Friday 13 April 2018

Sysmässä on säpinää

Mitä tulee mieleen Sysmästä? Aivan. Ei minullekaan.
Sysmä sijaitsee vajaan 200 kilometrin ja noin kolmen tunnin bussimatkan päässä Helsingistä. Sinne voi saapua etelästä Pulkkilanharjua pitkin ja sieltä on jotakuinkin yhtä pitkä matka Lahteen kuin Jyväskyläänkin. Vakituisia asukkaita on vajaat 4000, mutta kesäasukkaat vilkastavat kuntaa niin, että siellä on väkilukuunsa suhteutettuna eniten vapaa-ajan asukkaita koko Suomessa (kertoo Wikipedia).
Sysmässä sijaitsee Nuoren voiman kirjailijatalo, Villa Sarkia, jossa sain viettää koko maaliskuun seuraavaa kirjaani kirjoittaen. Kuukauden aikana opin, että pitäjä on yllättävän vireä, vaikka keskipäivällä raitilla vastaan tuleekin lähinnä rollaattoreita ja pieniä koululaisia.

Kuukauden aikana pääsin Rotary clubin illanviettoon, avantoon ja elokuvateatteriin katsomaan juuri ensi-iltansa saanutta kotimaista elokuvaa, nautin kirjaston palveluista ja kannatin paikallista yrittäjäelämää käymällä hieronnassa ja jalkahoidossa. Niitä kuuluisia sysmiä en käsiini saanut enkä niitä varsinaisesti etsinytkään, mutta en ihmettele, että ne on saatu aikaan juuri tässä pitäjässä.
Tällä hetkellä haaveilen uudesta Sysmän ajasta, sillä raitti tarjosi riittävät palvelut mutta myös auvoisen kirjoitusrauhan.

Jos et tunne kuntaa, tässä muutama syy siihen, miksi Sysmässä on säpinää.

Kahvila Lintan kammari 
Lintan kammari sijaitsee vaaleassa puutalossa Sysmän keskuskadun varrella ja vanhan meijerin kyljessä. Kyseessä on sekoitus kahvilaa ja käsityö/sisustuskauppaa, jossa lähes kaikki taitaa olla kaupan. Kesäaikaan kahvilassa tarjotaan myös keittolounas, mutta näin talvella kahvilaan tullaan parantamaan maailmaa. 
Puutalossa on monia huoneita ja mukavia soppia, joihin vetäytyä herkuttelemaan. Itse leivotut kahvitarjoilut olivat erittäin maukkaita. Voin lämpimästi suositella rahkapiirakkaa, josta ehdin kuukauden aikana syödä useita variaatioita. 
On mahtavaa, että näinkin pienessä pitäjässä on tällainen kahvila, ja sinne kannattaa piipahtaa, jos  Sysmä sattuu matkan varrelle.

Lintan kammarin, Sysmäntie 16, kotisivut täällä.


Sysmän kirjakauppa
Sysmän kirjakaupan tunnelma kutsuu viihtymään. Kaikki siellä on puuta: lattia, seinähirret ja katto. Kirjahyllyinä toimivat vanhat pukkipöydät ja seinänviertä kiertävät pitkät ja korkeat hyllyt. Jopa Suomen kauneimmaksi kirjakaupaksi valittu Sysmän kirjakauppa vaihtoi viime vuonna omistajaa. Kirjakauppaa on nyt pienennetty ja sen takahuoneessa toimii sekä ompelimo että atk-palveluja tarjoava pieni yritys, mutta kirjakaupan valikoima on silti erinomainen.
Tilan pienenemisestä ja omistajuusmuutoksesta johtuva vanhan varaston poistomyynti jatkuu muuten edelleen. Vanha varasto myydään pois 70 prosentin alennuksella ja ale jatkuu kuulemma niin kauan kun myytävää riittää. Jos muutaman vuoden takaiset laatukirjat innostavat, mene äkkiä hakemaan omasi!

Alakerran hyllyjen lisäksi kannattaa piipahtaa myös yläkerrassa, jossa tulijaa tervehtii hyvin järjestetty divari sekä muutama paikkakunnalla asuvan Marjatta Tapolan työ.
Ketjuuntuvassa ja verkkoon siirtyvässä kirjakauppamaailmassa tällaisen kirjakaupan pyörittäminen on lähes kulttuuriteko.

Sysmän kirjakaupan facebook-sivu täällä.

Kirjakaupan yhteydessä täytyy mainita myös Sysmän Kirjakyläyhdistys, jonka järjestämiä kirjapäiviä vietetään aina heinäkuun alussa ja Kirjojen yötä elokuussa. Lisätietoja täällä.

Jos viihdyin näin hyvin Sysmässä kevättalvella, voin vain arvailla, miten mukavaa siellä on kesällä, kun vapaa-ajan asukkaat valtaavat kunnan. Täytynee joskus palata katsomaan.
6 comments on "Sysmässä on säpinää"
 1. Replies
  1. Kiitos! Sysmä yllätti erittäin positiivisesti =)

   Delete
 2. Sysmässä on oikein kiva leirintäalue siinä järven rannassa, mutta taitaa olla vain kesäisin auki. :) Ja sysmäläinen ruisreikäleipä on aivan maailman parasta. Sitä pitää joskus poiketa nelostieltä ostamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh, unohdin mainita ruisleivän!
   Leirintäalueeseen ehdin tutustuan sen verran, että sen sauna toimii talvella avantouimarien pukukoppina ja päädyin yllytyshulluna käymään avannossa =D

   Delete
 3. Ihania vinkkejä, kiitos! Tässä naapurikunnassa kun asuu, niin häpeäkseen on tunnustettava, että Sysmä on jäänyt kovin vieraaksi. Lähelle näkee huonosti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, entisenä asikkalalaisena täytyy sanoa, että vaikka Pulkkilanharju on tuttu, harvoin on tullut jatkettua sen kautta matkaa Sysmään asti. Kesällä Sysmässä riittää varmasti vilinää, joten siellä kannattaa poiketa =)

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?