Näitäkin kirjoja on Kölnin kaupunginkirjaston katalogissa pian yksi kappale. |
Olen asunut kohta yhdeksän vuotta Saksassa ja arvatkaapa mitä? Tällä rouvalla on vihdoin taskussaan paikallinen kirjastokortti. Puolustuksekseni sanottakoon, ettei se ole vielä koskaan ollut tarpeen. Yliopiston laitoskirjasto on pullollaan suomenkielistä luettavaa eli kirjojen saatavuus on töiden puolesta taattu. Toisaalta maksullinen lukuohjelman tuo saatavilleni e-kirjat ja kotimaiset uutuudet. En juuri lue saksaksi, joten kirjastokortille ei ole ollut käyttöä.
Mutta nyt kasvatetaan tulevaisuuden lukijaa, jolle tarvitaan luettavaa myös isänkielellä.
Olen asunut viisi vuotta tässä kaupunginosassa mutta vasta hiljattain minulle selvisi, että täällä sijaitsee yksi Kölnin sivukirjastoista. Se on jopa kadulla, josta kuljen ohi jatkuvasti, mutta piiloutuu taitavasti vanhan kivisen julkisivun taakse.
Kun päivittelin asiaa virkailijalle, hän totesi, että rakennus oli pitkään remontissa ja nyt vasta taas parisen vuotta auki, joten huomaamattomuuteni lienee anteeksi annettavaa.
Saksassa kirjastot eivät ole ilmaisia. Kölnin kaupunginkirjaston kortti maksaa 38€ vuosi tai 38€ 13 kuukautta, jos tekee kestosopimuksen. Jos haluaa tilata materiaalia sivukirjastoihin, se maksaa euron. En tiedäkään, onko kirjastojen käyttäminen täällä niin yleistä ja suosittua kuin Suomessa.
Sinänsä kirjaston palvelut ovat samanlaiset kuin kotimaassa. Kortilla saa lainata pelejä, dvd:itä, kirjoja ja sen avulla on myös pääsy moniin virtuaalisiin lukupalveluihin ja tietopankkeihin. Sinänsä kirjastojen toiminta ei vaikuta olevan yhtä hyvin tuettua kuin Suomessa eivätkä nateriaalimäärät ole rajattomat. Kölnin kaupunginkirjastoon on esimerkiksi hankittu YKSI kappale Hilja-kirjaani, kun esimerkiksi Lahden kirjastoista sitä löytyy 11 kappaletta.
Maksullisuudesta huolimatta päädyin allekirjoittamaan lainaussopimuksen kirjaston kanssa, vaikka samalla kuulinkin, että poikani saisi kortin ilmaiseksi. Ajattelin, että tällaista toimintaa pitää tukea eikä poika valitse kirjojaan vielä pitkään aikaan itse. Sopimuksen tekemiseen vaadittiin muuten sekä henkkarit että Anmeldung, joka on todiste siitä, että asun Kölnissä ja olen oikeutettu paikalliseen kirjastokorttiin.
Suomenkielinen lehtivalikoima |
Saa nyt nähdä, millaiseksi lainausurani urkenee, mutta aion aloittaa asiakkuuteni tutustumalla verkkopalveluihin ja digimateriaaleihin, kuten virtuaaliseen lehtisaliin, josta löytyi yllättäen lukemista myös suomeksi.
Uskon, että lähikirjaston lastenosastosta tulee meille lähivuosina tuttu paikka.
Minulla on tuo toinen Hilja jo tilauksessa Amazonilta. Saan 12 päivän päästä.
ReplyDeleteAsuinkaupungissani kaupunginkirjast panostaa varsinkin lasten ja nuorten lukutaitoon ja -kiinnostukseen. Saksassa lukutaitoa ja lukemista arvostetaan korkealle. Hyvä lukija on koululuokassa "king". Saksan kielin kylläkin vaikeampaa opetella lukemaan. Tukiopetusta annetaan hanakasti, ja ainakin 2. luokan lopussa se taito kaikkien pitää osata.Joissakin kodeissa ei ole muuta kuin se pakollinen koulun lukukirja.
Suomea koulualokaat oppivat vuodessa lukemaan ja kirjoittamaan.Kun koulut nyt alkoivat, niin ajattelen enemmänkin lasten lukemisia.
Olin hämmästynyt tällä viikolla, että eräs suomalainen poliitikko pitää lukutaitoa tarpeettomana.Ei mene minun järkeeni. Ei mene sekään järkeeni, että opettajasisareni ei lue kaunokirjallisuutta.Uskonnolliset syyt estävät. Mitenkä mahtaa opettaa alkuopetuksessa äidinkieltä? Pitääköhän oppilaitten lukea salaa niin kuin minun? Opettajat käskivät, äiti kielsi! Oletko Suomessa törmännyt tuollaiseen?
Toivo ei nyt hetikohta rupea lukemaan, mutta on jännä nähdä, mitä Kölnissä kirjasto ja koulu tekevät Toivonkin lukuharrastuksen hyväksi.
Suomessa on kyllä hyvin positiivinen lukemisen ilmapiiri ja lasten lukemiseen panostetaan nyt paljon. En ole kuullut, että ketään olisi kielletty lukemasta mutta ei ehkä kannustettukaan.
DeleteMinäkin ihmettelin näitä tämän yhden kommentteja, mutta ne paljastivat lähinnä hänen oman tyhmyytensä...
Iloa uuden Hiljan parissa! Se on suosikkini sarjassa tähän mennessä 😊