nähty sekin, että ihmiset virittävät television keskelle katua ja naapurusto roudaa tuolit sen ympärille. Tätä tulen kaipaamaan, jos joskus muutan takaisin Suomeen. Silloin täytyy ehkä alkaa suunnitella jalkapallomatkoja Keski-Eurooppaan.

***
Jalkapallomatkat on sivusto, joka kokoaa yhteen lippujen ja jalkapallopakettimatkojen hintatietoja lähinnä ruotsalaisilta sivustoilta. Tarjolla on lippuja niin kaikkien liigojen peleihin kuin maaotteiluihin ja Mestareiden liigaan. 

Jalkapallolippuja on vertailusivusto jalkapallo-otteluiden lipuille ja lippupaketeille. Sivustolla voit nopeasti vertailla tarjouksia eri myyjiltä ja matkatoimistoilta. Voit verrata yksittäisiä ottelulippuja tai kokonaisia matkapaketteja, joihin kuuluvat hotellit ja lennot.
1 comment on "Keski-Euroopan jalkapallokulttuuri, FC Köln ja Lukas Podolskin kebab"
  1. Enpä tiennyt että sä oot noinkin iso fani! Saksalaiset kyllä tykkää jalkapallosta, varsinkin EM- ja MM-kisat saa kansan syttymään. Kävin viime MM-kisojen aikana kerran lähikaupassa Saksan pelin aikana (koska vauva-arki ja tyhjä marketti) ja joka ikkunasta kyllä kuului pelin kulku ja sitä seuraavien huudot, joten mitään en missannut. Viime EM-kisat taas oltiin englannissa, jossa ei oikein päästy kisahuumaan kiinni.

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?