Wednesday 24 August 2011

Saksalainen lääkäri

Eräs kämppikseni sanoi aikoinaan Suomessa, että jos joskus muutata Saksaan ja alat maksaa Saksan kalliita sairasvakuutuksia, niistä kannattaa ottaa kaikki irti. Jokainen työssä käyvä maksaa Saksassa automaattisesti 7,6 % palkastaan sairasvakuutusmaksua - työnantaja maksaa siihen toisen samanmoisen päälle. Verotus on täällä tasapäistävää, mutta mitä enemmän tienaa, sitä korkeampi on sairasvakuutusmaksu. Joku katto siihen kuitenkin varmasti on.

Hyödyn tavoittelijana olenkin jo alkanut tutustua saksalaiseen sairaanhoitojärjestelmään. Lähtökohtaisesti lääkärin vastaanotolle pääsee nopeasti, mutta eivät asiat täälläkään aivan mutkattomasti toimi. Jokaisella on oma kotilääkäri, jonka vastaanotolle voi mennä lähes aikaa varaamatta. Pienet asiat hoituvat helposti kuntoon, muihin tutkimuksiin tai erikoislääkäreille saa lähetteen tiskiltä. Neljännesvuosittain pitää maksaa 10 euron kirjautumismaksu (tämä poistui 2014, toim. huom,) , mutta muuten palvelu on ilmaista. Tai siis no joo.

Lääkäripalveluissa kiteytyy saksalainen tehokkuus. Usein samoissa tiloissa toimii yhdestä kolmeen lääkäriä sekä muuta henkilökuntaa. Odotushuoneesta potilas ohjataan tutkimushuoneeseen, joita on useita samassa rivissä. Idea on se, että muu henkilökunta valmistelee potilaat ja tekee kaiken mahdollisen, ja lääkäri sitten vain kiertää huoneesta toiseen ja katsoo tilanteet päältä. Mentaliteetista johtuen Saksassa ei edes tunneta suomalaista käsitettä leikkausjono.

Oma ortopedillä käyntini kesti eilen 40 minuuttia: ensin 30 minuuttia odotusta ja sitten tehokkaat 5 minuuttia lääkärin kanssa. Osan ajasta hän luetteli latinalaisia ja muita termejä kirjurina toimineelle sairaanhoitajalle. Sitten lääkäri siirtyi seuraavaan tutkimushuoneeseen, kun taas sairaanhoitaja viimeisteli raportin ja antoi minulle muut ohjeet. Tehokasta, nopeaa. Toki voi miettiä, miten henkilökohtainen hoitosuhde tuollaisesta syntyy.

Toisaalta siihenkin panostetaan. Kävin kerran kotilääkärilläni ja ongelmani selvitettyään tohtorisetä kyseli muut voinnit ja kuulumiset ja tarpeeni mille tahansa lääkkeille tai hoidoille. Kun systeemiin pääsee sisälle eli pääsee potilaaksi sekä koti- että erikoislääkäreille, toimii homma saumattomasti. Itse olen vasta hakeutumassa järjestelmään ja joudun siis uutena asiakkaana odottamaan erikoislääkärien palveluja. Peruutusajat ja muut menevät jo sisällä oleville asiakkaille ja uusi asiakas voi joutua jonoon. Siksi täälläkin kuulee valitusta huonosta ja hitaasta terveydenhoidosta. Silloin voin aina kertoa Suomen terveyskeskuksista ja kuukausien hammaslääkärijonoista. Hammaslääkäriin minunkin pitäisi mennä. Sovimme jo kämppikseni kanssa, että menemme joku aamu yhdessä vastaanotolle ja hoidamme hampaat kuntoon. Perustarkastukseen päässee aikaa varaamatta. Yksinkertaista ja tehokasta.

Loppukevennys


Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?