Sunday 12 January 2020

Kestovaipat ovat mainettaan helpommat

Minut tuntevat tietävät, että olen pieni maailmanparantaja, joka pyrkii välttämään turhaa roskaamista ja jota jo raskausaikana mietitytti vaippa-asia. Jos vauva käyttää vaippoja parivuotiaaksi noin 4-6 kappaletta päivässä, se tarkoittaa tuhansia kappaleita muovijätettä, joka ei poistu ikinä minnekään, ellei sitten päädy jätteenpolttolaitokselle.

Siskoni suosi aikoinaan kestovaippoja lapsillaan, mutta suhtauduin niihin silti hyvin skeptisesti. Vaikka luontoa säästyisikin, en tiedä, haluanko haisevia vaippakasoja kylpyhuoneen nurkkaan seisomaan. Pissavaippa vielä menee, mutta mites ne kakat pestään? Voivatko vaipat edes olla vuotamatta ja miten niiden kanssa eletään, jos ollaan pitkä päivä pois kotoa?

Päätin kuitenkin voittaa ennakkoluuloni ja kokeilla. En tehnyt mitään ehdotonta päätöstä siirtyä käyttämään vain kestovaippoja. Perin muutamalta tutulta äitiyspakkauksen mukana tulleet kestovaipat ja sain blogini kautta muutamia, joten aloitin kokeilun pienestä. Pian olin kuitenkin jo selaamassa nettikirppareita ja ostamassa hyväkuntoisia käytettyjä tai uusia mutta käyttämättä jääneitä vaippoja. Myös vaippojen imuja löytyy hyvin käytettyinä, mutta olen ostanut muutamia bambuimuja uusina. Vaippavarastolleni ei siis ole tullut juurikaan hintaa, ja aion myydä hyväkuntoisimmat eteenpäin, kun emme niitä enää tarvitse.

Yllätin itseni innostumalla kestovaippailusta. Minä suorastaan hurahdin siihen. Moni kaveri sanoi, että on liian laiska pesurumbaan ja vaippojen taitteluun. Minusta taas tuntuu, että päiviini mahtuu pientä puuhaa eikä kestovaipoissa oikeasti ole hommaa. Pesen vaippoja noin joka kolmas ilta, ja yön aikana nopeimmat kuivuvat valmiiksi. Ja tiedättekö mitä? Kestovaipat eivät edes haise tai eivät ainakaan yhtään enempään kuin kertakäyttövaippojen roskis. Käytämme kertiksi öisin.

Ne kakatkin saa usein pudotettua suoraan wc-pönttöön, sillä käytän apuna bambukuivaliinoja. Siistit liinat voi laittaa pesukoneeseen, kakkaiset vetää alas pöntöstä. Helppoa ja siistiä. Saksassa ei ole käsisuihkuja, mutta Suomessa nekin helpottavat vaipan putsaamista pönttöön.

Kestovaipat ovat myös osoittautuneet tukevammiksi kuin odotin, sillä kertakäyttövaippakin voi vuotaa. Tykkään erityisesti taskuvaipoista, jotka kuivuvat AIO-vaippoja nopeammin. Viimeisten viikkojen aikana vuotoja on yhtäkkiä tullut, ja huomasin, että puolivuotias tarvitsee vaippoihin enemmän täytettä. Lisäsin taskuvaippoihin lisäimuja, ja taas pärjätään oikein hyvin.

Minulla on hyvä fiilis aina, kun vauvan päällä on kestovaippa - jes, roskaa, luontoa ja varmaan rahaakin säästyy! Myös vauvan iho tuntuu tykkäävän, sillä hänellä ei ole koskaan ollut ongelmia vaippa-alueella.

Olen viimeisten kuukausien aikana kokeillut useampiakin vaippoja, ja meillä on niitä värikäs kokoelma. Tässä kokemuksia eri merkkien vaipoista, olkaapa hyvät.

Myllymuksut aio -vaipat (aloitusvaippa + 5-10 kg)
PLUSSAT
+ Helppo aloitusvaippa, koska selkeä purkaa ja kasata pesun jälkeen kun kaikki on mukana.
+ Klassinen norsukuosi
+ Kiva, selkeä ja simppeli vaippa.
+ Hyvä imukyky, mutta isomman koon vaippa kaipaa jossain vaiheessa lisäimuja.

MIINUKSET
- Aloitusvaippa jäi pieneksi seitsenviikkoisena eli miinusta lyhyestä käyttöiästä.
- Hitaita kuivumaan, koska kangasta on paljon.
- Vaalea sisäkangas värjääntyy helposti. Sappisaippua ja aurinkokylpy onneksi auttavat.

Myllymuksut on kotimainen kankaisiin, kestovaippoihin, äitiysvaatteisiin ja kestotuotteisiin keskittyvä yritys, joka postittaa myös ulkomaille. 

