Lissabon on keikkunut reissulistallani jo kauan. Seuraan instagramissa monia lissabonilaisia kuvaajia ja kaupungin visuaalisuus on viehättänyt pitkään. Olen myös kuullut ja nähnyt kavereiden reissukokemuksia vuosien varrelta. Olinkin iloinen, että miehen matkatoiveet kulkivat samaa rataa ja päädyimme häälomalla tutustumaan tuohon kapeiden kujien kaupunkiin.
Olen joskus aikaisemminkin todennut, että jos kaupunkiin lataa liikaa odotuksia ja toiveita, voi matka olla pettymys. Lissabon ei ollut pettymys vaan juuri sitä, mitä odotettiin. Tämäkin voi tosin kääntyä itseään vastaan, sillä yllätyksellisyys vähenee. Lissabonin klassikot ja must see -kohteet säilyttävät kuitenkin mielenkiintonsa, vaikka suurin piirtein tietäisi, mitä on odotettavissa.
Tässä neljän päivän kokemuksella vinkkejä Lissaboniin ja ehdotuksia klassikoiksi.
1. Raitiovaunut nro 28 ja 25
Vanha yksivaunuinen raitiovaunu kilisee läpi kaupungin eikä sitä voi olla huomaamatta tai kuulematta. Kapeita kujia puksuttava vaunu on kuin köyhän miehen vuoristorata, joka mutkittelee yhtä rinnettä ylös ja toista alas. Meille kävi tosin niin klassisesti, että kävelystä innostuneina siirsimme ajelua sen verran pitkään, ettei hyvää hetkeä lopulta tullut ja ajelu jäi tekemättä. Kuvia räpsin tosin senkin edestä.
Linja on turistien suosiossa ja ajoaika kannattaa miettiä tarkkaan. Vaunussa näytti olevan tilaa aamulla ja myöhään illalla, mutta muuten siellä seistiin kuin sillit suolassa. Samaa reittiä kilkattaa myös turstilinjan raitiovaunu, jonka kyyti on varmasti yhtä hyvää, mutta lippu toki kalliimpi.
2. Muut kulkupelit
Vanhojen raitiovaunujen lisäksi kaupungilla kulkee uusia raitiovaunuja, busseja ja erinäisiä nostokoneita. Funicularit eli tasohissit hinaavat kulkijat jyrkimmät keskustan mäet ylös, ja Elevador de Santa Justa nostaa turistit näköalatasanteelle, joka kurottaa keskusta-alueen ylle. 45 metriä korkea Elevador de Santa Justa on näkemisen arvoinen, vaikka itse hissiin ja näköalatasanteelle ei jonottaisikaan.
Me emme menneet Elevador de Santa Justaan, ja mäetkin menimme ylös omin jaloin. Lissabon on nimittäin kävelijän ja kaupunkiseikkailijan ihannekaupunki. Kukkuloille levittäytyvät sokkelot tarjoavat kulkijalle lukuisia rappuja, pieniä sivukujia ja yllättäviä näköalatasanteita.
Jotenkin kaikki vie aina siihen suuntaan, mihin muutenkin oltiin menossa eli eksyminen vaikutti olevan hankalaa, jos suurin piirtein muistaa, missä meri on. Tasamaalla oleva keskustan shoppailualue rajaa kukkulat toisistaan, emmekä me tainneet kertaakaan eksyä, vaikka karttaa tuli vilkaistua aika harvoin.
Jotenkin kaikki vie aina siihen suuntaan, mihin muutenkin oltiin menossa eli eksyminen vaikutti olevan hankalaa, jos suurin piirtein muistaa, missä meri on. Tasamaalla oleva keskustan shoppailualue rajaa kukkulat toisistaan, emmekä me tainneet kertaakaan eksyä, vaikka karttaa tuli vilkaistua aika harvoin.
3. Time out -ruokatori
Vanhojen satamahallien tai -varastojen ottaminen käyttöön on uusimpia kaupunkikulttuurin villityksiä. Kööpenhaminassa on niin vanhalle teurastamoalueelle levittäytyvä ravintola-alue kuin satamassa ruokatorikin, Lissabonista, Cais de Sodre aseman läheltä taas löytyy vanhan kauppahallin, Mercado Ribeiron, yhteyteen rakennettu Time out -ruokatori. Isossa hallissa oleva tori osoittautui hyväksi lounaspaikaksi, mutta en halua tietää, kuinka kuuma siellä kesällä on.
Kauppahallin seinämiä kiertävät ruokakojut, joista löytyy tarjottavaa joka makuun. Kasvissyöjällä meinasi olla lihapatojen ja kalojen ääressä vaikeaa, mutta lopulta löysin risottoa. Ruoka tilataan pisteen tiskiltä, ja maksamisen jälkeen saa mukaansa muovisen kuution, joka alkaa piristä sitten, kun ruoka on haettavissa. Monista ruokakojuista sai myös juomia, mutta alueen keskellä, pöytien väleissä on myös baaritiskejä. Myös leivonnaisia ja muita jäkiruokaherkkuja löytyy, jos pääruan jälkeen vielä jaksaa.
