Tuesday 8 September 2020

YK:n lukutaitopäivä ja ARVONTA

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä lukutaitopäivää, HURRAA sille! 💫


Vaikka ainakin minulle joka päivä on lukupäivä, tänään muistutetaan erityisesti lukutaidon tärkeydestä. Lukeminen ei ole vain leppoisa harrastus vaan avain koulutukseen ja parempaan tulevaisuuteen. YK:n mukaan maailmassa on tänäkin päivänä miljoonia lukutaidottomia aikuisia. Erityisen surullista on se, että suurin osa tuosta joukosta on naisia. Lisää tilastoja lukutaidosta täällä


Lukukeskus julkaisi hiljattain yhteenvedon suomalaisten lukemista käsittelevistä tutkimuksista. Suomihan on perinteisesti ollut ahkeraa lukukansaa, mikä on näkynyt kirjastolainoissa mutta myös PISA-tutkimuksissa. Valitettavasti tilanne on muuttunut, sillä jopa 60 % suomalaisista kokee lukevansa liian vähän. Ja 58 % sanoo, että suurin este lapselle lukemiselle on se, ettei arjessa ole aikaa.


Onneksi pienikin lukuhetki ennen nukkumaan menoa tuottaa hedelmää, joten sille toivoisi löytyvän aikaa. Sain viime vuonna olla mukana aivan ihanassa projektissa, jonka kautta tuotettiin kirjakassi lahjoitettavaksi kaikille vuosina 2019-2021 Suomessa syntyville vauvoille. Lukulahja lapselle -kampanjan tarkoitus on innostaa perheet lukemisen pariin, ja sain kirjoittaa iltasadun neuvoloista jaettavaan kirjaan.


Viime vuosina on jaksettu olla huolissaan nuorten heikkenevästä lukutaidosta (ja syystä!), mutta jos vanhempikaan ei kotona tartu kirjaan vaan kirjautuu Twitteriin, ei nuoren voi olettaa tekevän toisin, kuten kirjailija ja opettaja Tommi Kinnunen muistuttaa tuoreessa haastattelussa.


Esimerkin voima on tässäkin suuri, sillä ilman lukevia aikuisia, ei ole lukevia lapsia.


Vähentynyt lukuharrastus ja huonontunut lukutaito vaikuttavat siihen, että jossain vaiheessa luetun ymmärtämisen kanssa alkaa tulla vaikeuksia. Lukukeskuksen raportti muistuttaakin, että yhteiskunta vaatii yhä monipuolisempaa lukutaitoa.  Jos ei ole tottunut lukemaan ja hankkinut sitä kautta monipuolista sanastoa, voi äidinkielinen byrokratia tuottaa myöhemmin vaikeuksia. Puhumattakaan valemedioista ja niiden vaatimasta kriittiisestä lukutaidosta.


Positiivinen juttu on kuitenkin se, että lukemisen ja lukutaidon puolesta kamppaillaan monella rintamalla. Tänään vietetiin Read hour -lukutuntia, jonka kuitenkin unohdin, koska syvennyin kirjoittamaan seuraavaa kirjaani. Minulla on tässä siis myös oma lehmä ojassa: jos ei ole lukijoita, meitä kirjailijoitakaan ei kohta enää tarvita. 


Koska haluan kannustaa perheitä yhteisiin lukuhetkiin, haluan ARPOA blogini kautta yhden uunituoreen Hilja -kirjan. Hilja ja täydellinen talvipäivä -kirjassa (Kustannus-Mäkelä) keskitytään talven iloihin Martti-serkun kyläillessä, pohditaan sisaruksen saamista ja mummoutta ja uppoudutaan leikin maailmaan.


Kerro siis, mitä kirjaa luet juuri tänään tai mikä kirja odottaa tarttumista ja voit voittaa signeeratun uutuuskirjan.

Muistathan jättää kommenttiin myös sähköpostiosoitteesi.

Arvonta suoritetaan perjantaina 11.9.

P.S. Itse aion nyt ahmia loppuun Rachel Cuskin Kunnian.

12 comments on "YK:n lukutaitopäivä ja ARVONTA "
 1. Luen Sally Rooneyn Normal People sekä pikkuiselle Pekka Töpöhäntää

  pausol12(at)gmail.com

  ReplyDelete
 2. Luen vuorotellen kahta kirjaa, vähän mielialasta ja tilanteesta riippuen. Nyt menossa: Sauli Miettisen Jorma Uotinen ja Rachel Cuskin Ääriviivat.

  ReplyDelete
 3. Minna Kaupin kirjaa :)

  ReplyDelete
 4. Luen tällä hetkellä psykopaatit ympärilläni-kirjaa :)

  hippohiiri@gmail.com

  ReplyDelete
 5. Ennen vauvaa luin parhaimmillaan 10 kirjan viikkotahtia mutta nyt omat kirjat on vaihtunut lasten kirjoihin.👍🤣 Luen 4kk ikäiselle pikku neidille Karoliinan syntymäpäivä kirjaa jonka olen säästänyt omasta lapsuudesta. (Ja joka on oma nimikkokirjani😁). Rakkaalle tyttärelleni Hiljalle olisi arvottava kirja ihana nimikkokirja ja josta olisi varmasti iloa pitkään. 👌😊 Pitää ehdottomasti tutustua kyseiseen kirjasarjaan ja ostaa ne tytön kasvua odottamaan.❤

  Caroliina.peltonen1@gmail.com

  ReplyDelete
 6. Luen Lisa Jewellin kirjaa "I found You" kirjakerhomme kuukauden kirjana.
  Lapsen kanssa kuunnellaan äänikirjana Risto Räppääjä ja Kauhea Makkara-kirjaa, lisäksi lainasin ystävältämme Ronja Ryövärintyttären mitä alamme lukemaan Riston jälkeen.

  tanja.ilvetsalo@gmail.com

  ReplyDelete
 7. Lasten kanssa luetaan parhaillaan Heinähattu ja Vilttitossun ärhäkkää koululaista.

  wilskmania@gmail.com

  ReplyDelete
 8. Rick Riordanin Haadeksen talo on kesken.

  minzic63@gmail.com

  ReplyDelete
 9. Juuri nyt luen Hemingwayn Kenelle kellot soivat. Klassikko, jolla painava sanoma.

  jenna.p.oksanen@gmail.com

  ReplyDelete
 10. Juuri nyt aloitan kirjaa Tähtien antaja. Uusi Jojo Moyes ♥
  postin.tuomaa@gmail.com

  ReplyDelete
 11. Aloittelen juuri Suomesta saamaani Kate Mortonin Salaisuuden kantajaa.

  aijas@web.de

  ReplyDelete
 12. Painajainen Tunturissa -Erkki Koivulan ja lasten kanssa on luettu Antero ja lumiukko sekä Eläin satuja lapsille.
  aiholapp at lailanet.fi

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?