Thursday 15 March 2012

Muotoiltu Suomi

Suomi on maailmalla hyvin tunnettu muotoilustaan. IIttala ja Arabia myyvät Keski-Euroopassa, Alvar Aaltoa käsitteleviä kirjoja ovat kirjakaupat pullollaan. Itse olen bongannut myyntihyllyn niin KaDeWeltä Berliinistä kuin Hollannin Groningenistakin. Siksi ei olekaan yllättävää, että Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen ja Lahti muodostavat maailman muotoilupääkaupungin 2012. Titteli annetaan joka toinen vuosi kaupungille, joka "hyödyntää designia sosiaalisen, taloudellisen ja kulttuurisen kehityksensä voimavarana."  (WDC:n materiaalista)


Jaahas, ajatteli hän ja lähti talvilomalle Suomeen metsästämään tuota voimavaraa.

Ensimmäinen kohteeni oli Lahti. Kaupunki lienee tunnetumpi urheilustaan kuin kauniista kaupunkikuvastaan, vaikka Lahdessa sijaitseekin tunnustettu opinahjo, Muotoiluinstituutti. Moottoripyöräliike Riku Motor on pitänyt vuosikausia majaa vanhalla museoviraston suojelemalla huoltoasemalla Vesijärvenkadulla. Nyt moottoripyörät ovat muuttaneet muualle ja mainio tila on vuokrattu kulttuurille. Muotohuoltamolla on joka kuukausi vaihtuvia näyttelyitä sekä muita mielenkiintoisia tapahtumia. Aikataulut voi tarkistaa täältä. 
Modernia designiä vai ongelmia oikolukutaidossa?
Kuvat ystävän kamerasta.
Seuraava kohteeni oli Kokkola. Vanha puukaupunginosa Neristan ja joen vartta koristavat vanhat venevajat edustavat hieman toisenlaista muotoilua. En tiedä Suomesta montaa yhtä kaunista ja idyllistä kaupunkia kuin tämä pieni merenrantapitäjä tai ylipäänsä sellaista, jossa olisi pyritty säilyttämään vanhaa ja rakentamaan uutta samaan tyylin sopivaksi. Viime kesäiseltä visiitiltä mieleen tulee ensimmäisenä Kuopio.
Voi myös miettiä, miten paljon talvi muotoilee näitä mökkejä uudelleen joka vuosi.
Viimeinen tarkastelukohteeni oli Turku, viimevuotinen Euroopan kulttuuripääkaupunki. Päivän aikana kävin museossa ja kahviloissa ja palasin sitten muotoilun pariin Sokoksen astiapuolella. Tavoitteenani on tuoda Saksaan jokaiselta kotikäynniltä kauniita ja kivoja asioita Suomesta. Tällä kertaa valintani kohdistui Marimekon Oiva-leipälautasiin. Aamupalanautinto on taattu, koska saman sarjan kulhoja toin jo joululomalta. 


Minulla on jo jonkin aikaa ollut teoria, että suomalaiset valloittavat maailman - muumimukeilla. Kämppikseni asusti pari viikkoa kimppakämpässä Uudessa-Seelannissa ja löysi tiskikaapista Niiskuneidin. Itse olen lahjoitellut kuppeja saksalaisille ystävilleni. Poiminkin lentokentältä mukaani vielä uusimman mukin, jonka teemana on Mymmelin äiti ja joka on väritykseltään silmää miellyttävä. Maailmanvallotus tällä tavoin on hidasta mutta varmasti mahdollista. Sinne minne suomalaiset menevät, menevät myös muumimukit. 
Hyvä WDC Helsinki 2012 ja Suomi!Kokkolassa on myös vanha elokuvateatteri, jossa kävin katsomalla mustavalkoista mykkäelokuvaa.

2 comments on "Muotoiltu Suomi"
  1. www.okks.fi/wdc.html niin kuinka moneen paikkaan onkaan ujuttautunut tuo WDC 2012!Tuossa firmassa olen itse siis töissä :) Mutta aivan mahtavaa että muotoilua tuodaan lähemmäs ihmisiä ja arkipäivään.

    ReplyDelete
  2. Wau, onpa mielenkiintoisen kuuloinen projekti! Design on niin paljon muutakin kuin Aalto-maljakot.
    Kasailen tällä hetkellä artikkelia WDC:stä tai ennemminkin infopakettia saksalaisille Suomi-faneille. Täytyypä pistää muistiin ja käyttää tätä sopivassa kohdassa =)

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?