Friday 29 November 2013

Haista home!

Ystäväni filosofoi hiljattain elämästä. Hänen lopputulemansa oli, että jotain täytyy olla pielessä, koska aika menee niin nopeasti ja kaikki homehtuu. Tuo jälkimmäinen pitää erityisen hyvin paikkaansa täällä Kölnissä. Itseni lisäksi ainakin kolmella kaverillani on tällä hetkellä asunnossaan homeongelmia.

Tähän löytyy varmasti monia syitä. En ole rakennusmies, joten ymmärrän taloista varsin vähän, mutta suomalaisena ymmärrän sitä, miten ja miksi ne kannattaa pitää lämpimänä. Saksalaiset rakastavat tuulettamista ja raikasta ilmaa. Varsinkin öisin kannattaa kuulemma pienentää lämmitystä ja nukkua paksun täkin alla ikkuna auki. 

Tervetuloa töihin.
Tästähän taistelin jo Hampurissa silloisen kämppikseni kanssa. Hän harrasti raikasilmanukkumista, mutta teki sen niin, että sammutti illalla lämmityksen koko kämpästä. Minulla kesti tovi vakuuttaa hänelle, että se ei varmasti ole kovin terveellistä kyseiselle talolle ja että lämmityskustannuksia se ei ainakaan säästä, koska viilennyt tila pitää taas lämmittää aamulla.

Asumiseen liittyvät kustannukset ovat kuuma peruna, koska aina ei ole selvää, mitä vuokranantaja ja mitä vuokralainen maksaa, jos jotain tapahtuu. Saksalaiset ovat muutenkin tarkan markan tyyppejä, ja jos jostain säästetään, niin nimenomaan lämmityksestä. Edellisessä asunnossani pääsin nauttimaan lattialämmityksestä, mikä oli mahtavaa. Se oli kuitenkin joku esiaikainen malli, joten säädöt eivät aina olleet ihan kohdillaan. Minä huolehdin huoneeni lämmöistä, joten palella ei yleensä tarvinnut. Entinen kämppikseni ilmoitti minulle juuri, että hänellä on homeremontti ulkoseinässä. Kirjahylly oli kerännyt taakseen kosteutta ja ulkoseinä hohkannut kylmä. Ei siis auttanut lattialämmityskään.

Näkymä hissiltä 5. kerrokseen. Työhuoneeni löytyy vaneriseinän takaa.
Nykyään asun pientä ullakkohuoneistoa yksin. Kolme seinistäni on ulkoseiniä, mikä tietää sitä, että kylmä tulee. Vuokranantajani on kuitenkin sen verran pihi, että olen jo kaksi kertaa joutunut soittamaan ja pyytämään lämmitystä päälle. Molemmilla kerroilla se laitettiin heti, mutta välissä oli leudompaa, joten patterit viilenivät taas. Tästä on luultavasti seurauksena se, että löysin hiljattain hometta seinästä, juuri sänkyni takaa. Tuli saman tien huonekalujen järjestyksen vaihto. Sain soittaa useita kertoja, ennen kuin talkkari tuli katsomaan. Hän pyyhki seinän ja totesi, että ei se läpi ole. laitat vaan tuulettimen pyörimään, niin kyllä se siitä. Joo-o. Nyt mietin, liitynkö uuteen asunnonetsintärumbaan vai elelenkö tovin tässä ja seuraan, kehittyykö hometta lisää. 
Yliopiston vessassa pelaa tuuletus.
Toki voi olla, että näillä Kölnin säilläkin on oma vaikutuksensa homeongelmaan. Jatkuva kosteus ja sateiset talvet yhdessä ehkä hieman nopeasti rakennettujen talojen kanssa synnyttää ongelmia. Tosin, jotkut murheet ovat itseaiheutettuja. Työhuoneeni naapurista lasahti patteri, eli aamulla töihin tullessa lattiat olivat täynnä vettä. Siitä sitten yliopiston Hausmeisterille soittamaan ja kyselemään tilanteesta. Vastauksena oli erittäin tyly, joo, joku tulee katsomaan sitä patteria tänään. Minä siihen selittämään, että niin, kun tätä vettä on täällä lattioilla ja myös kaappien alla. Vastauksena edellisen toisto ja luurin lyöminen korvaan. Joku oli kuulemma myöhemmin käynyt vilkaisemassa lattiaa, mutta kuivumisjäljet ovat edelleen näkyvissä, enkä halua tietää, mitä kaapin alla tai väliseinässä tapahtuu. Philosophikum on remontin alla, ja se leviää käytävällemme ensi vuonna, joten ajattelivat varmaan, että ihan sama. Home haisee nykyään sielläkin - vai olenko se jo minä, joka homehtuu.

Kävivät myöhemmin sentään tyhjentämässä ilmat patterista.

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?