Time out -tori on auki aamusta myöhään yöhön, vaikka sen yhteydessä oleva kauppahalli sulkeekin jo iltapäivällä. Meinasimme nimittäin jäädä lukkojen taakse, kun erehdyimme pyörimään sinne vähän liian myöhään.
4. Belém ja Pasteis de Belém - leivokset
Belém on kaupunginosa noin 6 kilometriä keskustasta länteen. Sinne voi ajella helposti uudella keltaisella ratikalla, ja käynti ehdottomasti kannattaa. Matkan varrella on muitakin mielenkiintoisia pysähdyspaikkoja ja kohteita, ja ratikka tarjoaa myös näkymät Ponte 25 de Abril -sillalle.
Belémissä matkailijaa odottaa parikin kiinnostavaa kohdetta. Eräs Lissabonin ehdottomista klassikoista ja ehkä jopa koko Portugalin tunnus on Torre de Belém, Belemin vahtitorni. Tejo-joen varrella sijaitsevan tornin luota aukeavat näkymät kohti Atlanttia. Täältä lähtivät aikoinaan matkalleen kaikki kuuluisat löytöretkeilijät. Torniin pääsee sisälle mutta kaunista merimaisemaa voi ihailla myös rannan rappusilta tai tykkien vierestä.
Toinen ehdotukseni Belémin kuuluisista nähtävyyksistä on Jerónimoksen luostari. Rakennus on massiivinen ja kaunis jo pelkästään ulkoa, joten sisätilat voi vai kuvitella. Valitettavasti ihan konkreettisestikin, sillä meitä ei enää päästetty sisälle, koska saavuimme paikalle lähellä sen sulkemisaikaa. Seuraavan kerran sitten.
No okei, tunnustetaan. Oikeasti matkasimme Belémiin vain syödäksemme kaupungin parhaita ja kuuluisimpia leivoksia eli Pastel de natoja tai tällä kertaa Pastéis de Belémejä. Kahvilan edessä käy aikamoinen kuhina, sillä monet jonottavat take away -leivoksia ulkona. Kahvila on laaja ja levittäytyy moneen huoneeseen, joten sisältä löytyy tilaa, kunhan vain menee etsimään. Palvelu oli erittäin nopeaa ja ystävällistä eikä vierailu ollut yhtään niin kaoottinen, miltä kahvilan ulkopuolella näytti.
Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monta tuhatta Pastel a Belémiä kahvilassa tehdään ja myydään päivän aikana, mutta määrä on varmasti hirmuinen. Ymmärrän suosion - tuore, vielä hieman lämmin ja vaniljainen leivos suli suuhun, vaikken niin makean ystävä olekaan.
5. Auringonlaskut näköalapaikoilla
Lissabon levittäytyy kukkuloille, joten auringonlaskuja varten löytyy useampikin terassi tai tasanne. Tässäkin jalat veivät meidät perille, vaikka itse olimme jossain muualla. Etsimme nimittäin eräänä iltana erästä tiettyä ravintolaa, ja tupsahdimme yllättäen idylliselle näköalatasanteelle. Siellä vierähtikin sitten pitkä tovi.
Gracan -kaupunginosa tarjoaa erinomaisia kulmia auringonlaskun seuraamiseen. Näköalapaikka on piilossa Santo Estévao -kirkon takana tai maisemaa voi ihailla Nosse senhora do Monte -kukkulalta.
Kaupungin toisella puolella näköaloja tarjoavat muun muassa Miradouro Santa Catarinan tasanne kuten myös Miradouro de Sao Pedro Alcantara. Emme etsineet kumpaakaan, mutta tupsahdimme molempiin paikkoihin lorviessamme pitkin aurinkoista kaupunkia. Ensimmäiseltä aukeavat näkymät satamaan ja Ponte 25 de Abril -sillan suuntaan, jälkimmäiselle tupsahdimme ensimmäisenä päivänä etsiessämme ihan muuta paikkaa.
6. Alfaman sokkelot
Alfama on Lissabonin vanhimpia kaupunginosia. Kukkulan päälle levittäytyvät idylliset sokkelot ovat tutkimisen arvoisia, vaikka korttelisto onkin aika turistinen. Alueella on lukuisia Airbnb-asuntoja, mutta koulu kertoi, että asuu siellä vielä paikallisiakin. Alfamasta voi nousta kohti Cracaa, jossa on monia hyviä ravintoloita ja vähän vähemmän turisteja.
