Saturday 18 December 2010

Lumi

Saksaankin on vihdoin saatu talvi. On lunta ja pakkasta ja talvimyrskyä ja lasten pulkkamäkiä. Suomalaisena minusta on mukavaa nähdä kotoisen tuntuisia lumimaisemia, mutta Saksan kyseinen materiaali on syössyt lähes hätätilaan. Lunta tulee joka talvi jossain vaiheessa, mutta aina se pääsee yllättämään.
   Tämän viikon torstaiksi oli luvattu huonoa keliä ja lumimyrskyä. Mitä tekee Hampurin kaupunki? Peruuttaa lasten koulupäivän, ihan vain varmuuden vuoksi. Lopulta lunta sateli hiljalleen puolen päivän aikoihin ja vasta iltapäivällä hieman enemmän. Hampuri peittyi noin 10 cm lumivaippaan eikä kovin pyrytys sitten lopulta kovin kauaa kestänyt. Minusta koulupäivän peruminen oli lähinnä hyvä vitsi.
  Lumen aiheuttama kaaos kuitenkin paheni perjantaihin tultaessa. Autobahnit olivat tukossa ja junaliikenne täydellisessä kaaoksessa. Oma junani Hampurista Hannoveriin oli vain 15 minuuttia myöhässä, mutta poikaystävän yleensä 75 minuuttia kestävä matka Göttingenistä Hannoveriin venähti viideksi tunniksi. Raiteilla oli lunta sekä luultavasti itsemurhan tehnyt ihminen, ja koska rautatiellä oli ongelmia joka paikassa, hätiin ei saatu tarpeeksi ihmisiä.
   Seisoskelin jonkin aikaa katselemassa kaaosta Hannoverin päärautatieasemalla. Saksalaisten maine täsmällisenä kansana vaikutti  lähinnä vitsiltä: yksikään juna ei lähtenyt Hannoverista ajallaan. Deutsche Bahnin palvelutiskille oli pitkä jono matkalaisia, jotka yrittivät selvittää jatkoyhteyksiään.

Yllätykset eivät loppuneet vielä tähän. Aamulla heräsimme omituiseen ääneen. Ajattelin ensin, että lumikola se siellä vain aurailee, kunnes ääni voimistui voimistumistaan. Mitä verhojen takaa paljastuikaan! Ambulanssihelikopteri oli juuri laskeutumassa pellolle talon viereen. Tiellä odotti poliisiauto vilkut päällä. Pelastushenkilöstö juoksi kopterista poliisiautoon ja hurautti johonkin kylän liepeille. Ilmeisesti tiet ovat vieläkin niin lumen tukkimat, että on nopeampaa lennättää henkilökunta paikalle kuin ajella autolla.
  Lounaan aikana helikopterin jälkiä ihmettelemään saapui kolme kaurista. Näin villissä luonnossa ja kaukana sivistyksestä täällä; vain helikopterilla pääsee turvallisesti perille. 

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?