Wednesday 15 June 2016

Vuodenaikavaatteet

Suomalaisena olen tottunut siihen, että ihmisellä pitää olla vuodenaikavaatteet: talvella talvitakit, keväällä kevättakit, kesällä kesähepenet ja syksyllä, no mitä nyt milloinkin. 
Saksassa ihmiset käyttävät samoja vaatteeta kesät talvet. Otetaan esimerkiksi rakas poikaystävä.

Jos talvella menee miinuksen puolelle, hän saattaa lähteä töihin paksummissa kengissä. Muuten jalat sujahtavat nahkakenkiin tai tennareihin, kesät talvet. Poikaystävä pukeutuu pitkiin housuihin, t-paitaan ja kauluspaitaan, kesät talvet. Jos on oikein lämmin päivä, saattaa kauluspaita avautua tai hihat kääriytyä. Mutta shortseissa töihin? Never. Kevät kesä syksy talvi, aina samat t-paidat ja kaulukset.

On miehellä kyllä shortsejakin. Juuri hiljattain lomamatkalla kävi niin, että äidin teini-ikäiselle 16 vuotta sitten hankkimat shortsit hajosivat. Lupasin, että voimme ostaa uudet.

Nyt on kesä, ainakin kalenterin mukaan, joten nautin siitä, että olen saanut kaivaa kesäpaidat ja hamoset  kaapin perältä. Aina vuodenajan vaihtuessa koittaa tosin hetkellinen stressi siitä, mitä voi laittaa päälle.  Kun eihän mulla ole mitään päälle pantavaa. Siis minulle koittaa, poikaystävällähän tätä ongelmaa ei ole. Se on oikeastaan myös todella käytännöllistä: minun kaappipuoliskoni tursuaa, hänen kauluspaitansa ovat aina suorassa rivissä.

On tosin hieman naurettavaa, että hienoimmat suomalaiset talvitakkini seisovat nyt ympäri vuoden kellarissa, koska Kölnissä on harvoin kovin kylmä enkä ole vuosiin sattunut Suomen paukkupakkasiin. Talvitakkieni määrä on huvittanut monia saksalaisia kämppiksiä.  Myönnetään, en muuttoa pakatessani osannut suhtautua uuden ilmaston vaatimuksiin tai lähinnä siihen, että se ei vaadi. Kölnissä pärjäisi yhdellä tuulen- ja sateenkestävällä kuoritakilla ympäri vuoden. Talvella sinne enemmän alle, kesällä vähemmän. Funktionaalisuus on muutenkin saksalainen juttu, nimim. Saksalaiset turistit ja niiden Jack Wolfskinit.  

Olin tänään yliopistolla kesäballerinoissa. Minullakin on aika korkea lämpökynnys sandaaleihin mutta kyllä kesäaikana kesäkenkiä käytetään. Näin kuitenkin muilla lähinnä tennareita ja kävelykenkiä, jopa pitkävartisia nahkasaappaita. Missä ihmiset teidän kesäkengät ovat? 

Olen muuten alkanut epäillä, että poikaystäväni on vaihtolämpöinen. Asia on nimittäin niin, että talvisin minä kääriydyn paksumpaan peittoon, laitan pitkät housut ja sukat tuplana jalkaan ja valitan, että on kylmä. Mies nukkuu aina boksereissa, t-paidassa ja kesäpeitossa. Jos on oikein kuuma, hän saattaa riisua t-paidan, mutta hän ei pidä siitä. Minä taas hikoilen kesällä nakkena lakanan alla enkä pysty nukkumaan, kun on niin kuuma. 

Voisiko itseään jotenkin sopeuttaa vaihtolämpöiseksi? Alkaa käyttää tiettyä vaatetusta ja sopeutua hikoilun ja palelun jälkeen johonkin keskiarvoon. Ehkä ihmisellä ei tarvitsisikaan olla erillistä vaatevarastoa joka vuodenaikaan ja säähän? Ehkä vuodenaikavaatetus onkin vaatekauppojen markkinointikikka saada ihmiset tarvitsemaan kaikenlaista?

Suomen kesän odotus on usein huipentunut siihen hetkeen, kun saa vaihtaa päälle kesähameen ja sandaalit. Saksassa ero talven ja  kesän välillä on paljon leppeämpi ja huomaamattomampi. Kesän tulon huomaa lähinnä siitä, että yliopiston kahvilassa aletaan pyörittää jääkahvikonetta.

4 comments on "Vuodenaikavaatteet"
 1. Minä sain mieheltä Jack Wolfskinin takin, kun se hyväkäs meni ja muutti Hampuriin ja minä valitin uuden viikonloppuasuntoni huonosta kelistä jatkuvasti. Takki auttoi moneen: tuntui heti vähän enemmän paikalliselta eikä sääkään vaivannut niin paljoa. Nyt kun molemmat asustellaan Englannissa en voi kuin ihmetellä paikallisten kenkiä: ballerinat joka säällä vuodenajasta riippumatta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on kyllä jo rakkautta, ihana ele mieheltä =) Englantilaisten vaatetuskulttuuri on tosiaan asia erikseen, en edes tiedä, omistavatko he lämpimiä talvivaatteita. Ainakaan nuoret naiset eivät.

   Delete
 2. Hampurissa on talvisin aika kalsea tuuli, vaikka pakkasta ei olisikaan. Pari vuotta sitten jouduin hankkimaan pitkästä aikaa untuvatakin, kun totesin että en tarkene leikkipuistoissa villakangastakeillani (eikä vaalea sellainen muutenkaan ole järkevä leikki-ikäisen eskortille). Eli kyllä, mulla on edelleen erikseen talvitakit ja talvikengät. Vaikka aina kun sää sallii, kipitän pikkukengillä keskellä talveakin.

  ReplyDelete
 3. Olen viettänyt Hampurissa yhden talven ja kyllä, siellä oli tosi pureva tuuli! Samalla myös niin raikas ja ihana verrattuna tähän Kölnin tahmeaan ilmaan. Kuulostaa pikkukenkäkapinalta talvea vastaan - hyvä! :)

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?