Sunday 13 October 2019

Saksassa kätilö tulee kotiin

Kuva: Nicole Müller lichtausbeute.de
Vauva täytti tällä viikolla kolme kuukautta ja nyt oli myös kätilömme viimeinen kotikäynti. Olo on haikea. Kätilöni on kulkenut rinnallamme joulukuusta eli raskausviikolta 12 saakka, ja nyt lapsi on kätilöpalveluiden puolesta valmis.

Saksassa ei ole neuvoloita, vaan niiden virkaa hoitavat yksityiset kätilöt ja lapsen synnyttyä yksityiset lastenlääkärikeskukset. Saksan kätilöpula on yleisessä tiedossa, joten kätilö kannattaa etsiä heti, kun raskaustesti näyttää positiivista. Itse soitin raskausviikolla 8. eli marraskuussa lähellä sijaitsevaan kätilökeskukseen, mutta heillä ei ollut enää vapaita henkilöitä heinäkuuksi (!).

Lähetin raskausviikolla 10. hakemuksen Kölnin Hebammennetzwerkiin, josta freelance-kätilöt poimivat asiakkaansa. Sainkin sitä kautta pian yhteydenoton ja sovimme tutustumiskäynnin. Sen tarkoitus oli selvittää, tulemmeko juttuun, ja toisaalta halusin ylipäänsä kuulla, mitä kätilön toimenkuvaan kuuluu.

Ja niin Esther Braun tupsahti elämäämme. Hän tuntui heti sympaattiselta, ja koska tiesin, että kätilöt ovat kiven alla, sanoin heti, että tämä on hyvä. Ja niin olikin.

Kätilöiden tärkein työ sijoittuvat lapsen ensimmäisiin elinviikkoihin, mutta he tekevät myös raskaudenseurantaa. Periaatteessa vain ultraäänet täytyy käydä tekemässä lääkärissä, kaiken muun voi kätilökin tehdä. Minulla on gynekologi, mutta oli silti mukavaa, että Estherkin kävi noin kerran kuussa juttelemassa ja seuraamassa raskauden etenemistä. Se oli hyvä siksikin, että en ulkomaalaisena tunne paikallisia systeemejä ja sain esittää myös tyhmiä kysymyksiä. Lääkärillä kun oli harvoin aikaa vastata kaikkeen mahdolliseen.

Täytyy sanoa, että kätilön kotikäynnit olivat aivan luksusta. Olen kirjoittanut niistä myös täällä. Kätilö seuraa vatsan kasvua ja kohdun pituutta ja taitavimmat voivat käsillään tunnustelemalla kertoa, miten lapsi vastassa on ja mitä hän tekee. Hienoa oli voida maata omassa sängyssä ja kuunnella rauhallisia sydänääniä. Parasta käynneissä olikin juuri kiireettömyys.
Kuva: Nicole Müller lichtausbeute.de
Kun laskettu aika lähestyi, kävin joka toinen viikko lääkärissä ja joka toinen viikko Esther tarkasti syntyvän tilan. Hän oli myös hyvä henkinen tuki latenssivaiheen päivinä, kun odotin synnytyksen käynnistymistä. Kätilöni tekee työvuoroja myös synnytyssairaalassamme ja haaveeni oli, että hän olisi töissä silloin, kun meidät kirjataan sisään. Näin ei lopulta käynyt, mutta ei se haitannut, sillä kaikki meni nopeasti ja hyvin.

Lähdimme kotiin viisi tuntia synnytyksen jälkeen, koska tiesin, että Etsher tulee heti seuraavana päivänä käymään ja voi hoitaa tutkimukset, jotka yleensä tehdään sairaalassa. Niin sanottu Wochenbettbetreuung kestää 12 viikkoa synnytyksen jälkeen ja tänä aikana kätilön voi käydä 16 kertaa. Lisäkäyntejäkin on mahdollista saada, jos syyt ovat hyvät.

Ensimmäisellä viikolla Esther kävi joka päivä, seuraavalla viikolla kolmesti ja sitten kahdesti. Sen jälkeen käynnit harvenivat ja niitä sovittiin tarpeen mukaan. Koska meillä on mennyt kaikki hyvin, kaikkia kertoja ei kai lopulta tarvinnut edes käyttää.
Kuva: Nicole Müller lichtausbeute.de
Minun kätilöni on hoitokokonaisuus. Olen saanut ruokavinkkejä, hän on naksauttanut lukon selästäni ja antanut rautatuotteita kokeiltavaksi. Akupunktiota emme ehtineet kokeilla, kun lapsi tuli ajallaan. Olemme tapaamisten aikana puhuneet muun muassa Unkarin poliittisesta tilanteesta, kirjallisuudesta, kielistä ja lasten kasvatuksesta, kantoliinoista ja viineistä.

Parasta Estherin käynneissä on ollut niihin liittynyt intiimiys ja luottamuksellisuus. Raskausaikana oli ihana jakaa tuntemuksia ja synnytyksen jälkeen se vasta tarpeen olikin. Ensimmäisinä päivinä me tuoreet vanhemmat istuimme pölähtäneinä sängyssä, kun Esther liittyi seuraamme. Käyntien jälkeen oli aina hieman varmempi olo. Kätilö ei käykään vain lapsen takia vaan myös vanhempien hyvinvoinnista  huolehditaan. 

Jos joskus tulen uudestaan raskaaksi, en tarvitse kätilöä synnytystä edeltävään aikaan, koska lääkärikäyntejäkin on ihan tarpeeksi ja nythän tunnen jo systeemit. Mutta toivon, että saisin jatkaa äitinä oloa saman kätilön hoivissa, missä se on nyt saanut alkaa.

Esitin Estherille pari kysymystä tätä tekstiä varten:

1. Miksi Saksassa on kätilöpula?
Kätilön ammatti ei ole kovin houkutteleva ja siinä toimiakseen täytyy olla sydämen asialla. Työmäärä ei ole houkutteleva eikä kätilöiden koulutuskaan ole minusta kovin onnistunut. Tämä on käsityöammatti, joten teoreettisen opiskelun voisi jättää vähemmälle.

Yksi viime aikojen ongelma ovat myös kallistuneet vakuutusmaksut. Jos kätilö haluaa tehdä kotisynnytyksiä, vakuutus maksaa 9000-10 000 euroa ja vain harvat voivat sen hankkia.

Estherin arvion mukaan joka kolmas nainen löytää kätilön Kölnin alueella eli tilanne on todella paha. Monien sairaaloiden yhteydessä onkin päivystäviä kätilöpisteitä, joissa voi käydä, jos omaa "kotikätilöä" ei ole löytynyt.

2. Mikä on parasta työssäsi?
Parasta on nähdä, miten perhe syntyy. On mielenkiintoista seurata, kun vanhemmat löytävät omat roolinsa. Tietysti synnytys on myös hieno asia, sillä saan olla todistajana luonnon suurimmassa näytelmässä.

3. Entä raskainta?
Naisten odotukset ja niiden täyttäminen. Monilla kätilöillä on lisäkoulutuksia ja he voivat tarjota lisäpalveluksia, kuten akupunktiota tms. Kätilöiden peruspalveluihin ne eivät kuulu, mutta kaikilla ei ole realistiset odotukset kätilön suhteen.

4. Vinkki syysflunssan välttämiseen.
Keitä mantelimaitoa joko tuoreen (n. 5 cm pätkä) tai jauhetun (puoli teelusikallista) kurkuman kanssa. Siivilöi ja nauti.

Esther Braunin kotisivu on täällä.

Kiitos Esther <3 
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?