Thursday 22 June 2017

Ylimainostettu juhannus

Juhannus on vuoden paras juhla ja pälä pälä. 
Mielestäni kyseessä on ylimainostettu ja stressaava viikonloppu, jonka seurauksena vietetään vielä hautajaisiakin. Tässä viisi syytä, miksi juhannus on ylimainostettu. Joku voisi sanoa tähän, että kateellisten panettelua, eli terveiset vaan täältä maailmalta.


1. Suunnitelmat
Millaisia suunnitelmia tehdään, kuka lähtee kenenkin mökille ja onhan kaikilla varmasti ohjelmaa? Onko mökki löytynyt, keneltä puuttuu festarilippu? Juhannuksen suunnittelu on syytä aloittaa jo keskitalvella. Jos et ole suunnitellut mitään, olet huono ihminen. Stressiä lisää kivasti facebookiin jo torstaina ilmestyvät mökkifiilistelykuvat. Katsokaa, kuinka hauskaa meillä täällä mökillä onkaan (vaikka grilli hajosi, vettä sataa, itikat syövät elävältä ja Pera yrjös pusikkoon).


2. Sää
Jo maaliskuussa on syytä alkaa kuulostella, mitä etanamiehet ja sammakonlukijat sanovat tulevan kesän ja erityisesti juhannuksen säästä. Tuleeko tänä vuonna lunta? Pääseekö veneelle? Viimeisinä viikkoina säätiedotusten tuijottelusta tulee entistä tiiviimpää ja lopulta sadetutkaa katsotaan livelähetyksenä. Lopputuloksena on kauhea stressi.

Onpa sitten juhannuksen jälkeen ainakin jotain, mistä puhua. Satoiko vai paistoiko? Missä oli vuoden paras juhannuskeli? Oliko lunta? Säästä saa aikaan hyvän valitusvirren tai ylistyslaulun, vaikka ehkä  sitten kuitenkin oli liian kuuma.


3. Riskialtis juhla
Missään muussa maassa ei tiedetä juhlapyhän alla, että viikonlopun aikana tulee varmasti kuolemaan ihmisiä. Joskus olemme pitäneet hukkumistilastobingoa eli kilpailleet siitä, kuka arvaa hukkujien määrän oikein.  Liikennekuolemat taitavat olla samoissa lukemissa. Kölnin karnevaaleja juhlii vuosittain miljoonia ihmisiä, mutta ymmärtääkseni siellä kukaan ei kuole.

Suomessa syntyy ilmeisesti paljon lapsia maaliskuussa yhdeksän kuukautta juhannuksen jälkeen. Kölnin vauvapiikki osuu marraskuulle, yhdeksän kuukautta helmikuisista karnevaaleista. Riskejä, riskejä.

Pelastuslaitos toivoo kylmää ja sateista juhannusta, jotta ihmiset eivät ala hölmöillä. Tänä vuonna tuo toive näyttää toteutuvan.


4. Ruokatavarat ja juomat
Tästäkin tulee hirveä stressi, sillä on hankalaa suunnitella ja hankkia kahden päivän ruuat etukäteen. Juhannusaaton kassajonot ovat aivan jäätäviä mutta onneksi sunnuntaina pääsee taas täyttämään varastoja. Jos hätä tulee, ovat Abc:t onneksi yötäpäivää auki. Sunnuntai-iltana jämäruuat pakataan kylmälaukkuihin ja ihmetellään, miten sitä nyt taas näin paljon kaikkea jäi. 

Juomia on hyvä alkaa tuoda jo pitkin kevättä tax freestä ja Tallinnasta, jotta eivät varmasti lopu kesken. (Pera tosin tyhjensi omat varastonsa jo ennen varsinaista juhlapäivää).


5. Perinteet
Onko kokkoa? Missä on kokko? Sauna ainakin ja vihta pitää olla. Kuka lähtee pyörimään alasti viljapeltoon (Pera, et sinä, nuku sinä vaan) tai kurkkimaan kaivoihin? Kyllä seitsemän kukkaa ainakin pitää tyynyn alle kerätä mutta kukaan ei sitten saa puhua tai muuten taika ei toimi.

