Tuesday 14 March 2017

Sillä silmällä

Yhteistyössä Stadführung Weinwanderweg


**Am Ende dieses Textes gibt es eine Zusammenfassung auf Deutsch**
Yleensä käy niin, että kyläilemään tulleet kaverit tutustuvat seutuun paremmin kuin paikalliset asukkaat. Arki pyörii tutuissa kortteleissa mutta niihin ei silti tule kunnolla tutustuttua. Sitten tulee kyläilijä ja löytää kivoja kauppoja ja kahviloita, jotka ovat koko ajan olleet siinä, mutta joita ei ole arjen keskellä enää huomannut tai muistanut.

Lauantaina päätin lähteä turistiksi kotikonnuille, kirjaimellisesti. Stadführung-Weinwanderweg tarjoaa opastettuja kävelykierroksia kotikaupunginosassani Kölnin Südstadissa. Kävelykierrokseen kuuluu viisi viinilasillista ja pieniä suupaloja viidessä alueen putiikissa tai ravintolassa. Lisäksi tarjolla on tarinoita Kölnin ja erityisesti Südstadin historiasta.
Kevätaurinko helotti taivaalla, kun saimme kokoontumispaikalla kaulaan värikkäät sukat ja niihin viinilasit. Ensimmäisenä kuulimme lyhyen katsauksen Kölnin perustamisesta eli roomalaisajoista ja taustasta alueen kadun- ja kortteliennimien takana. Sen jälkeen lähdimme vaeltamaan.
1. Vita Verde
Tämä on oikeastaan pieni yksityinen luomukauppa, jonka ohi olen lukuisat kerrat kävellyt mutta jonne en ole koskaan piipahtanut. Tarjolla on peruselitarvikkeita, leivonnaisia, kynttilöitä ja tietysti viiniä. Kierros alkoi valkoviinillä ja leipäsillä.

2. Wild und Geflügel
Kasvissyöjälle oli hieman hämmentävää mennä viinittelemään suuren lihatiskin ääreen. Südstadissa on lukuisia lihakauppoja mutta en olisi odottanut, että niissä myydään myös viiniä. Saksalainen punaviini tuntui ehkä hieman raskaalta siihen aikaan päivästä (13.30) mutta lihansyöjät olivat tyytyväisiä makkaratarjoiluun.

3. 3 Cl
Asuin ennen tätä pientä italialaisherkkuja myyvää liikettä vastapäätä mutta eipä ole koskaan tullut mentyä sisälle. Hyllyt notkuvat italialaisia viinejä ja seinustoilla on isoja lasisammioita, joista voi ostaa suoraan pulloon oliiviöljyä, balsamiviinietikkaa ja erilaisia snapseja. Lisäksi tarjolla on pestoja, pastoja, keksejä sekä muita herkkuja. Nautimme erittäin kepeää valkoviiniä oliivien ja kräckerien kanssa ja päätin, että tänne pitää tulla uudestaan. Ostin kotiinviemisiksi saksanpähkinä-tomaatti-rucola -pestoa.

4. 12 Grad
Viinikauppa sijaitsee vain kivenheiton edellisestä paikasta. Nimensä mukaisesti kaikki kaupan hyllyt ovat 12 asteen kulmassa, koska viini olisi hyvä säilyttää näin. Kauppa näyttää mainiolta, ja sieltä olemme joskus ostaneet aivan mahtavaa Rieslingiä.

Tällä kertaa aloitimme maistelemalla kolmea oliiviöljyä. Sen jälkeen tarjolla oli punaviiniä ja suklaapalleroita. Päivän makumatka oli ollut jo niin erinomainen, että yllätyin ilmoituksesta siirtyä vielä yhteen paikkaan.

5.  Capricorn Aries
Tämä ranskalainen ravintola sijaitsee vain muutaman korttelin päässä kotiovesta. Olen aina pitänyt sitä kalliina fine dining -paikkana mutta nyt sain kuulla, että listalla on jokaiselle jotakin. Omistaja kertoi, että valkoiset liinat kuuluvat konseptiin mutta hämäävät hienoudellaan, ja että parhaimpina iltoina asiakkaita on ihan laidasta laitaan.
Keväinen päivä oli lämmin, joten istuimme ulkona terassilla syömässä pienet lämpimät kupposet; muille lihaa ja kasviksia, minulle pelkkiä kasviksia.

Kierroksen arvioiduksi loppumisajaksi oli ilmoitettu klo 16 mutta kyllä se taisi olla jo lähempänä klo 17, kun viimein nousimme tyytyväisinä pöydästä. Kulinaristinen kierros oli juuri sitä mitä luvattiin tai oikeastaan paljon enemmänkin.

Opin päivän aikana muun muassa, että kölniläisten talojen eteläseinämillä kasvatetaan viiniä, että St Severinuksen maalliset jäänteet on jaettu Kölnin ja Bordeauxin kesken ja että alueen työläiskortteleissa häiriköitiin natsien marssia vuonna 1933. On aina niin mielenkiintoista, kun joku johdattelee alueen historiaan. Näin tulee tutkittua kotiseutua vallan uudesta perspektiivistä.
Katselin kotikortteleita sillä silmällä ja totesin, että näissä on hyvä. Löysin monia uusia valokuvauksellisia kulmia, joihin pitää palata paremmalla ajalla. Pidän yleensäkin opastetuista kierroksista ja vielä parempi, jos niihin liittyy viini. Viini oli tosin sen verran hyvää ja sitä oli riittävästi, etten ehkä muista ihan kaikkia yksityiskohtia, joita kuulin, mutta asiaanhan voi aina palata vaikka internetistä. Hauskaa oli ja voin suositella kierrosta kaikille viinin ja historian ystäville!

