Friday 23 March 2018

Avantoon!

Ulkosuomalaisen onni on saada Suomen jaksolle kämppis, joka tulee Suomeen to do -listan kanssa. Murtomaasuksilla on hiihdetty nyt koko kuukausi, mämmiäkin on syöty ja sauna testattu useaan otteeseen. Ulkosuomalainenkin huomaa taas pohjoisen eksotiikan, kun toinen sen osoittaa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pilkkiminen jää kokeilematta mutta eilen avautui mahdollisuus päästä avantoon, koska kämppis oli tietysti onnistunut sosialisoimaan ja löytämään kylästä ihmisen, jolla on avain pukukoppiin.

Residenssin aamupalapöydässä siis ilmoitettiin, että illalla tulee kyyti ja sitten mennään. En olisi ikinä uskonut, että löytäisin itseni värjöttelemästä +4 asteisen veden ääreltä pimeänä ja lumisateisena kevättalven iltana, mutta näin kävi.
Pakkasin tietysti uintikamat mukaan, mutta en ollut mitenkään varma, menisinkö veteen vai en. Sysmän avantouintipaikka sijaitsee Camping Sysmän alueella eli leirintäalueella kiven heiton päässä keskustasta. Sen vieressä on muuten kirjailija Yrjö Kokon kotitalo, sekin kaunis vihreä puurakennus. En kyllästy ihmettelemään Sysmää ja sen yhteyksiä joka paikkaan. Leirintäalueen saunan pukuhuone toimittaa talvella uimarien pukuhuoneen virkaa, ja sitä varten saa lunastaa avaimen kunnanviraston neuvonnasta.
Koko rakennus oli yhtä idylliä niin sisältä kuin ulkoa. Pieni mökki nökötti rannassa ja sen luota pääsi helposti laskeutumaan kohti pitkää laituria ja sen päässä mustana kimmeltävää avantoa. Pukutilassa näkyi muistoja menneiltä ajoilta. Aktiivisten avannossa kävijöiden kylpytakit roikkuivat rivissä naulakossa. Uimakengät oli aseteltu riviin huoneen pidemmälle seinälle. Seinään oli kiinnitetty ruutupaperi, johon kävijät merkkaavat lyijykynällä rasteja käynneistään. 

Eikä minulle jätetty valinnanvaraa. Kun mukana on yksi innokas espanjalainen ja päättäväinen kantasuomalainen avantouimari, joutuu ulkosuomalainenkin hyppäämään kylmään veteen. Jätimme vaatteet pukuhuoneeseen, laitoimme uintikengät jalkaan, pipot päähän ja kääriydyimme pyyhkeisiin. Päiväsaikaan avannossa käydään uikkareissa, mutta näin illalla suositaan naku-uintia, koska kukas siellä olisi kattelemassa. 
Kantasuomalainen näytti ensin mallia ja pulahti veteen. Hän ui pari vetoa avannon jäiselle reunalle ja rikkoi siitä muutamia paloja, kunnes ui takaisin. Minä halusin mennä toisena, koska muuten en olisi mennyt. Voi olla, että mennessä pääsi pari ärräpäätä pimeään Sysmän iltaan mutta kyllä minä ihan muutaman uintiliikkeenkin tein. Huh! Uinnista ei ole kuvaa, koska kuvaaja ja kamera eivät ehtineet tarkentaa liikkeitäni.

Laiturilla tuntui muuten hyvältä, paitsi varpaat olivat aivan jäässä, joten lähdin kohti pukutilaa, mutta kuulin kyllä, miten espanjatar suoritti oman uintinsa ja erittäin kunnollisesti vielä. Myöhemmin kantasuomalainen sanoi, että minun olisi pitänyt vain jäädä seisomaan laiturilla olevan lämpimän maton päälle, niin olivat varpaatkin lämmenneet.

Tällä hetkellä käydään neuvotteluja siitä, milloin mennään uudestaan. Ymmärrän täysin, miksi tähän lajiin koukuttuu. En tiedä, miten seuraavalla kerralla käy, mutta tällä hetkellä tilanne on Heidi vastaan avanto 1-0.

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?