Monday 28 May 2018

Onnistuneen loman resepti

Otetaan hyppysellinen unta, ripaus hyviä säitä, reilu kauhallinen erinomaista seuraa, mitallinen herkullisia ruokia ja puolitoista annosta raikkaita juomia. Sekoitetaan ja annetaan hetki hautua. Nautitaan niin pitkään, kuin loma riittää.

Tällä reseptillä loma ei voi kuin onnistua. 

Madridin neljän yön yli kestänyt kaupunkiloma oli juuri sitä, mitä siltä haettiin. Monet lähtevät tuohon Euroopan bilemetropoliin nauttimaan kaupungin sykkeestä ja yöelämästä. Me menimme sinne nukkumaan. Majoituspaikkamme tiedettiin rauhalliseksi, mutta nukuimme kaupungin ytimessä kuin kaksi tukkia metsäautotien laidassa.
Okei, myönnetään, Espanja ei ole kasvissyöjän unelmalomakohde, sillä kinkkuja ja makkaroita roikkuu joka kulmassa ja tapas-valikoimat ovat hyvin lihapainnotteisia. En myöskään välitä merenelävistä, joten nekin voi sulkea pois listalta. Madridissa on kuitenkin tarjolla useita kasvisravintoloita. Toisaalta en ole suuri kulinaristi, joten sain  syödäkseni. Toiseen postaukseen rustaan erikseen ravintola/baari/kahvila -vinkkejä.
Kun perustarpeet on tyydytetty, ehtii lomalla tehdä paljon muutakin. Madridista ei tekeminen lopu, mutta meidän lomareseptiimme kuului paljon hengailua. Kiireisten aikojen päälle ei huvittanut juosta läpi kaikkia must see -kohteita. Neljästä päivästä muodostuikin pitkät treffit. Parisuhdeaikaa on joskus (usein) hankala sovittaa kalentereihin, joten yhteinen lomareissu pakottaa skannaamaan suhteen tilaa ja meininkiä. Madrid on oikein kiva kulissi oluen juonnille ja pussailulle, sanon.
Toki yksi loman tarkoituksista on saada vaihtelua arkeen ja paeta hetkeksi jokapäiväisiä rutiineja ja aikatauluja. Kirjoitan ja teen paljon töitä kotoa, joten koti ei valitettavasti ole tällä hetkellä se rentouttavin paikka. Pelkkä maisemanvaihdos laskee stressitasoja. Kannoin päiväkirjani lomalle mukaan mutta en kirjoittanut riviäkään. Kirjailijakin oli lomalla.

Yksi matkustamisen houkutus ovat tutustuminen uusiin maihin ja kulttuureihin ja sitä kautta uusien virikkeiden saaminen. Olen käynyt Espanjassa ennenkin, mutta ennen viime viikkoa en ollut juuri ajatellut maan historiaa. Opastetun kävelykierroksen jälkeen vietinkin yhden illan googlailemalla entisiä hallitsijoita sekä Madridin kaupungin historiaa. Tiesittekö, että se on Pariisin ja Lontoon jälkeen Euroopan suurimpia metropolialueita, jossa on yli 6 miljoonaa asukasta? Madridin kaupungissa asuu reilut kolme miljoonaa ihmistä, ja se on siten kaksi kertaa isompi kuin Barcelona. Joka päivä oppii uutta.
Kuvaajalle lomalla parasta ovat tietysti myös kuvaukselliset kadut ja miljööt, ja niitähän Madridissa riitti myös. Ehkä jopa niin paljon, että en tällä lomalla jaksanut edes kuvata niin paljon. Madrid on monipuolinen ja värikäs, mutta ei silti herättänyt sellaisia ihastuksen purkauksia kuin esimerkiksi Porto.

Säiden suhteen kävi myös niin, että lähes joka päivä ripsi jossain vaiheessa vettä tai ukkosti, mutta mies ei ainakaan polttanut nokkaansa auringossa eikä ilma häirinnyt lomailua.
Lomalla hauskaa ovat myös yllättävät kohtaamiset. Yksi iltapäivä istuimme spontaanilla lounaalla kävelykierroksen oppaan ja toisen ryhmäläisen kanssa. Emme tainneet edes kunnolla esittäytyä, mutta vietimme mainion parituntisen lounashetken. Maailmassa on niin paljon mielenkiintoisia ihmisiä, joiden kanssa jutella, eikä haittaa, vaikka polut eivät enää koskaan kohtaa. Kahdestaan on kiva matkata, mutta on ihan mukava saada muutakin juttuseuraa, sillä mies ei ole tunnettu monista sanoistaan.

Jotain olen vuosien varrella matkustamisesta oppinut: rentouttavakin loma kaipaa pienen palautumisen, koska matkustaminen vie aina energiaa. Palasimme kotiin myöhään perjantaiyönä, joten onneksi oli vielä viikonloppu aikaa asettautua kotiin ja asennoitua arkeen eikä sännätä suoraan eteenpäin.

Kuvat ovat Circulo de Bellas Artes -rakennuksen kattoterassin Azotea-baarista. Pelkkä hissimatka maksaa 4€ mutta maksamalla 5€ pääsee katsomaan myös taidenäyttelyjä. Osoite: Alcalá 42, Madrid

Millainen on sinun reseptisi onnistuneeseen lomaan?
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?