Sunday 17 October 2010

Jalkapalloa ja anarkiaa

Kuten tunnettua, Saksa on jalkapallomaa. Yhtälailla tiedettyä on, että tämä on monenlaisten ismien ja aatesuuntien syntymaa, jossa anarkiaa on ilmennyt vuosikymmeniä -ja ilmenee edelleenkin.
   Hampurissa on tällä hetkellä kaksi jalkapalloseuraa, jotka pelaavat Bundesliigassa. Niitä voisi hyvin verrata kääpiöön ja jättiläiseen tai raamatullisemmin Daavidiin ja Goljatiin. Hamburger Sports Verain (HSV) on varakas seura, joka on pelannut liigassa tasaisesti ja kauan. St. Pauli sen sijaan on pieni ja taas kerran täksi kaudeksi Bundesliigaan noussut joukkue. Seuralla on oma maineensa, johon kuuluvat punk, rock ja merirosvosymbolit.
  Arvon Wikipedia kertoo muun muassa tällaisia asioita St. Paulista: 

St. Paulista on tullut Saksassa kulttijoukkue. Vuonna 1981 seuran yleisökeskiarvo oli vain 1 600, mutta 1990-luvun lopussa seuran areena oli useaan otteeseen loppuunmyyty. Seura oli ensimmäisiä seuroja, jotka pistivät jalkapallohuliganismin kuriin ja kielsivät nationalisteilta pääsyn areenalle. 1990-luvun alussa media alkoi kiinnostua seuran punk-faneista. Myös lempinimet, kuten Freibeuter der Liga ("Liigan merirosvot") ja das Freudenhaus der Liga ("Liigan ilotalo"), jota tosin St. Paulin kannattajat eivät itse käyttäneet, yleistyivät.
Joukkueen kannattajat pitävät itseään antifasisteina, antirasisteina ja antiseksisteinä. Tämän takia seuran fanit ovat joutuneet konflikteihin uusnatsien ja huligaanien kanssa, joita Hansa Rostockin kannattajissa oli jonkun verran vielä 1990-luvullakin. (Ja joita HSV:n kannattajissa on edelleen)                http://fi.wikipedia.org/wiki/FC_St._Pauli              
 Eilen St. Pauli pelasi kotipelin Nürbergiä vastaan uusitulla kotistadionillaan Sternschanzessa (kaupunginosa St. Paulin vieressä). Heti metroasemalla vastassa oli seitsemän poliisia katselemassa fanien saapumista. Itse seurasin pelin stadionin kupeessa, vanhaan makasiiniin rakennetulla rock-klubilla. Tällaiset public viewing -tilaisuudet ovat hyvin suosittuja, ja isoja screenejä oli tälläkin kertaa sekä sisällä että ulkona. Hyvinhän siinä sitten kävi: oma joukkue voitti 3-2. Historiallista oli se, että kaksi kolmesta kotimaalista syntyi kulmista; St. Pauli ei ole kuuluisa erikoistilanteista. Rock-asennetta kuvaa se, että jokaisen kotijoukkueen maalin jälkeen kuuluu soittaa Blurin Song 2 ja jokainen kotipeli aloitetaan AC/DC:n kappaleella Hell´s Bells.
  Viihdyttävän ottelun jälkeen marssimme kaupungille: Sternschanze on tällä hetkellä "place to be". Alueella sijaitsee myös pohjoissaksalaisen antifasismin/vasemman siiven keskus, Rote Flora. Talo on yhdistelmä kulttuuria, tapahtumia, vasemmistolaisuutta ja anarkiaa. Näytti siltä, että talon luona oli menossa pieni mielenosoitus, jonka tarkoitus oli mainostaa seuraavan viikonlopun isompaa tilaisuutta. Hampurissa on kova asuntopula, ainakin niistä asunnoista, joihin tavallisella kansalla tai hieman alempiluokkaisilla on varaa. Tätä todistellakseen mustahuppuiset olivat vallanneet Rote Floran viereisen kerrostalon, mutta klo 18 aikoihin tilanne näytti aika rauhalliselta.
Siirryimme tyttöjen kanssa läheiseen kahvilaan lämmittelemään kaakaon voimin, mutta seurasimme sivusilmin tapahtumaa, joka pari tuntia myöhemmin muuttuikin varsinaiseksi näytelmäksi. Minusta tosin tuntuu, että paikalla oli enemmän leppoisaa lauantai-iltaa oluiden ja makkaroiden kanssa viettäviä katsoja kuin varsinaisia osallistujia - ainakin sen jälkeen kun poliisi saapui näyttävästi paikalle. Seitsemän jälkeen risteykseen ajoi kolme vesisäiliöin ja kirkkain valoin varustettua poliisiajoneuvoa, jotka yrittivät hajottaa illan piknikin.
Tilanne ei kuitenkaan kehittynyt mihinkään. Päätimme jatkaa iltaa muualla, mutta poistuessamme meitä tuli sivukadulta vastaan joukko mustiin rynnäkkövarusteisiin pukeutuneita poliiseja. Emme jääneet paikalle ihmettelemään näytöstä, koska sellaiselta se minusta vaikutti. Vasta poliisin ilmestyminen tukki kadun ihmismassalla ja katsojilla, koska sitä ennen tilanne vaikutti varsin rauhanomaiselta. Jalkapallopäivä lienee ollut tavallista tylsempi, joten illaksi kaivattiin jotain tekemistä. Tällaista täällä, suuressa maailmassa.

Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?