Friday 23 December 2011

Kölnin joulutorit - lyhyt oppimäärä

Taas on se aika vuodesta ja onneksi se on vain kerran vuodessa, koska ei sitä glühweinia aivan rajattomasti jaksa juoda. Kölnissä on monia toreja ja aukioita, joille oli rakennettu joulutori. Torit avattiin marraskuun lopussa ja suljettiin eilen. Periaatteessa kaikissa toreissa on sama konsepti: on muutama iso glühwein-alue, lukuisia ruokakojuja ja tavaran myyjiä. Samalla firmalla voi olla koju useammallakin torilla. Ainakin joulukoristeita, lasiesineitä, hattuja, Köln-tuotteita, gourmee-tuotteita (juustoja, makkaroita, suklaita, hilloja, kastikkeita ja levitteitä) löytyy joka torilta. Mikä torit kuitenkin erottaa on värimaailma ja yleisteema. Tässä lyhyt läpileikkaus muutamista Kölnin suurimmista toreista.

Tuomiokirkon tori
on selkeä turistirysä ja siksi aina aivan täynnä. Mökit ovat nättejä mutta kulkuväylät erittäin kapeita ja ahtaita. Keskellä on pieni esiintymislava, jossa erinäiset artistit kävivät laulamassa joululauluja. 
Punainen glühwein oli ihan hyvää mutta valkoinen ei ollut minun suuhuni sopivaa.
Bonus: Suomalainen koju, jossa myytiin jotain heavymetalliin liittyvää sälää. Koruja tai muuta sellaista. En käynyt sen tarkemmin tutkimassa. Monena vuonna paikalla on ollut myös suomalainen hunajakoju.

Neumarktin joulutorin
teemana ovat valkoisuus ja enkelit. Torin sijainti on hankala tai erinomainen, sillä se sijaitsee liikekeskustan liikenteen risteyskohdassa. Neumartkin alta ajaa monta U-bahnlinjaa ja sivuitse molemmin puolin ratikoita ja busseja. Toisaalta tämän takia torille on helppo päästä. Ruokatarjonta oli erinomainen, kaikkea löytyy paistetusta kalasta suklaatäytteisiin lettuihin ja flammkuchenista grilliruokiin.


Glühwein oli makeahkoa ja hyvää.
Bonus: Glühwein tarjoiltiin valkosista enkelikupeista, joissa on joka vuosi uusi design eli erilainen enkeli ja joiden sisällä on tuomiokirkon tornit vuosiluvun kanssa. Kupin pantti oli 2,5 euroa, millä sen saa viedä kotiin. Jätin tällä kertaa ottamatta mutta joskus olen vienyt kuppeja Suomeen joululahjaksi.

Heumarktin/Altmarktin joulutori 
sijaitsee vanhan kaupungin aukioilla vain kiven heiton päässä Neumarktista. Tämä tori on keskiaikateemainen. Altmarktin torilla on tonttuteema, mikä näkyy koristeissa ja seinämaalauksissa.  Heinzelmenchenit ovat pikkuapureita, jotka ovat menneinä aikoina hoitaneet kölniläisten työt.

Heumarktin kojut ovat synkempiä, vaikka niissäkin leikkii tonttuja. Perinteisiin kuuluu, että torin keskelle rakennetaan luistinrata sekä karuselli ja muita tivolilaitteita. Jäällä pääsee pelaamaan myös jotain curlingin tapaista keilapeliä.Ruokatarjonta oli erityisesti lihansyöjille sopivaa. Grillatut lihavartaat olivat hyvän kokoisia ja varmasti maistuvia.
Glühwein oli edullisempaa kuin muualla mutta myös pahempaa kuin muualla. Odotin teemaan sopivaa savista mukia, mutta kupeissa olikin moderni joulupukki. Juomansa sai nauttia eläinten suojaa muistuttavassa katoksessa.
Bonus: Vierailullani huomasin kyltin, jossa luvattiin, että Heumarktille avataan lähitulevaisuudessa Hesburger. (toim. huom. nyt se Hesburger on jo lopetettu.)

Stadtgartenin
joulutori on pieni mutta idyllinen. Se on rakennettu ison ravintola/konserttipaikan pihamaalle. Kojut ovat soman punaiset ja myynnissä on erityisesti käsitöitä ja kulinaarisia erikoistuotteita. Tori on paikallisten suosiossa juuri erikoisuuksiensa takia ja siksi, että se sijaitsee vähän sivussa ostoskaduilta. Alueen ongelma on sen pienuus: kaikki ihmiset sahaavat edestakaisin, koska ympäri ei pääse. Lauantaina alkuillasta tungos oli aivan mahdoton. Flammkuchen oli kuitenkin hyvää ja palvelu nopeaa ja tehokasta.


Glühwein oli koko kaupungin parasta - ja kaiken lisäksi luomua.
Bonus: Hyvä tunnelma ja erinomainen seura saivat aikaan paljon naurua eli vatsalihaksetkin treenautuivat illan aikana.

Lisää tietoa joulutoreista täällä.

Ja loppuun vielä todiste siitä, että Kölnissäkin käväisi mennä viikolla lunta. Ehkä talven ensimmäisen ja ainoan kerran. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin: Hyvää joulua ja onnea vuodelle 2012!Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?