Thursday 23 December 2010

Joulutorilla

Asuin vuosia Turussa, jossa järjestetään joulukuun viikonloppuina joulutori Tuomiokirkon kulmalla. Arvaatte varmaan, että vierailin siellä hyvin usein noiden vuosien aikana. Saksassa joulutorit ovat vuoden kuumin tapahtuma. Laskujeni mukaan kävin siellä kuukauden aikana viidesti.

Raatihuoneen joulukylää rakennettiin toista viikkoa, ja avajaiset pidettiin lopulta marraskuun 22. päivä. Kylä puretaan viimeistään aatonaattona. Lopputulos on vaikuttava.  Joulukylä koostuu puisista pikkumökeistä, miljoonista valoista ja kauniista kujakylteistä. Kojuista voi ostaa kaikenlaista pukin konttiin: käsitöitä, laukkuja, koruja, turkiksia.. Ruokatarjonta on aivan omaa luokkaansa. Pikkuleipiä ja suklaita on joka lähtöön, puhumattakaan makkaroista, juustoista ja leivistä. Kujilla pystyi suunistamaan nenänsä perässä ja syömään iltapalaksi vaikka sokeroituja kuumia pähkinöitä tai grillattuja sienileipiä.
Joulun ehdoton suosikkituote on glühwein. Suomalainen glögi on hieman makeampaa kuin mausteinen glühwein. Tavallisin tapa tavata ihmisiä ennen joulua on sopia treffit joulutorin juomapisteelle. Glühwein voi tosin olla monella tapaa vaarallista. Ensinnäkin se on varsin alkoholipitoista. Toisekseen eräällä joulutorilla sattui onnettomuus tänä vuonna, kun kuuma glühwein sammio oli räjähtänyt. Glühwein -kojuissa kävi kuitenkin kova kuhina ainakin niinä iltoina, joina olin itse paikalla. Onhan juoma ihan maukasta, mutta nyt tuntuu siltä, että rajansa kaikella. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: HYVÄÄ JOULUA!

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?