**So ist das wohl immer: Leute die dich besuchen finden tolle Orte, die man selbst in der Heimat nicht mehr sieht, weil man da wohnt und den Alltag lebt. Das muss man aber verändern. Stadtführung-Weinwanderweg ist eine schöne Möglichkeit, um die Kölner Südstadt besser kennen zu lernen und dabei leckere Weine zu trinken.

Wusstest Du, dass es in der Mitte Kölns einen Weinbau gibt? Ich auch nicht. Während der vierstündigen Tour wird vieles über Kölner Gesichte erzählt. Es fing mit den Römern an, danach kam der Weinbau in den Klostern des Mittelalters, im 19. Jahrhundert gab es die Schokoladenfabrik am Zollwerk und jetzt stehen die Kranhäuser am Rheinufer.

Bei der Spazieren haben wir fünf schöne Laden besucht und viele Köstlichkeiten probiert. Erst gab es Weißwein im Bioladen Vita Verde mit schönem Brot und spannenden Brotaufstrichen. Danach sind wir in die Metzgerei Wild und Geflügel gegangen und haben herzhaften Rotwein mit Wurststücken gehabt.

Nach einer kleinen informativen Runde um den Chlodwigplatz herum sind wir im 3 Cl gelandet und haben italienische Köstlichkeiten mit sehr sommerlichen Weißwein genossen. Der nächste Laden war nur kurz entfernt: Das 12 Grad bietet immer schönen Wein. Dieses mal gab es neben leckerem Rotwein auch Olivenöl zum Probieren.

Unser letzte Stop war Capricorn Aries Brasserie und dort haben wir die letzten Sonnenstrahlen des sehr warmen Frühlingstags auf der Terrasse genossen, mit einer kleinen warmen Portion Fleisch und Gemüse mit Rot- und Weißwein.

Diese Tour hat viel Spaß gemacht und ich kann sie nur empfehlen!

Zum Schluß noch ein Paar Wörter von unserem Guide:


"Ich heiße Johannes Schmidt und war früher Bauingenieur. Nach einigen Jahren wollte ich noch einmal etwas anderes machen und habe ein Masterstudium in Umweltwissenschaften draufgepackt. Während diesem Studium habe ich als langjähriger Südstadtbewohner angefangen hier Stadtteilführungen für eine bundesweit aktive Agentur durchzuführen.

Dabei hatte ich aber auch einige eigene Ideen, die ich in dem vorgegebenen Konzept nicht verwirklichen konnte, deswegen wollte ich eigene Führungen anbieten. Da ich selber sehr gerne Wein trinke, bin ich dann auf die Idee gekommen auf meinen Führungen auch Wein anzubieten. Meine Führungen sollen sich also nicht auf reine Informationsvermittlung beschränken, sondern ich will einen gemütlichen Nachmittag mit einer bunten Mischung aus Stadtteilgeschichte, unterhaltsamen Ankedoten und Weingenuss bieten. 

Die kleinen Speiseproben dabei haben sich ergeben, da man den Wein meiner Meinung nach mit leckeren begleitenden Häppchen noch besser geniessen kann. Das ganze versuche ich mit einer Prise Humor zu würzen. Als ich das Konzept fertig hatte, habe ich angefangen kleine Spezialitätengeschäfte anzusprechen und zu Fragen, ob Sie bei meinen Touren mitmachen möchten.

 Am 30. April 2016 habe ich dann meine erste kommerzielle Führung durchgeführt. Seitdem gab es knapp 20 weitere Führungen. Neben meinen deutschsprachigen öffentlichen Führungen biete ich ab 8 Teilnehmern auch private Führungen an. Diese könne dann wahlweise auf Deutsch, Englisch oder Spanisch gebucht werden. 

Welcher mein persönlicher Lieblingswein ist, möchte ich lieber für mich behalten, damit die Leute unvoreingenommen Ihren Lieblingswein selber auf der Tour entdecken können." **
4 comments on "Sillä silmällä"
 1. Viinikierros Kölnissä, nyt kyllä alkoi kiinnostaa! Onko kierroksella aina samat paikat vai vaihteleeko vierailtavat liikkeet?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rinkiin kuuluu kymmenen paikkaaa, joista jokaiselle kierrokselle valikoituu viisi. Johannes sanoi, että hän selvittää aina alkuviikosta, millä putiikeilla on aikaa, ja suunnittelee kävelyreitin sitten sen mukaan. Jokainen kierros voi siis olla hieman erilainen :)

   Delete
 2. No voihan turkanen! Kun monen vuoden haaveilun jälkeen juuri sain lokerikkohyllykön, johon saan 6 pulloa makuulleen, olisikin pitänyt olla viinille tasan 12° vinossa.Jos tuo sääntö sentään koskisi kuitenkin vain viinikauppoja ja suurempia varastoja, että luonnonkorkit pysyvät kosteina. Hyvä Stadtmarket´in idea opettaa Kölnin oluenjuojille viininjuontia,sekä syömään Välimeren maitten ja korttelin lihakauppiaitten herkkuja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tämä ohje koskee varmasti vain viinikauppoja ja yksityisten ihmisten viinit pysyvät ihan hyvinä ilman tuota kallistuskulmaakin :D Nyt kun sanoit niin kyllä, tämä kierros oli erittäin välimerellinen mutta sellainenhan tuo Südstadtkin on :)

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?