Friday 25 March 2011

Kansalaistottelemattomuudesta

Wir sind viele und werden täglich mehr.
Wir sind die Stadt, denn:
Die Stadt sind wir alle. 
Euer altes und neues
Gängeviertel                                    Kovin usein tuntuu siltä, ettei kansanliikkeillä välttämättä
saada aikaan sitä, mitä halutaan. Hyvää tarkoittavat kansalaisaloitteet
jäävät suuren, taloudellista voittoa tavoittelevan politiikan jalkoihin. Hampurissa on kuitenkin saatu huomata, että joskus yrittäminen kannattaa.

Kaupungin ydinkeskusta koostuu lähinnä vanhoista, komeista taloista, joiden alakerrassa esitellään Pradaa ja Cuccia, ja lasisista ja moderneista 
toimistorakennuksista sekä firmojen päätaloista. Yksi nurkka eroaa kuitenkin muista. Gängenviertel muodostaa rähjäisen hippikorttelin kaupungin sisälle. Pienessä korttelissa on useita gallerioita ja taiteilijoiden työtiloja, pikkuputiikkeja ja kahviloita sekä yllättäviä biletiloja. Läheltä kuitenkin piti, ettei tilalla seisoisi nyt moderni ja harmaa rahantuottolaitos.

Vuonna 2008 kaupunki myi korttelin hollantilaiselle sijoittajalle, jolla oli suunnitelma vanhojen talojen purkamiseksi ja alueen ´järkeistämiseksi´. Kaupungin asukkaat alkoivat kuitenkin puolustaa vanhaa korttelia sellaisella vimmalla, että vuonna 2009 kaupunki osti korttelit takaisin, ja ne päätettiin säästää eräänlaiseksi koko kaupungin kulttuurikeskukseksi.

Projektin takana on Komm in die Gäng-liike, joka ylläpitää korttelia ja sen toimintaa. Erääseen heidän järjestämäänsä viikonlopputapahtumaan osallistui jopa 3000 ihmistä. Nykyään viertelissä tapahtuu jatkuvasti jotain. Vaihtoehtosiipi on Hampurissa muutenkin varsin aktiivinen. Tänä talvena menossa on ollut myös kampanja: Taide kuuluu kaikille - rahat ovat jo täällä. Näyttää siltä, että tällaisesta miljoonakaupungista löytyy tarvittaessa joukkovoimaa. Välillä tuntuu siltä, että mielenosoituksia on menossa jatkuvasti siitä sun tästä asiasta, mutta on hienoa nähdä,   että ne tuottavat joskus myös tulosta.


2 comments on "Kansalaistottelemattomuudesta"
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?