Tuesday 20 June 2017

10 + 1 kysymystä ulkosuomalaisen elämästä


Meistä ulkosuomalaisista on moneksi: sain Liebster award -blogihaasteen Normaali irtiotto-blogin Anulta, joka on myös tämän vuoden esikoiskirjailija. Oma esikoiskirjani tulee aloittamaan lastenromaanisarjan, mutta Anu kirjoittaa Portugaliin sijoittuvia dekkareita. Kiitos haasteesta!

Tekstin lopussa on lista blogeista, joille haluan lähettää saman tunnustuksen.

KYSYMYKSET TUNNUSTUKSEN SAAJILLE:


1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?
Leuto talvi ja pitkät keväät ja syksyt. Pidän siitä, että ympäri talven on mahdollista pyöräillä ilman jäätä ja loskaa, ja että lokakuu ja maaliskuu ovat leutoja ja lempeitä kuukausia. Pidän myös Saksan monipuolisuudesta: Ensinnäkin on kaupunkia ja maaseutua, jokilaaksoja, Alppeja ja maissipeltoja. Toisaalta on paljon kulttuuritarjontaa, ravintoloita ja usein edullinen hintataso.

Nykyisessä asuinkaupungissani Kölnissä parasta on ihmisten kepeä ja iloinen elämänasenne ja sosiaalinen ilmapiiri.

2. Entä ikävintä?
Saksalainen byrokratia ja joustamattomuus sekä tietty besserwisseriys osaavat yllättää negatiivisesti aina, kun ne on päässyt unohtamaan. Ihmis- ja autopaljous on uuvuttavaa eikä aina jaksaisi olla niin sosiaalinen kuin pitäisi.

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?
Tämä onkin paha kysymys. Juuri nyt sanoisin varmasti, että Australiaan. En pidä kaukomatkoista, mutta jos kerran ilmaiseksi tarjotaan, täytyy matkasta ottaa kaikki edut irti. Muutenkin olisi kyllä mielenkiintoista lähteä joskus katsomaan sitä maailmankolkkaa. 

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?
Portugaliin! Keväinen häämatka oli niin onnistunut ja toisaalta sen aikana ehti nähdä kuitenkin niin vähän, että Portugaliin on päästävä joskus uudestaan. Siinä maassa oli kaikki kohdallaan tai sellaista minun makuun sopivaa (puhun nyt muustakin kuin viinistä). Kaupunkeja, joihin palaan säännöllisin väliajoin, ovat Antwerpen ja Berliini, jotka molemmat sijaitsevat vain junamatkan päästä Kölnistä.

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?
Tämä on nyt aika klassista, mutta ruisleipää ja salmiakkia. Kotimaisia vihanneksia ja marjoja kaipaan myös. En osaa edelleenkään pitää saksalaisia luomuvihanneksia kotimaisten veroisina eikä täällä ole sellaista luksusta kuin marjaisat metsät.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?
Jaa-a, mitäköhän tähän pitäisi vastata. Paluumuutto ei ole pois suljettu ajatus mutta sille ei myöskään ole minkäänlaista tarvetta, ainakaan lähitulevaisuudesta. On parasta olla sanomatta "ei koskaan", sillä tilanteet saattavat muuttua joskus nopeastikin. Lähes seitsemän vuoden aikana olen ikävöinyt Suomea vain harvoin. Päinvastoin olen iloinnut tästä rikkaudesta olla kahden maan kansalainen. Saksassa elämässäni on monia asioita, jotka Suomessa eivät olisi olleet mahdollisia, eikä Suomi toisaalta mihinkään katoa vaan sinne pääsee aina käymään, kun siltä tuntuu.

