Wednesday 13 July 2016

Polttarit eli matka Pemberleyhin

"It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in a want of a wife."

Näin alkaa eräs maailmankirjallisuuden klassikoista, Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo. Minulla on ollut Darcy- ja Jane Austen -fiksaatio vuodesta 1995 asti. Silloin tuli BBC:n filmatisointi kirjasta,  mukanaan se ainoa oikea Darcy, Colin Firth. Olen kirjoittanut aiheesta aikaisemmin täällä.

Asia ei ole jäänyt ystäviltäni huomaamatta, sillä viime perjantaisten polttarieni teema oli
Bride and Prejudice goes hipster.

Sain kello 15 käteeni kirjeen, jossa kerrottiin, että minun pitää pelastaa ystäväni tylsyydeltä ja se tapahtuu olemalla lähtövalmiina klo 16.30. Että minun täytyy pukeutua kukkiin ja ottaa mukaan paperia ja sukat.

Suomen kaasoni oli viikonlopun kylässä, joten olin miettinyt, että polttarit saattaisivat olla tänä viikonloppuna mutta olin päättänyt, etten mieti liikaa. Siksi tilanne oli täydellinen yllätys. Hakijat saapuivat - toinen oli Kölnin kaaso, joka oli aikaisemmin ilmoittanut, että he lähtevät matkalle juuri kyseisenä perjantaina. Hän lähtikin matkalle mutta vasta aamuyöllä, lähes suoraan polttareista.

Minut vietiin paikkaan, josta kaikki täällä Kölnissä viisi vuotta sitten alkoi eli entisen kämppikseni asuntoon. 
Siellä sain aivan mahtavan kirjan, joka oli osin jo valmisteltu ja jonka täyttäminen oli minun tehtäväni. Eritysikiitos ihanalle Oonalle kirjan kokoamisesta! Teoksessa oli pieniä tehtäviä, sitaatteja Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, kuvia, täytettäviä päiväkirjansivuja ja vaikka mitä.
Polttarien järjestäminen kahden maan välillä on hankalaa, joten tiesin, ettei Suomesta varmaan päästä paikalle. (Tässä vaiheessa en voinut mitenkään aavistaa, että minua odottavat toiset polttarit kuukauden päästä Suomessa. toim. huom.) Siksi siskot ja Suomen ystävät olivat lähettäneet minulle kirjeitä ja niissä runoja. Runot luettuani totesin, että ne kertovat yhtä paljon antajastaan kuin minusta. Kirjallisuusihminen oli täpinöissään! Ja illan ensimmäinen itku tuli. 
Kölnissä on ollut todella huonot kesäsäät, mutta perjantaina lykästi ja pystyimme nauttimaan kello viiden teen eli skumpan ja makeita leivonnaisia (yksi seurueen jäsen on leipuri) auringonpaisteessa parvekkeella. Pienten tutustumisleikkien ja -tehtävien jälkeen jatkoimme Kölnin keskustaan ravintolaan ja illalliselle. Kaikilla oli rintapielessään perinteinen kameekoru, joihin Kölnin kaaso oli askarrellut minun profiilini. Niin hienot! 

Ruoka oli hyvää, viiniä oli riittävästi ja polttarikirjan sivut saivat jatkuvasti täydennystä. 
"I am the happiest creature in the world. Perhaps other people have said so before, but no one with such justice. 
I am happier even than Jane;
she only smiles, I laugh."

Ravintolassa kävi hauska tapaus. Huomasin, että suomalaisen seurakunnan pastori oli sattumalta siellä myös. Anna-Maari piipahti moikkaamassa, ja sen jälkeen sain kertoa seurueelle, että tämä huippumallin näköinen, tyylikäs nainen on meidän suomalaisten pappi täällä Kölnissä. Tyttöjen suut loksahtivat auki. Argentiinalainen sanoi, että tuo nainen olisi Argentiinassa julkkis ja hänellä olisi satojatuhansia Instagram-seuraajia. Että Anna-Maari, jos mietit uran vaihtoa, kysyntää olisi.
Ravintolasta jatkoimme suosikkibiergarteniini, joka on pienessä puistossa kivan korttelin keskellä. Ja siellä, puusta puuhun kiertävien lamppujen alla koitti illan vaikein tehtävä, Ylpeys ja ennakkoluulo -visa! Minun piti tietää, kuinka monta kertaa kirja on filmattu, ketkä ovat näytelleet mister Darcya, mitkä sitaatit ovat kirjasta ja mitkä Bridget Jonesista sekä poimia listalta asioita sitä silmällä pitäen, olenko hipsteri vai en. Selvisin pinteestä apujoukkojen turvin ja sain todellisen fanin arvonimen.

