Tuesday 9 April 2019

Voihan raskaus ja flunssa - TAAS

Kuva: Pixabay
Olen ollut monia vuosia erittäin perusterve ihminen. Sitten tulin raskaaksi ja kaikki muuttui.

Olen nyt raskausviikolla 27, ja menossa on kolmas flunssa sitten plussatestin. Viime vuodet olen sairastanut lähinnä kerran vuodessa eivätkä taudit ole olleet pahoja. Eilen kuvailin tämänhetkistä tilaani niin, että samanlaista keltaista limaa tulee sekä kurkusta, nenästä että silmistä. Ou jee. Mutta kuumetta ei ole juuri ollut, mikä on outoa.

Kaksi aikaisempaa raskausajalle sattunutta flunssaa ovat olleet lievempiä, mutta saaneet minut  silti miettimään, onko raskaudella vaikutusta immuniteettipuolustukseen.

Kysyin asiaa kätilöltäni, jonka vierailu sattui flunssapäivään. Hän ei osannut sanoa asiaan mitään, mutta lohdutti sairastavaa kertomalla, että lapsella on kaikki hyvin ja raskauden kasvukäyrät etenevät kaikkien ideaalitaulukoiden mukaan. Äidin sairastelu ei siis rasita lasta. Kuuntelimme sydänääniä doblerilla ja näimme molemmat, miten napani aaltoili, kun lapsi käänsi samalla kylkeä.
Kuva: Pixabay
Kävin eilen lääkärissä, koska kaiken päälle iski vielä silmätulehdus. Odotushuoneessa olin iloinen siitä, että olen kunnolla kipeä itsekin, sillä huone oli täynnä pärskiviä ja röhiviä ihmisiä. Jos sinne olisi mennyt terveenä, olisi lähtenyt sairaana ulos.

Kysyin myös lääkäriltäni raskauden vaikutuksesta elimistön vastustuskykyyn, ja hän totesi, että asioilla on yhteys. Raskaus kuormittaa elimistöä paljon ja hormonimuutokset ovat suuria, joten elimistö ei pysty pitämään yllä kaikkia järjestelmiä yhtä hyvin. Muuten erittäin helposti mennyt raskausaikani on aiheuttanut sen, että herkistyn ympäristön bakteereille helpommin.

Hankalin osa koko lääkärikäynnistä oli löytää lääkkeitä, jotka sopivat raskaana oleville. Raskaana saatttaa siis sairastaa enemmän kuin yleensä, mutta tauteihin on tarjolla vähemmän apukeinoja kuin normaalisti. Lääkärin piti tarttua puhelimeensa ja googlata, mitä mistäkin antibiootista sanotaan. Yhden silmätipan kohdalla luki mm. että se saattaa aiheuttaa sikiölle kuulovaurioita. Joo ei kiitos.

Lopulta löytyi yksi antibioottinen silmätippa, joka sopii raskaana oleville. Sen rinnalle sain myös homeopaattisen silmälääkkeen. Saksassahan suositaan näitä pehmeämpiä hoitomuotoja, joten lääkäri kehotti ensin kokeilemaan kevyempää tippaa ja tarttumaan vasta sitten antibioottiin tai käyttämään molempia. Kurkun hoitoon sain vain käskyn juoda litroittain salviateetä. Paracetamolia saan ottaa myös, mutta yritän välttää liiallista lääkkeiden käyttöä.

Hän myös passitti minut koko viikoksi sairaslomalle, koska tässä tilassa ei oteta riskejä.

Nyt olen siis käyttänyt päivän katselukiintiöni ja on aika sulkea silmät loppupäiväksi. Jatkan eilen aloittamani äänikirjan parissa. Äänikirjat ovat muuten ihan parasta viihdettä silmätulehdukseen! Olen tosin kuunnellut vain hömppäkirjoja, koska niiden kanssa ei haittaa, vaikka välillä torkahteleekin.

Voi tosin olla, että en koskaan saa tietää, miten on mahdollista, että nukahtaessani nainen oli menossa treffeille nahkatakkisen miehen kanssa, mutta kun havahduin hereille, hän olikin sängyssä aivan eri tyypin kanssa. Mutta se on vain kestettävä.

2 comments on "Voihan raskaus ja flunssa - TAAS"
 1. Minä sairastin monta flunssaa ennen 20. raskausviikkoa, sitten se loppui kuin seinään. Normaalisti en sairasta kuin ehkä kerran kahdessa vuodessa, joten olihan se turhauttavaa - varsinkin kun flunssa kesti aina viikon päivät. Tsemppiä! Toivottavasti tämä on sinun viimeisesi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho! Aloin käydä läpi blogin kommentteja ja tämä on jäänyt vastaamatta.
   Tämä flunssa oli tosiaan viimeinen, mutta yksi mahatauti kävi kylässä ennen laskettua aikaan. Nyt syksylläkin olemme säästyneet vauvan kanssa pahimmilta taudeilta - vaikuttaa siltä, että lapsen isä on saanut flunssat meidän puolesta :D

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?