Sunday 29 January 2012

Kaupunki on iso leikkikenttä

Kaiken arkisen ryminän keskellä sitä unohtaa asuvansa keskellä isoa leikkikenttää. Iltaisin on mukava käpertyä hetkeksi sohvannurkkaan, vaikka parin sadan metrin päässä olisi juuri gallerian avajaiset tai kaikkia mukavia kuppiloita ei olisi vieläkään tullut käytyä. Kölnissä tapahtuu yleisestikin paljon, mutta tämä sattumalta itselleni valikoitunut asuinkulma on juuri nyt se, jossa tapahtuu. Uudenvuodenlupaukseni on aktivoitua ja seurata oikeasti sitä, mitä täällä oikein on meneillään, jos lähitulevaisuudessa asuinympäristö taas sattuisi vaihtumaan.

Viime viikolla lähdin tutustumaan Design viikko Passagen tarjontaan. 
                                                     Interior Design Week Cologne 
Naapurustossani on paljon työhuoneita, suunnittelutoimistoja ja erilaisia taidekollektiiveja, jotka ovat usein aika huomaamattomia. Viime viikolla kaikkialla oli kuitenkin ovet auki ja pop up-näyttelyitä oli pystytetty sinne tänne. Oli projektoria autotallissa, lasivitriiniä kadunkulmassa, opasteita talojen takapihoille.Bottled city on sympaattinen projekti siitä, miten saada tavalliset ihmiset tuottamaan sisältöä kaupunkiin. Kaupunkihan on nimensä mukaisesti kauppapaikka ja kuluttamisen keskus, mutta voisi olla mielekästä keksiä vaihtoehtoisia tapoja kuluttaa kaupunkia. Aineettoman kuluttamisen ja ihmisten yhteentuomisen ajatus ei sinänsä ole uusi, mutta aina kannatettava. Onhan Helsingissäkin jo palvelujenvaihtorinki ja erilaiset pop up -tuotokset ovat nyt pinnalla. Projektista voi lukea lisää 
                                                         Bottled city - projektin sivut


Dingfarbrikin kanssa pääsee askartelemaan.

Dingfabrik on kuin kansalaisopiston puutyöluokka. Kollektiivi on vuokrannut tilat, joita jäsenet saavat käyttää kuukausimaksua vastaan. Yhdessä tilaan on kalustettu puutyöverstas, mutta komeampaakin laitetta löytyy, kuten 3D-printteri. Osa joukoista on harrastelijoita ja rakentelijoita, osa tekee yhteisiä projekteja. Viikonloppuisin paikalle kutsutaan eri alojen asiantuntijoita, jotka pitävät workshoppeja, esimerkiksi origameista tai animoinnista. Aivan loistava idea!

Samaan aikaan designviikon kanssa pyöri viisipäiväinen Cologne music week. Sama taho järjestää kesäkuun lopussa myös viisi päivää kestävän kaupunkifestarin c/o popin, jonne on eräänä harmaana talvipäivänä kesää ikävöiden tullut hankittua lippu. 

Sohvalta aktivoituminen onnistuu myös ensi lauantaina, kun 2. Bundesliiga palaa talvitauolta. Olen Saksassa asuessani innostunut todenteolla seuraamaan potkupalloa ja tietysti paikalliseen tapaan pubissa. Kun St Pauli pelaa, minut löytää useimmiten Lotta-baarista.  Kunnon St Pauli-baarina sieltä saa myös Astraa ja Alsterwasseria eli olutta Hampurin tyyliin. 

Helmikuussa koittaa tietysti myös vuoden kohokohta eli kuusipäiväiset katukarnevaalit. Asu on vielä hieman kesken ja tuleva kaaos hieman pelottaa, mutta onhan ne ainakin kerran nähtävä ja koettava. Sen jälkeen voi taas vetäytyä tyytyväisenä sohvannurkkaan, kunnes alkaa taas seuraava taide/elokuva/musiikkitapahtuma. Kaupunki on iso leikkikenttä. Ainoa miinus täällä on se, ettei koko talvena sada lunta ja näin ollen sukset jäävät varastoon. 
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?