Visailun jälkeen seurueen jäsenet kirjoittivat vuorotellen kirjaani #Jane´s wisdom eli vinkkejä tulevaan avioliittoon. 

Siinä vaiheessa iltaa tunnelma alkoi olla katossa ja viiniä oli kulunut sen verran, että pääsimme perinteiseen suomalaiseen polttariohjelmaan. Suomessahan on tapana, että vanhat heilat heitetään polttareissa saunan kiukaalle tai heidät huudetaan metsään tai hävitetään jollain muulla tavalla. Koska sauna ei kuulu saksalaisiin polttareihin, minut laitettiin juoksemaan puun ympäri. Siellä biergartenissa. Onneksi se oli juuri sulkemassa ja ihmisiä oli paikalla enää vain vähän. Muutamia katseita ja nauruja keräsin, kun laukkasin ympäri puistoa ja huusin suomalaisia miesten nimiä illan pimeyteen. Kyllä helpotti. 
"You must learn some of my philosophy. 
Think of the past as its remembrance gives you pleasure."

Seuraava osoitteemme oli puolalainen vodkabaari, jonka hasselpähkinävodka on suosikkini. Koko paikka on muutenkin meidän porukan mieleen, sillä se on juuri sitä mitä on eikä yritä muuta. Tässä vaiheessa Kölnin kaaso ja seuraavana päivänä töihin menevä entinen kämppis jättivät meidät, ja me loput suuntasimme Südstadin ainoaan yökerhoon. Zunami-klubissa oli aika hiljainen ilta mutta tytöt saivat sinne ihan tarpeeksi menoa aikaiseksi. Ainakin Jan ja Jörg ovat päätyneet kuviin ja polttarikirjan sivuille.

Olin kotona myöhään yöllä pää täynnä Jane Austenin sitaatteja ja viiniä. Myös iloa ja onnea siitä, että kaikkien Wichkamien joukosta lopulta löytyi se oma ja oikea Darcy. Ja siitä, millaisia ystäviä elämääni on siunaantunut.

On vielä pakko kertoa pieni kielellinen juttu. Suomen sana polttarit on hyvin lähellä saksalaista termiä Polterabend ja siten se myös monissa sanakirjoissa käännetään. Mutta tämä on väärin! Polterabend on viimeinen ilta ennen hääpäivää. Silloin koko naapurusto tai kyläläiset kutsutaan nostamaan malja tulevalle hääparille. Illan aikana parin pitää rikkoa posliiniastioita, koska se tuo onnea liittoon. Suomalaisia polttareita vastaa käännös Jungesellenabschied, mutta tätä eivät sanakirjat vielä tunne.
"We are all fools in love."

3 comments on "Polttarit eli matka Pemberleyhin"
  1. En kestä! Ylpeys ja ennakkoluulo on myös mun IKUINEN lemppari ja se BBC:n sarja se ainoa oikea! Siis mitkä täydelliset polttarit! Lisää huutomerkkejä! Lähdenkin tästä heti laittamaan kaasolleni katkeran kyselyn, miksen mä saanut tällaisia teemapolttareita... ;)

    ReplyDelete
  2. Voi ei, polttarikateus iski! Olen kuullut sellaisista rouvajuhlista, jotka järjestetään esim. hääpäivän kunniaksi tai kun täyttää vuosia - ehkä sulle voitais järjestää sellaiset tällä teemalla? :D Ainakin voisimme joskus perustaa kisakatsomon ja pitää BBC/misterDarcy/ColinFirth-maratonin. Mun polttarikirjassa on siihen myös juomapeli...

    ReplyDelete
  3. Oi oi oi! Kuulostaa täydelliseltä! Palaan aivan varmasti asiaan heti kun meidän muuttohässäkkä on ohi. Tämä on ihan pakko toteuttaa!

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?