(Ensivaippa saatu Myllymuksusta blogin kautta, isommat vaipat tuttavien äitiyspakkauksista.)

MannaMaa Tasku-Manna (M)
+ Kapean vauva ihannevaippa eli yksi meidän suosikkivaipoista.
+ Monipuolinen tarroitus mahdollistaa sen, että vaippa kasvaa vauvan mukana.
+ Värikäs ja todella hyväpintainen vaipan sisäkangas. Nämä vaipat pysyvät siisteinä ja on helppo putsata.
+ Vaipan imu tulee ruskealla autokuosilla eikä ole valkoinen, kuten niin usein. Todella hyvä imu, joka kolminkertaiseksi taiteltuna pitää isommankin vauvan kuivana.

- Retrokuosi ei ehkä ole kaikkien suosikki.
- Tarrat saattavat löystyä kovassa käytössä ja pesussa.

Lempi-taskuvaippa (M)

Tähän sopii kaikki MannaMaa-vaipasta kirjoittamani. Malli on myös hyvä eikä vaippa ole kertaakaan falskannut. Värikäs kangas piristää, ja värillinen sisäkuosi estävät sisältöä vaikuttamasta vaipan väriin. Tästä ehdottoman iso plussa. Käytämme tätäkin vaippaa erittäin mielellämme.
Näitä molempia vaippoja valmistaa ja myy Minvilla, joka on ekologinen lastentarvikeliike. Heillä on valikoimissa monia kestotuotteita, kuten kestositeitä ja imetyssuojia. Voin suositella!

(Lempi- ja MannaMaa -vaipat saatu Minnvillasta blogin kautta.)

Imsevimse (taskuvaippa)

Vauvan piti ensin kasvaa näihin vaippoihin, sillä muutaman ensimmäisen kerran ne falskasivat pahasti. Sittemmin näistä on tullut suosikkeja.
+ Vaipan keskiosassa pieni muoviosa, joka suojaa hyvin ohi- ja ylivuodoilta.
+ Mahdollisuus erilaisiin napituksiin eli vaipan saa muokattua tarvittavan kokoiseksi ja kasvaa lapsen mukana.
+ Vaipan mukana tullut bambuimu on hyvä.

- Vaippa on kauttaaltaan valkoinen. Siis valkoinen. Vauvanvaippa. Värjäymiltä ei voi välttyä.
- Bambuimu kuivuu pesun jälkeen hitaasti.

Littles & Bloomz (taskuvaippa)
Erilaisia vaippoja kokeiltuani tulin siihen tulokseen, että tykkään Littles & Bloomzin vaipoista, joita saa Saksasta helposti. Olenkin haalinut niitä meille nettikirppareilta. Nämä olivat kuitenkin ensimmäiset vaipat, jotka menettivät imukykynsä mutta toimivat lisäimujen kanssa jälleen erinomaisesti.
+ Malli sopii kapealle lapselle ja vaipan monipuolinen napitus takaa pitkän käyttöiän.
+ Hauskat kuosit, joissa riittää valinnanvaraa.
+ Imut kuivuvat nopeasti. Kun ne on illalla pessyt, saa vaipan aamulla jo päälle.
+ Näitä pyörii Saksan markkinoilla paljon ja löytyy nettikirppareilta hyvin.

- Sisäkuosi on valkoinen, ja siihen tulee väkisinkin tahroja, vaikka kuinka putsaisi.
- Tarvitsee pian lisäimuja, sillä vaipan mukana tulee vain yksi yksinkertainen imu.
Lisäksi meillä on muutamia yksittäisvaippoja erinäisiltä valmistajilta sekä sekalainen kokoelma vaippojen imuja. Näillä on pärjätty hyvin, ja tästä aion siirtyä kohti pottailua, kunhan vauva oppii istumaan. Kestovaipoista on kuulemma helpompi oppia potalle kuin muoveista tai ainakin siirtymää haluaa kokeilla aikaisemmin, olen kuullut.

Onko sinulla kokemuksia kestovaipoista? Mikä malli tai merkki on suosikkisi?
2 comments on "Kestovaipat ovat mainettaan helpommat"
  1. Itsekin noin kuukauden päästä aloittamassa kestovaippailun. Mielenkiintoisena luen juurikin tälläisiä postauksia. Ymmärsin, että olet käyttänyt vaippoja myös kuorineen, ilman imuja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pahoittelen epäselvää tekstiä: kyllä vaippakuorissa pitää aina imu olla, eivät ne muuten pidä. Monta kuukautta riitti kuitenkin yksi kuoren mukana tullut imu mutta nykyään taittelen sisälle yhdistelmästä riippuen 2-3 imua ja joskus saattaa silti vuotaa. Tsemppiä vaippailuun kivaahan tämä on 😊

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?