Thursday 17 March 2011

Eka kerta

Niin se elämä heittelee, sanotaan, ja niin se tosiaan tekee. Juuri kun on oppinut Hampurin kaupunkiliikenteen, löytänyt kivat kahvilat ja ihmiset, tottunut Alsterwasseriin ja suunnitellut ostavansa St Paulin fanihuivin, on aika vaihtaa maisemaa. Kävin alkuviikosta ensimmäistä kylässä tulevassa kotikaupungissani Kölnissä, eikä ensivaikutelma ollut pelkästään positiivinen.
      Rautatieasemalla vastaan leijuu rauhallinen, lähes harras tunnelma. Hampurin kaaosmaisen muurahaispesän jälkeen Kölnin kymmenen raidetta tuntuvat selkeiltä. Asema ei myöskään palvele S-bahnoille tai metroille, kuten Hampurissa. Kuljen raiteelta alas, ja edelleen on rauhallista. Kuuluisa tuomiokirkko seisoo heti aseman kupeessa. Rautatieasema rajoittuukin toiselta puolelta Reiniin ja toiselta kuuluisaan tuomiokirkkoon. 
       Osa kirkon seinästä on päällystetty rakennustelineillä. Koska on lämmintä, ihmisiä istuskelee rappusilla ja kuuntelee aukiolla soittavaa big bändiä. Korvista soljuu ohi englantia enemmän kuin saksaa, mutta tunnistan rappusilta myös kaksi suomalaista poikaa rinkkoineen.
      Valitsen reitin umpimähkään, vaikka ostinkin asemalta kaupungin kartan. Sivuutan kalliinnäköiset hotellit, joista yksi on Hilton, ja tajuan, että ostokadut sijaitsevat kirkon toisella puolella, juuri siellä, missä en ole. Palaan takaisin. Laukkuni kolisee kapeilla kujilla, vanha keskusta tuntuu ahtaalta. Kaipaan Hampurin leveitä katuja ja tilaa. Tutkimusmatka uuteen elämään tuntuu muutenkin oudolta: mihinkä sitä nyt jo näin pian Hampurista lähtisi. Istahdan ketjukahvilaan tutkimaan karttaa, ja yritän ymmärtää, että pian arkireittini kulkevat näillä kaduilla.
      Toinen päivä on parempi. Herään auringonpaisteeseen, säätiedot lupaavat +17 astetta. Ennen yliopistoon tutustumista päätän tehdä retken tuomiokirkkoon, tällä kertaa ihan sisälle asti. Väistelen koululaisryhmiä ja turistilaumoja, nostan katseeni lasimaalauksiin, kierrän hautamonumentilta toiselle. Aurinko valaisee ikkunoista, ja kirkon viileydessä päätän, että ehkä tämä kelpaa, kelpaa sittenkin.
1 comment on "Eka kerta"
  1. Kiitos ekoista kuulumisista! :) Olis hauska päästä livenä kokemaan Kölnin tunnelmaa eikä vain YouTuben kirkonkellovideoiden kautta ;) mutta katsotaan, tuleeko koskaan onnistumaan. Monet ulkomaanmatkat on tähän mennessä jääneet vain haaveeksi, kun olen laiska järjestämään asioita ja huono ohjaamaan rahoja niihin...

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?