Lonely planet kirjoitti Suomen juhannuksen vietosta jokunen vuosi sitten varsin hauskasti. Perinteitä noudattaen miehet lähtevät uiden kokon luota toisen luo ja törmäävät rantatörmällä juhannustaikoja  alasti suorittaviin naikkosiin. Juhannustaika toimi heti.

"One belief is that if a girl stands naked over a lake at precisely midnight she’ll be able to see her future husband – who coincidentally is one of the drunk people swimming across to another bonfire."

+ Bonus: Sairastuminen
Maanantaista asti on syytä alkaa ottaa lisävitamiineja, huuhdella nenää ja huolehtia lämpimistä vaatteista. Sairastuminen juhannuksen alla on pahinta, mitä voi tapahtua. Jos sairastunut kuitenkin osallistuu rientoihin, voivat muut kanssajuhlijat varautua juhannuksen jälkeiseen flunssaan. Sairasloman hakeminen juhannuksen päälle ei näytä kovin hyvältä, nimim. kokemusta on. 
Ulkosuomalaiselle juhannus on tavallinen kesäviikonloppu eikä ihmeempiä perinteitä ole. Tunnustan, ensimmäinen juhannus maailmalla hieman kirpaisi. Se tuli mieleeni, kun jouduin muutama viikko sitten järkyttämään Suomesta tulleen harjoittelijan kertomalla, että juhannusaatto on Saksassa aivan tavallinen arkipäivä eikä viikonloppu eroa mitenkään muista kesän viikonlopuista. Hauskaa, että hän oli edes olettanut niin. 

Tämä seitsemäs ulkomailla vietetty juhannus ei tunnu enää missään. Ainoat vaalimani perinteet ovat aviomiehen leipomat korvapuustit ja Matti Salmisen kesäisten laulujen ja tangojen kuuntelu. Viime vuoden juhannusta vietettiin valitsemalla vihkisormuksia, tänä vuonna tiedossa on paritkin syntymäpäiväjuhlat. 

Hyvää juhannusta sinne Suomeen!
Nauttikaa kesästä, pysykää pinnalla ja juhlikaa meidän ulkosuomalaistenkin puolesta.
15 comments on "Ylimainostettu juhannus"
  1. Hah, luettelit juuri viisi syytä miksi me olemme tänäkin juhannuksena ulkomailla. Ja kyllä, Porto on todellakin ihana❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Juhannukset ulkomailla olivat ennen minunkin taktiikkani :)
      Nauttikaa, olen kateudesta vihreä :D

      Delete
  2. Aamen! Tulileikit on toki kivoja, mutta vaikea löytää paikkaa missä ei tarvi sitä Peraa sietää.. Ja elokuussa on lämpimämpää :D

    Miksi se on muuten 24. päivä vaikka kesäpäivänseisaus on 21. päivä..

    t. Aino

    ReplyDelete
    Replies
    1. No sehän se, että aina niitä Peroja löytyy, vaikka haluaisi viettää ihan rauhallista viikonloppua :D Tuo on mielenkiintoinen kysymys. Ja kyllähän se vuosittain vähän vaihteleekin, mikä päivämäärä tähän viikonloppuun osuu. Mukavaa juhannusta sinne! Ja kippis!

      Delete
  3. Haha, ihan mainio postaus, tämä sai hymyn huulille :D Minäkään en kuulu riehakkaisiin juhannusjuhlioihin, oikeastaan lähinnä sen takia, että juhannuksena minulla on usein aika haikea olo, luonto kun on jo kesän puolessa välissä (ja normaalistihan en ole tällainen lasi puoliksi tyhjä -ihminen, vain juhannuksen ja kesän suhteen :D).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta! Kesähän on vasta alussa mutta tästä alkaa jo päivien pidentyminen. Siihen liittyy tiettyä haikeuttakin kyllä. Suomen kesä on kyllä todella lyhyt. Juuri laskeskelin, että Kölnin vuodessa on noin 5 kuukautta, joita voi suomalaisen mittapuun mukaan pitää kesänä. Keskikesä osuu siis johonkin heinäkuun loppuun :)