Alfamassa on tiistaisin ja lauantaisin toripäivä. Tori levittäytyy Panteao Mausoleumin taakse. Markkina-alueen vieressä on vanha Mercado Santa Clara -kauppahalli, josta löytyy vintagea, käsitöitä ja antiikkia. Itse Mausoleumi on kaikessa valkoisessa prameudessaan myös käymisen arvoinen.
7. Baixa-Chiadon kadut ja hipsterkahvilat
Kuulemma Lissabonin yöelämä keskittyy nykyään Mercado Ribeiro -kauppahallin taakse lähelle Cais Sodré -asemaa. Emme jaksaneet minään iltana lähteä niin kauas, mutta päivällä vilinää ja eloisia kuppiloita löytyy Baixa-Chiadon -alueelta. Alueella saa kävellä ylä- tai alaviistoon ja ihmisvilinää on niin paljon, että autoille ei meinannut olla kaikissa risteyksissä tilaa. Kun poikkeaa ostoskadulta sivumalle, löytää tyhjiä mutta värikkäitä katuja ja viehättäviä julkisivuja
Korttelistossa on hyvät shoppailumahdollisuudet mutta myös monipuolinen ravintola- ja baaritarjonta. Mies googlasi suosittuja kahvipaikkoja, ja päädyimme itävaltalaistaustaustaiseen lounaspaikkaan. Lounas oli hyvä, ravintolan tunnelma leppoisa ja jälkiruuaksi olisi voinut tilata perinteistä omenastruudelia. Tässä paikassa voisi hyvin kuvitella hengailevansa hyvän kirjan tai läppärin kanssa - lauantai-iltapäivänä se tosin oli aivan täynnä viikonlopun viettäjiä.
9. Museu Nacional do Azulejo
Jostain luin, ettei turisti voi sanoa käyneensä Lissabonissa, jos ei ole nähnyt kaakelimuseon sinisiä laattoja. Museo sijaitsee keskustan vastakkaisella puolella kuin Belém mutta sinne pääsee rantaa pitkin vaikka bussilla.
Vanhaa linnaa muistuttava rakennus on vanha luostari ja siten mukavan viileä sisältä. Laattanäyttely oli yllättävän monipuolinen. Aulassa toimi netti, ja vierailija sai ladata puhelimeensa infopaketin, josta lukea tietoja kierroksen aikana. Oli mielenkiintoista nähdä, miten paljon tai vähän laattakulttuuri on muuttunut vuosisatojen myötä. Itseäni viehättivät erityisesti uudet teokset, joissa taitelijat käyttivät vanhaa tekniikkaa itsenäisten taideteosten luomiseen.
Laattojen ohessa museossa pääsee ihmettelemään myös kultaista ja krumeluurista vanhaa luostarinkirkkoa. Sieltä näki aika hyvin, mihin katolisen kirkon anerahat ovat menneet.
Kierroksen voi päättää idylliselle sisäpihalle, jossa toimi edullinen lounaskahvila, jonka salaateissa riitti syömistä.
Lopuksi
Lissabon on niin paljon, että nämä vinkit ovat vain pieni raapaisu kaupungin tarjontaan, mutta onpa meilläkin jo listalla paikkoja, joissa käydä, jos joskus päädymme tuonne uudestaan. Tosin täytyy tunnustaa, että vaikka Lissabon oli ihan kiva, pala sydäntäni jäi Portoon, jonne on aivan pakko päästä joskus uudestaan.
Hieno postaus Lissabonista! Täytyy laittaa muistiin nämä hyödylliset vinkit, jos jonakin päivänä tieni sinne vielä vie. Toivottavasti vie. :)
ReplyDeleteKiitos Ilona :)
DeleteLissabon on käymisen arvoinen, vaikka itse pidänkin eniten vähän pienemmistä kaupungeista. Portugalissa sydämeni jäi Portoon... <3 Mutta viihdyin Lissabonissa toki myös.
Itse kuulun myös siihen ryhmään, joiden sydämen vie helpommin pienempi paikka, kuin suurkaupunki. Lissabonissa vietin viime kesänä muutaman tunnin, mutten voi sanoa saaneeni kaupungista siinä ajassa kiinni. Postauksesi tuntui siksikin niin mielenkiintoiselta - mitä kaikkea siellä voisi ensi kerralla tehdä! :) Porto on vaikuttanut postauksissasi myös mielenkiintoiselta kaupungilta! Maailmassa olisi niin paljon nähtävää! Terveisiä Itävallan Zell am Seestä - upea paikka tämäkin. :)
DeleteKiva lukea nämä vinkit täältä Lissabonista käsin. Saavuimme muutama tunti sitten, ja ensivaikutelma on hyvä.
ReplyDeleteIhanaa ja mielenkiintoista matkaa ja terkut Suomesta! :)
Delete