Thursday 3 May 2018

Los Cardonesin kaktuspuisto ja pyhä hiljaisuus

Piikkisuora tie halkoo ylängöllä sijaitsevaa tasankoa. Opas kertoo, että se on peruja inkojen ajalta, koska tästä kulki helpoin reitti vuorille ja niiden yli kohti Chileä. Taivas on sinistäkin sinisempi ja hiekka loistaa eri väreissä, välillä se on punertavaa, välillä lähes väritöntä. Ainoa ääni on tuuli, joka pyyhkii jykevien kaktusten väleistä ja pöllyttää hiekkaa tunkeilijoiden kasvoille. Paikka on lähes pyhä.

Vanhimmat näistä Los Cardonesin kansallispuistossa Argentiinassa seisovista kaktuksista ovat 280 vuotta vanhoja. Miten paljon ne ovat jo nähneet, miten monta kulkijaa tällä tiellä pysäyttäneet. Tunnelma on maaginen, ja olisin voinut jäädä istumaan kaktusten juureen koko päiväksi. Kuuntelemaan kuulumattomia ääniä.

Valitettavasti en voinut sitä tehdä, sillä opas hoputti jo takaisin bussiin ja kohti seuraavaa kohdetta.
Teimme vuonna 2015 parin viikon Argentiinan turneen, sillä hyvä ystävä juhli häitään Buenos Airesissa. Juhlien jälkeen kiersimme tuota maailman kahdeksanneksi suurinta valtiota, mutta pari viikkoa ei riittänyt mihinkään. Argentiinan pohjoisosat rajautuvat sademetsiin ja eteläosat jäätiköihin, ja siihen väliin mahtuu vuoristoja ja muita maan muodostelmia. Maassa on suuret luokkaerot ja se jakautuu lähestulkoon kahtia Buenos Airesin provinssin ja kaikkien muiden välillä. Välimatkat ovat pitkiä ja hyvin varustellut yöbussit yksi parhaita tapoja matkustaa kaupungista toiseen.

Voidakseni palata minuun vaikutuksen tehneiden kaktuksien luo, täytyisi ensin lentää puoli vuorokautta Euroopasta Etelä-Amerikkaan ja sitten selvittää tie Saltaan. Sisämaanlento Buenos Airesista Saltan kesti muuten yhtä kauan kuin lento Düsseldorfista Helsinkiin. Saltasta matkan tulisi jatkua vielä nelipyöräisellä eteenpäin, sillä Los Cardonesin luonnonpuisto sijaitsee 100 kilometriä Saltasta länteen. 

Salta on kaupunkinakin mielenkiintoinen. Matalista rakennuksista ja vanhoista julkisivuista koostuva laajalle levittäytyvä kaupunki muistuttaa menneistä ajoista ja kolonialismista. Sieltä kannattaa ehdottomasti tehdä päivän bussiretki kaktuspuistoon ja vuorille, tai vuokrata auto ja ajella itse. Kaupunkia ympäröivät tupakkapellot, sillä alueella sijaitsee suuri osa Argentiinan tupakkatuotannosta. Ennen vuorille nousua ajetaan sademetsän läpi, ja vuorten seinämiä kiipeävät serpentiinitiet ovatkin sitten luku sinänsä.
Opastettu bussikierros kesti aikaisesta aamusta pitkään iltaan, mutta oli yksi parhaita kiertoajeluja ikinä. Meidän lisäksemme kyydissä oli vain kaksi muuta eurooppalaista ja loput olivat argentiinalaisia turisteja. Oppaalla riitti mielenkiintoisia juttuja koko päiväksi, enkä olisi uskonut, että noin 12-tuntiseksi venynyt retki, josta suurin osa oli bussissa istumista, olisi sujunut niin kivuttomasti. Näimme päivän aikana korppikotkia ja vuorien lumihuippuja, mutta poltimme myös nenämme vuoriston ohuessa ilmanalassa. Argentiinalaiset tarjosivat aurinkorasvaa, mutta turistit tuumasivat, että ei pieni annos aurinkoa mitään tee. No, tekihän se.

Ainoa miinus päivässä oli, että jatkoimme lähes saman tien yöbussilla kohti seuraavaa kohdetta eli La Riojan kaupunkia, joten bussissa tuli tosiaan istuttua. 
Argentiina on niin paljon ja monenlaista, että sinne on joskus pakko palata, mutta suurimman vaikutuksen tekivät jykevät kaktukset ja vuoriston päälle leviävä vuosisatojen hiljaisuus.

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka toukokuun teemana on paikka, jonne haluaisin palata. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabondaja Travellover.
Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.
6 comments on "Los Cardonesin kaktuspuisto ja pyhä hiljaisuus"
 1. Olet kyllä varmasti löytänyt paikan, millä on vaikutusta kuvasta päätellen! Muutoinkin varmasti ollut mahtava reissu!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kyllä! Ainoa miinus oli liian lyhyt reissuaika. Eihän parissa viikossa ehdi nähdä kuin silmäyksen tuota laajaa mutta erittäin miellyttävää ja kiinnostavaa maata. Ja nämä kaktukset <3

   Delete
 2. On ihana lukea postauksia, joiden kirjoittajan äänestä kuulee innostuksen. Tämä oli juuri sellainen. Argentiina houkuttelee minua hurjasti, mutta en ole ajatellutkaan, mitä kaikkea siellä olisi. Olen jonkin romanttisen Buenos Aires -fantasian kourissa. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, Buenos Airesissa on monenlaista fantasiaa ja tangoa kadut täynnä, mutta maa on niin paljon muutakin! Mendozan alue kannattaa myös laittaa muistilistalle, sillä siellä tuotetaan suurin osa argentiinalaisesta Malbecista. Argentiinan ainoa huono puoli ovat pitkät etäisyydet - ja toisaalta kuilut yhteiskuntaluokkien välillä, jotka ovat valitettavan näkyviä erityisesti siellä pääkaupungissa. Mutta hieno ja monipuolinen reissumaa se on, jonne kannattaa lähteä ajan kanssa =)

   Delete
 3. Tuo paikka on kyllä kaukana! Ja kartan perustella keskellä ei mitään (piti ihan googlettaa, sillä kirjoitit siitä niin kauniisti). Ei ihmekään, että samalle retkelle ei osunut kuin kaksi muuta eurooppalaista! Toivottavasti tiesi vie Argentiinan uudestaankin :)

  ReplyDelete
 4. Ei hitsi, hetken jo luulin, että tämä on Arizonasta USA:sta. Siellä on nimittäin samantapainen kaktusalue joka on kansallispuisto. Siellä haluaisin käydä joskus. Enkä kyllä pistäisi pahakseni visiittiä Argentiinaankaan.

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?