Thursday 27 January 2011

Toripäivä

Opiskelukaupungissani Turussa on yksi asia ylitse muiden: Kauppatori. Sieltä saa edullisia ja tuoreita kasveja ja hedelmiä ympäri vuoden. Laatu saattaa välillä vaihdella mutta kelpaa köyhälle. Minun kesäkauteni aukesi aina maaliskuun lopussa, kun kotimaisia kasviksia myyvät kojut palasivat talvitauolta. Näiden kojujen tuotemerkkinä ovat muun muassa jättisalaattikerät, joita ei meinaa edes saada mahtumaan muovipussiin. Todellisuus koittikin ankeana, kun muutin Lahteen, jonka toria ei voi juuri kehua. Nyt täällä Hampurissa elämä on taas kirkastunu: Olen löytänyt torit tai oikeammin toripäivät.
      Hampurilaiset torit ovat usein liikekannalla. Samat kojut kiertävät eri päivinä eri kaupunginosissa, joskus jopa parissa paikassa samankin päivän aikana. Torstaisin torikaduksi on vallattu pätkä lähellä yliopistoa Rotherbaumissa, perjantaina ollaan Winterhudessa ja lauantaina Barmbekissa. Torien paikat pitää siis tosiaan tietää, koska paikalle ei välttämättä vahingossa eksy, ainakaan oikeana päivänä.

Auringon ja muutaman ryhmän kurssikokeen takia lähdin tänään tutustumaan toriaukioon lähellä laitostamme. Ja voi tuota tuoksujen ja makujen määrää! Kojuja oli ehkä parisenkymmentä ja pääasialliset tuotteet ruokatavaroita. Muutama piste myi makkaraa ja muuta lounasruokaa, joistain sai kaikenlaisia kasveja ja toisista mausteita tai oliiveja erilaisin kastikkein. Makumatkasta muodoistuikin oikein mielenkiintoinen: ensin turkkilainen kasviskääryle, sitten maistiaiseksi hampunsiemeniä ja jälkiruuaksi portugalilaisia leivoksia. Nam!
Tällaisia toriaukioita voisi toivoa Suomeenkin. Asiassa on tosen yksi iso mutta, ja se on sää. -20 asten pakkasessa tuskin viitsii seisoskella syömässä leivoksia tai maistelemassa kreikkalaisia kastikkeita. Joulun alla Hampurissakin nautittiin hieman talvisemmista olosuhteista. Tällöin puolet myyntikojuista puuttui, koska oli niiiiin kylmä, siis -5c.
       Lähtiessämme pääsimme vielä todistamaan poliittista tempausta. Osavaltion vaalit lähestyvät, minkä kyllä huomaa katukuvassa. Torilla meitä vastaan tuli joku televisiosta tuttu CDU:n poliitikko seuralaistensa kanssa kuvausryhmä perässään. Täytyypä illalla katsoa paikallisuutiset, josko onnistuin vilkuttamaan oikeassa kohdassa.
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?