Sunday 3 June 2012

Performansseja punaisten lyhtyjen kupeessa

Olin hiljattain Suomesta kylään tulleen ystäväni kanssa viikonlopun Amsterdamissa, toisen suomalaisen tutun luona yökylässä. Samalla reissulla pääsimme seuraamaan kolmansien suomalaisten tuttavieni järjestämää performanssi-iltaa. Sekavaa? Ei lainkaan. Kuulin viikonlopun aikana enemmän suomea kuin hollantia, mikä ei kyllä haitannut yhtään.


Jokaklubi on kolmen ihastuttavan naikkosen projekti. Mirka, Tellervo ja Niina ovat opiskelleet yhdessä Suomen kuvataideakatemiassa, minä aikana he esiintyivät ryhmänä nimeltä Voukkoset (Ja kyllä, nimi viittaa erääseen suomalaiseen terveyssidemerkkiin). Nykyistä projektia, JOKAklubia, kuvaillaan näin: 

JOKAklubi has been touring widely searching local Off Art Talents (Off Art Talent Show 2009-) or performing people´s last wishes (The Ends 2010-). JOKAklubi -performances touch the absurd sides of human life - building a sense of community here and now. http://jokaklubi.blogspot.de/


JOKAklubi kokoontui Amsterdamin keskustassa sijaitsevassa W139 hallissa (http://w139.nl/en/about/), jonka naapurissa oli kondomikauppa ja vieruskadulla punaisin lyhdyin koristeltuja bokseja. Hallin kapeimmalle kohdalle oli rakennettu näyttämö, oven luona oli baaritiski ja tuoleja oli ehkä puolelle katsojista. Loput kansoittivat takatilan niin, että tunnelma oli jossain vaiheesa varsin tiivis. Illan konseptina oli Off Art Talent - show. Etukäteen oli ollut mahdollista ilmoittaa esityksensä listalle. Kaikki kävi, sillä ainoana ehtona oli 5 minuutin enimmäiskesto. Illan lopuksi lava oli vielä vapaa spontaaneille esityksille.

Tellervo ja Niina juonsivat illan käyntiin.
Kattauksesta muodostui varsin monipuolinen ja viihdyttävä. Oli mies ja kitara, oli mies, kitara, nainen, huilu ja lopulta sama kombinaatio ilman vaatteita, japanilaista butotanssia, humoristinen naisen kostotarina, nukketeatteria, brasilialaista heimotanssia, mallin piirtämisä selkä malliin päin ja mahtava veto homomusikaali Copsista. 

Joskus Oraakkeli näyttäytyi kahtena.

Jokaisen esiintyjän jälkeen huudeltiin tuomiota Oraakkelilta, joka ilmeistyi joka kerta eri hahmossa ja puhui joskus jopa suomea. Mielipiteensä ei ollut kovin selvä (paitsi silloin, kun se ilmoitti, että Bayer München ja Chelsea ovat tilanteessa 1-1). Joka kerta Oraakkeli kuitenkin toimitti esiintyjälle pullon. Pullon koko ja sisällön väri vaihtelivat mutta kaikki sekoitettiin isoon boolimaljaan eliksiiriksi, jota illan lopussa tarjoiltiin katsojille. Lopputulos oli yhtä hyvä kuin koko ilta. Makunystyräni tunnistivat seoksesta ainakin mansikkaa. Parituntinen ohjelma päättyi viimeisen Oraakkelin tultua lavalle limbo-köyden kanssa. Sen jälkeen maisteltiin eliksiiriä, laitettiin jalalla koreasti dj:n tahtiin ja hihiteltiin vielä illan seteille. Loppuillasta kankaisista JOKAklubi-kirjaimista oli pudonnut kolmasosa alas. 

Kiitos hulvattomasta Amsterdam-viikonlopusta Silja, Eira, Mirka, Niina ja Tellervo!
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?