Sunday 25 June 2017

Paraatipaikka

Vihdoin on taas yksi sisustusprojekti saatettu loppusuoralle!

Kun sain pikkuhyllyt maalattua ja seinälle, alkoi eteisen seinän tyhjyys huutaa aivan toden teolla. Eteinen on työhuoneen ohella niitä tiloja, joista on alusta alkaen puuttunut selkeä suunnitelma.  Harmaa kaappi löytyi käytettynä naapurustosta, ja on siitä hyvä, että sen sisään uppoaa vaikka mitä. Talvella jääkaapin vieressä törötti vielä musta kenkäkaappi, mutta se sai vihdoin lähtöpassit, kun ostaja löytyi. Tilalle siirretyn lipaston piti olla vain väliaikaisratkaisu mutta onkin alkanut istua tilaan oikein mukavasti.

Mutta ne seinät. Pitkään mietin, uskallanko rei´ittää vuokrakämpän seiniä, koska en halua mitään ongelmia muuton joskus koittaessa. Mies muistutti, että kaikkihan niin tekevät. Kuvakollaasit ovat tällä hetkellä trendijuttu, mikä ehkä myös jarrutti toteutusta, koska ei kaiken tarvitse aina olla samanlaista kuin muilla.
Olin kuitenkin keräillyt kehyksiä jo pitkin kevättä ja miettinyt, mitä niihin laittaisi. Teetin muutaman hääkuvan mutta epäilin, olisiko sittenkin pitänyt teettää isompia kuvia. Kehykset seisoivat lopulta pari kuukautta kasassa lipaston päällä, ja minä vain pohdin niitä kuvia ja sitä, uskaltaako seinään laittaa reikiä vai ei.

Vastassa oli myös pienoinen ongelma: mitkä kuvat pääsevät asunnon paraatipaikalle? Seinä tervehtii ensimmäisenä jokaista sisääntulijaa, joten sen on syytä olla edustava. Laitetaanko sille siis tunnelmakuvia vai rakkaita ihmisiä, maisemia ja kaupunkeja, kuten minulle rakkaita julkisivuja?

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että olen päätymässä tunnelmallisiin ihmiskuviin. Kolmen hääpotrettikuvan lisäksi raameissa on yksi tunnelmakuva samalta syyskuiselta päivältä. Ja nyt vihdoin tiedän, mitä tyhjiin raameihin laitetaan. Yhteen tulostan esikoiskirjani kannen ja toiseen haluaisin laittaa hyvän ystäväni, joka seisoo maisemassa raskausmahansa kanssa. Kolmas kuva on vielä tuloillaan. 

Onneksi tyhjää seinäpinta-alaa on vielä, joten kollaasia voi laajentaa fiiliksen mukaan.
En ole kuitenkaan (tietenkään) saanut vielä aikaiseksi teettää tyhjiin raameihin mitään. Mutta eräänä iltana päätin, että kehykset voi heittää seinälle, vaikka niissä kaikissa ei olisikaan vielä lopullista täytettä. Kasasin raamit ensin lattialle ja sommittelin niistä kokonaisuuden. Mies tuli töistä ja nikkaroi kehykset toivomaani järjestykseen eli naputteli naulat seinään.

Miten pieni asia voikin muuttaa koko huoneen ilmettä niin paljon!
Joka kerta, kun saan jonkin kodin nurkkauksen valmiiksi, siitä tulee hetkeksi uusin suosikki. Niin tälläkin kertaa. Eteinen sai heti tärkeämmän funktion kuin vain läpimenotila. Kehykset näkee myös olohuoneen sohvalta enkä muutenkaan voi ohittaa niitä edes vähän vilkaisematta.

Moni muu on varmasti nopeampi sisustaja kuin minä, mutta en halua tehdä mitään hätiköityä. Asunto muodostuu ympärille ja meidän näköiseksi pikku hiljaa. Saa nähdä, tuleeko siitä koskaan valmista - tai koittaako seuraava muutto heti, kun kaikki nurkat ovat viimein järjestyksessä. Sen aika näyttää. Seuraavaksi katseet on suunnattavat kohti työhuonetta, joka toimii sille tarkoitetussa funktiossaan mutta voisi huoneena olla joskus yhtä fiini kuin asunnon muut tilat.

Eteisen lamppu on muuten ensimmäinen huonekalu, jonka mies on minulle tehnyt. Vähän jännitti, kun tajusin miehen ensimmäisenä seurusteluvuonna nikkaroivan minulle syntymäpäivälahjaa - mutta lahjalaatikon avattuani olin aivan myyty. Mikä hauska kombinaatio, miten säihkyvä valo! Hillopurkki on köyhän miehen kristalli. Ja edustaa erinomaisesti meidän sisustusfilosofiaa: löydettyä, kierrätettyä, itse tehtyä ja edullista.

Millaiset kuvat pääsevät teillä paraatipaikalle?

2 comments on "Paraatipaikka"
 1. Kuvakollaasi näyttää kivalta. Tekee kodista persoonallisen ja kodikkaan. Niinhän se tuppaa olemaan, että täysin valmista ei tule sisustelussa koskaan :) Kauniin värinen harmaa seinä muuten tuolla huoneessa, johon avautuu näkymä eteisestä. Kiinnitin heti huomiota, kun olen viime aikoina ollut kovin tykästynyt harmaan eri sävyihin. Tykkään yhdistellä harmaata valkoiseen, mustaan, vaaleanpunaiseen, puunväriin...
  Mukavaa viikon jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harmaa seinä kuuluu keittiöön ja on edellisten asukkaiden maalaama. Tykästyimme siihen niin, että pyysimme, että eivät maalaa päälle lähtiessään. Tuo seinä ja hylly -yhdistelmä on mulle meidän asunnon lempijuttu :) Harmaa on kyllä rauhoittava ja kiva väri, jota sopii yhdistellä vaikka mihin. Mukavaa alkavaa viikkoa sinne myös!

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?