      Delete
  4. En mäkään kaipaa Suomen juhannuksesta hyttysiä, vesisadetta ja kylmyyttä, mutta pakko myöntää, että se koko kansaa yhdistävä juhlatunnelma on se mitä kaipaan. Onneksi pääsemme tänäkin juhannuksena toisten suomalaisten pariin grillaamaan, ehkä saunomaankin ja saapasta heittämään. Tarkoituksena olisi myös osallistua koko Suomea yhdistävään #hulahulasuomi tanssiin :D Ja, kun sijainti ei ole Suomi, niin huonosta säästä ja hyttysistä ei ole pelkoa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mä haluan nähdä teidän hula hula -videon! :D
      On kyllä hyvä idea järjestää leiri näin juhannuksen aikaan, että pääsee oikein hyvään Suomi-tunnelmaan. Säätkin näyttävät suosivan. Hyvää juhannusta ja leiriä!

      Delete
    2. Apua, se hula hula -biisi on ihan kamala! Hampurissa on muuten melko aito suomalainen juhannussää, +17 ja sadetta. Tai ehkä vähän lämpimämpää kuin keskivertojuhannuksena Suomessa...

      Delete
    3. Hampurin sää kuulostaa tosi hyvältä! Täällä Kölnissä on ollut tällä viikolla tosi tukalaa. Torstai oli varmasti yksi kesän kuumimmista päivistä - eikä sitä paljon puhuttua ukkosta edes tullut tilannetta helpottamaan. Onneksi ensi viikolla näyttää taas vähän viilenevän. Meillä ei siis työhuoneessa ole ilmastointia, eli tarkenee vähän liiankin hyvin ;)

      Delete
  5. Olipas hauska postaus :) Tätä se juhannus on pahimmillaan.

    Kirjoitin itse postauksen juhannusaattoona siitä miten yhteen tai siis kahteen päivää ei pitäisi asettaa niin hirveästi odotuksia koska sitten tulee niitä paineita jos/kun kaikki menee piloille.

    Juhannus on meille vähän kuin vappu eli talven/kylmän jälkeen "irtipäässeet vasikat" juoksevat sinne tänne päättömästi ja siksi myös sattuu ja tapahtuu ihan liikaa. Kun me kärvistelemme koko talven kylmässä, sateessa ja pimeässä tähän valoisaan aikaan lastataan ihan järjettömät odotukset. Aina pitäisi paistaa ja olla +25C lämmintä kuten lapsuuden kesinä. No, eihän silloinkaan ollut näin. Muistan itse kun olin uimakoulussa järvessä ja seison huulet ihan sinisinä kylmässä rantavedessä. Silti se oli kivaa tai sitten se aika vain kultaa muistot.

    Hyvää sunnuntaita - piipahdin vastavuoroisesti sinun blogissa kurkkimassa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiva kun kävit kylässä :)
      Yritän aina silloin, kun on aikaa, käydä lueskelemassa uusia blogeja. Sulla oli ihanat kuvat!
      Ja joo, ei silloin lapsenakaan tainnut aina vaan hellettä olla, mutta jotenkin rantavedessä tarkeni polskutella vähän kylmemmässäkin kelissä. Enää ei kyllä :D

      Delete
  6. Juhannus on niitä "juhlapäiviä", jolloin ylempi taho saa ihmiset käyttäytymään kaupoissa maailmanlopun tavalla. Hamstrataan kahden viikon edestä ruokaa ja syödään ne kolmen päivän aikana pois. Mahtavaa. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. No eikö! Onkohan juhannus oikeasti joku markkinavoimien keksintö, jotta saadaan muuten niin rauhalliseen kesään kunnon myyntipiikki :D

      Delete
  7. Laskeskelin että olen ollut viimeeksi juhannuksena Suomessa vuonna 2001, oli se nuorena ihan hauskaa(kin) mutta noita stressimomentteja kyllä koettiin jo silloin :) Turkissa ei mitään juhannusta ole mutta en edes ehtinyt sitä kaivata töiden keskellä. Turkissa tosin on sitten nuo bayram-juhlat, joihin paikalliset osaavat kyllä varautua ihan samalla stressitasolla kuin suomalaiset jouluun ja juhannukseen.

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?