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?
En ole nyt ihan varma, onko karnevaalit virallinen juhlapyhä, mutta täällä Kölnissä se ainakin menee sellaisesta. Kuukausia jatkuva karnevaalikausi huipentuu kuuden päivän katukarnevaaliin, jonka aikana kaupungissa on vaikea elää tavallista elämää varsinkaan ruusumaanantaina, kun miljoona ihmistä seuraa tuntikausia kestävää paraatia kaupungin keskustassa. Koululaisilla on karnevaalien aikaan vapaata, ja monet työpaikat käyvät päivien aikana tyhjäkäynnillä. Karnevaaleja joko rakastaa tai vihaa - jos niihin ei halua osallistua, on kaupungista paettava noiden päivien ajaksi. 

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa? 
Tekisi mieli vastata, että ei mikään, koska kaikki meni hyvin sujuvasti ja omalla painollaan. Oli hauska hypätä uuteen ja katsoa, mitä elämällä on tarjota. Suomeen ei jäänyt asuntoa tai työpaikkaa odottamaan eikä sellaisten jatkuvuudelle ollut Saksassakaan takeita. Vaikeinta saattoi siis olla epävarmuus ja tuntematon tulevaisuus, ja toisaalta työpaikan lopulta selvittyä kaikki byrokraattiset koukerot, mutta alkuajalta ei ole jäänyt sellaista oloa, että jokin olisi ollut vaikeaa. 

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?
Olen vanhemmiten laiskistunut ja tullut mukavuudenhaluiseksi enkä enää jaksaisi aloittaa kaikkea alusta ja sopeutua uuteen. Nostan hattua niille, jotka vaihtavat asuinmaata tiheään tahtiin. Tällä hetkellä kaikki on niin hyvin, että toivon, ettei mihinkään tarvitse lähteä. Jos joskus muuttaisin Saksan sisällä, toivoisin päätyväni Hampuriin.

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki? 
Tätä vastausta ei tarvitse miettiä hetkeäkään: tietysti meidän hääviikonloppu eli 23.-24.9. Perjantaina vietettiin maistraattihäät ja lauantaina juhlittiin vihkimistä lähisuvun ja rakkaiden ystävien kanssa. Tuohon viikonloppuun sisältyi monia mieleenjääneitä hetkiä, joista on vaikea valita yhtä ylitse muiden.

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?
Tänä keväänä olen ollut jo aika paljon reissussa, sillä takana on niin Portugali, Pariisi kuin Antwerpenkin. Nyt kesäkuussa olen ollut kaksi kertaa Suomessa. Elokuussa odottaa seuraava Suomen reissu ja syksyllä ainakin lyhyitä viikonloppupyrähdyksiä ympäri Saksaa. 

Säännöt Liebster Awardin vastaanottamiseen:
Kirjoita postaus palkinnon saamisesta ja julkaise se blogissasi
Kiitä henkilöä, joka nimitti blogisi ja linkkaa hänen bloginsa postauksessasi
Lisää blogiisi Liebster Awardin logo osoitukseksi palkinnosta
Lisää postaukseen myös palkinnon säännöt
Vastaa palkinnon antajan esittämiin kysymyksiin
Nimitä 5-11 uutta blogia
Keksi kysymykset bloggaajille, jotka nimität
Ilmoita nimityksestä valitsemillesi bloggaajille ja linkkaa oma postauksesi heille
Linkkaa Liebster Award -postauksesi myös sinut nimittäneen blogin postaukseen


Haastan mukaan seuraavat blogit ja heitän samat kysymykset eteenpäin: 

Ajatuksia Saksasta -blogin Oilille
Lempipaikkojani Jonnalle
Heidin Italian Heidille
Marimente -blogin Marille



3 comments on "10 + 1 kysymystä ulkosuomalaisen elämästä "
  1. Kiitos haasteesta, oma vastineeni on nyt valmis. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2017/06/20/10-1-kysymysta-ulkosuomalaisille/

    ReplyDelete
  2. Kiitos kovasti haasteesta Heidi! :) Minun kynäilyjäni aiheesta löytyy nyt tästä postauksesta: http://marimente.pallontallaajat.net/2017/07/09/10-1-kysymysta-ulkosuomalaiselle/

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?