Tuesday 6 May 2014

Kävely Reinin rannalla

Uusi asuinalue tarkoittaa myös uusia lenkkipolkuja. Kolmen vuoden jälkeen minusta on tullut kunnon kölniläinen - lenkki ei ole onnistunut, jos se ei kulje Reinin rantaa pitkiin. Odotas, niin näytän.

Tämä kävelyreitti alkaa Chlodwigplatzilta, joka on eteläisen keskustan sydän ja entisen kaupunginmuurin eteläkärki. Uuden U-Bahnan rakentamisesta ja pummien hengailukulmista johtuen se ei ole näytä kovin idylliseltä, vaikka sitä reunustavatkin todella viihtyisät ravintolat ja kahvilat.
Chlodwigplatz
Seuraa sitten junanraiteita kohti Reiniä ja kulje vihreän kujan läpi.


Ylitä autotie ja päädyt rantabulevardille, joka on yhdistelmä vanhoja satamarakennuksia ja uusia arkkitehtonisia ihmeitä. Ymmärtääkseni 20 vuotta sitten tässä ei ollut juuri muuta kuin vanhoja lastauslaitureita ja varastotiloja.

Käänny oikealle ja lähde kävelemään kohti Bonnia eli siis lähellä olevaa rautatie- ja kävelysiltaa. Kölnissä on yhteensä kahdeksan siltaa, joten jos haluat pidemmän lenkin, kävele sinne sitä seuraavalle asti.

Vanhoja nostureita ja rakennuksia on säilytetty kertomaan alueen historiasta. Muuten ranta on täytetty moderneilla asuintaloilla ja toimistorakennuksilla. En edes halua tietää, mitä Reinin rannalla asuminen maksaa.
Ohita lentopallokentät ja skeittipuisto ja kiipeä sitten raput rautatiesillalle.


Kävele sillan yli ja pysähdy ihastelemaan maisemia molempiin suuntiin. Ja kaiken vihreys!

Keskustanpuoleinen Köln
Rautatiesilalla on varsin paljon ylikulkijoita, vaikka tilaa ei ole paljon ja vaikka pyöriä pitää kantaa raput ylös ja alas. Ja rappukäytävässä haisee pissa. Ja sillan alla asuu joku.


Vastarannalla sinua odottaa vihreys. Kölnissä on yllättävän paljon puistoalueita ja tilaa olla, vaikka varsinainen keskusta onkin ahdas.  Siellä on liikaa kapeita kujia. Ja ehdottomasti liikaa ihmisiä. Mutta puistot! Myös keskustaa toiselta puolelta kiertävä vanhan muurin alue säilytetty puistokaistaleeksi.


Ylitä nurmikenttä, kaikki leijanlennättäjät, koirat ja piknik-ihmiset, ja suunnista kohti seuraavaa siltaa. - huomaa, että joudut koukkaamaan oikealle, jotta pääset sillalle.Voit toki jatkaa Reinin rantaa vielä pidemmälle, mutta seuraavan sillan takana on tällä hetkellä tivoli ja alue on hieman tukossa.Ylitä silta ja kävele takaisin kohti Südstadia. Oikealle puolelle jää suklaamuseo ja vanha kaupunki, vasen puoli on täynnä uudisrakennuksia ja vielä keskeneräisiä rakennusprojekteja.


Kuvan oikealle puolelle jää Microsoftin uusi pääkonttori.
Seuraa katua alaviistoon ja puiden katveeseen. Kävelysillan alta päädyt St Severinus -kirkolle, josta alkaa Südstadin pääostoskatu, Severinsstrasse. Se johtaa sinut takaisin kaupunginmuurin eteläkärkeen ja Chlodwigplatzille, ellet sitten ole pysähtynyt kölschille johonkin kadun panimoista, jäätelölle italialaisiin jäätelöbaareihin tai kahville uusiin hipster-mestoihin. Voin antaa vinkkejä myös hyvistä tapas-paikoista.


Lenkin kiertämiseen menee noin tunti. Taustamusiikiksi suosittelen esimerkiksi seuraavaa.

Hyvää matkaa!
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?