Friday 23 February 2018

Perinteinen kirja vai lukulaite

                                                                                          ***Yhteistyössä BookBeatin kanssa

Meillä on tilaongelma. Asunnon kirjahyllyt pursuavat ja kirjoja kasaantuu rivien ja kirjahyllyjen päälle, vaikka yritän pitää kirjat jatkuvassa kierrossa. Osa on aina lainassa tai lahjoituspinossa ja jokainen hyllyssä oleva joutuu kilpailemaan paikataan säännöllisesti. Kirja on kaunis sisustusesine mutta niin kauan kunnes meillä on niin iso talo, että sinne mahtuu oma kirjastohuone, täytyy kirjojen määrää rajoittaa, vaikka molemmat niitä rakastammekin.

Viimeisen vuoden aikana tilaongelmaan on löytynyt ratkaisu, ja se on niin yksinkertainen, että melkein nolottaa, että sitä kokeiltiin vasta nyt. Minä aloin lukea kirjoja tabletilla BookBeat-ohjelmalla viime kevään aikana ja mies osti itselleen lukulaitteen syksyllä. Sen jälkeen asuntoon ilmestyneet kirjat ovat joko lahjoja tai omiani, sillä Hilja-varasto vie yhden hyllypaikan. Toki tänne ulkomaille on ylipäänsä hieman haastavaa saada kirjoja Suomesta, koska postimaksut ovat korkeat eivätkä monet verkkokaupat edes toimita ulkomaille. Siinäkin mielessä tabletilla toimiva ohjelma on aivan yliveto, että siihen saa nopeasti ladattua niin paljon luettavaa kuin haluaa.

Ja minähän haluan lukea tämän ja tämän ja tämän... Tietääkö kukaan, missä myydään aikaa?
Olen jostain syystä aina kuulunut niihin, jotka ensin vastustavat teknologiaa, kunnes lopulta kokeilevat ja toteavat sen oikein hyväksi ja hyödylliseksi. Ensimmäisen älypuhelimen ostin vuonna 2013, koska silloinen tuore poikaystävä ja nykyinen rakas aviomies, nauroi vanhalle Nokialleni ja sen näppäinäänille. Edelleenkään minulla ei ole luurissa kiinteää verkkoa, koska joskus on oikein hyvä olla irti ja internetin tavoittamattomissa. Minut tuntevat lähettävät tekstiviestin tai soittavat, jos asia on tulipalotärkeä.

Vastustin sähkökirjojakin pitkään, sillä minusta lukunautintoon kuuluu paperin tuntu ja tuoksu. Viime kesästä lähtien olen kuitenkin innostunut sähkökirjoista oikein todella, minkä jälkeen matkoille  pakkaaminen on helpottunut huomattavasti. Kirjat ovat painavia ja vievät tilaa ja usein on vaikea arvioida, miten monta niitä tulee luettua. BookBeatissä minulla on ladattuna niin monta kirjaa, että aina joku niistä innostaa. Tabletin ruudun kirkkaus ei ehkä ole yhtä hyvä silmille kuin lukulaite, mutta tekstin saa isoksi ja selkeäksi, joten me likinäköisetkin pärjäämme oikein hyvin.

Syksyllä aloin kuunnella myös äänikirjoja. Kotihommien tai pikkupuuhastelun taustalla on mukava kuunnella tarinoita, vaikka tiskaamisen äänet meinaavat peittää kertojan alleen. Sairaana ollessa äänikirjoista on ollut erityisen paljon iloa, vaikka nukahdinkin kesken Onnelin ja Annelin enkä ole ihan varma, tulivatko vanhemmat joskus takaisin.

Olen kuullut, että monet kuuntelevat äänikirjoja autossa tai lenkillä ja että äänikirjojen suosio on viime vuosina yleisesti kasvanut. Ymmärrän tämän hyvin. Äänikirjojen ei tarvitse olla vain lapsia varten. BookBeatissa on muuten kuunneltavaa niin lapsille kuin aikuisillekin ja monista kirjoista on tarjolla molemmat eli sekä teksti- että äänikirja. 
Ilokseni voin todeta, että en vain ylpeile tällä uudella teknisellä taituruudellani vaan haluan, että kokeilet ihan itse. Voin nimittäin tarjota blogini lukijoille 31 päivän maksuttoman kokeilujakson BookBeat-ohjelmassa. Kokeilu ei sido sinua mihinkään, mutta jos innostut, voit jatkaa tilausta 16,90 kuukausimaksulla. Kirjautumisen kuukauden koejaksolle voi tehdä täällä.

Me aiomme pitää pian Suomi-koulussa lukukuukauden, joten mitä jos sinäkin pitäisit omasi?

Muun muassa nämä kirjat odottavat lukijaansa BookBeatissa:

- Juha Hurme: Niemi
- Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja
- Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas
- Miika Nousiainen: Juurihoito
- Jani Toivonen: Kirja tytölleni
5 comments on "Perinteinen kirja vai lukulaite"
 1. Hei ihan sama juttu itselläni. Vannoin paperin nimeen, mutta sitten tajusin e-kirjojen olevan oiva rinnakkaisvaihtoehto. Nyt luen molempia, tilanteen mukaan. Kiva tarjous päästä tutustumaan BookBeatiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, mulle kävi juuri näin! Ajattelin pitkään, etten koske e-kirjoihin, kunnes tajusin, miten näppäriä ne ovat. Kannattaa hyödyntää lukukuukausi! Sen aikana ehtii päivittää kaikki uusimmat suomalaiskirjat =)

   Delete
 2. En ole vielä yhtään kirjaa lukenut sähköisesti, enkä äänikirjana. Mies niitä harrastaa välillä, mutta olen varmaan liian vanhanaikainen siihen. :D Pitäisiköhän kokeilla...? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi, kannattaa kokeilla! Varsinkin nyt, kun ei maksa mitään ;) Siellä on paljon luettavaa ja kuuneltavaa myös lapsille klassikoista Super-Marsuun ja Parvelan ja Nopoloiden kirjoihin =)

   Delete
 3. Harmi vaan, etta rekisteroityminen vaatii suomalaisen maksukortin. Toivottavasti palveluntarjoaja jossain vaiheessa luopuu maakohtaisesta maksukortista. Mutta mielenkiintoinen kanava tamakin.

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?