Sunday 16 December 2018

Kirjavinkit pukinkonttiin

Tämä lista koostuu tänä vuonna julkaistuista kotimaisista kirjoista. En enää ehdi lukea kirjoja kirja-arvosteluja varten ja tänne Saksaan on hankala saada uutuuskirjoja, joten lukulistallani odottaa vielä monta uutuuskirjaa, joista olisin mielelläni kirjoittanut. Suomen reissuihin kuuluukin nykyään lähes aina kirjastokäynti, ja kesälomaviikon käytin ahmien parisenkymmentä uutuuskirjaa.

Tässä kirjoja, joita suosittelen erittäin lämpimästi. Lukuiloa!

Vinkit lapselle

Inka Nousiainen & Satu Kettunen: Olematon Olga (Otava)

Tässä on ehkä vuoden kaunein kuvakirja! Inka Nousiaisen asiasta toiseen poukkoileva kertojaääni yhdistettynä Satu Kettusen värikkäisiin ja monikerroksisiin kuviin on täydellinen yhdistelmä. Kertoja yrittää puhua Olgasta, mutta harhautuu aina sivupoluille, kunnes muistaa, että "Olgastahan minun pitikin puhua". Kirja muistuttaa siitä, miten jokainen on tärkeä ja että kaverin voi löytää lähempää kuin luuleekaan.

Mari Kujanpää: 102 askelta mummolaan (Otava)

Kujanpäällä on taito sukeltaa pienen ihmisen ajatuksiin ja kuvata arki ja sen touhut ja leikit lämpimästi. Akseli on monilapsisen perheen kuopus,  jonka elämän keskipiste on naapurissa asuva mummo. Äiti ja isä ovat kiireisiä huonekalukauppansa kanssa ja isot sisaret treenaavat ahkerasti urheilukilpailuja varten, mutta mummolla on aina aikaa. Talven yli kestävä tarina kertoo mummon puhjenneesta dementiasta, Akselin koulussa saamasta uudesta ystävästä ja suurista päätöksistä, jotka äidin ja isän täytyy tehdä.

Riina Kaarla, Sami Kaarla: Arttu Tirttu katoaa (Lasten Keskus)

Tämä kirja viihdytti kesälomalla laiturin nokassa, ja suosittelen sitä erityisesti 6-8 -vuotiaille pojille. Arttu Tirttu on hampurilaisannoksen kylkiäisenä tullut vihreä kumiukko, joka herää henkiin ja alkaa kaveriksi mummonsa kanssa asuvalle Jimille. Heillä on takanaan hauska yhteinen kesäloma, mutta nyt koulu on alkanut ja Arttu on mustasukkainen Jimin päiväohjelmasta. Eräänä päivänä Arttu päättääkin lähteä mukaan...

Nopeasti etenevää tarinaa värittävät sarjakuvamaisesti piirretyt puujalkavitsit, jotka varmasti huvittavat kohdeyleisöä. Jimin ja Artun seikkailuja on ilmestynyt tähän mennessä jo kolmen kirjan verran.
Satu Erra, Johannes Erra, Ilona Partanen: Todellisten prinsessojen kirja (Tammi)

Todellisten prinsessojen kirjan käsikirjoitus voitti Tammen lasten tietokirjakilpailun ja pääsi siten valmiiksi teokseksi asti. Prinsessakirjojen buumi tuntuu olevan kuumimmillaan, mutta tämä kirja erottuu silti edukseen. Kirjan värikäs kuvitus kutsuu tutkimaan, ja lyhyet ja informatiiviset luvut opettavat, mitä kaikkea prinsessat osaavat ja voivat olla, jos niin haluavat.
Tytöille, joita kiinnostaa vaihtoehto vaaleanpunaiselle prinsessamaailmalle.

Vinkit nuorelle

Jyri Paretskoi: K15 -sarja (Otava)

Paretskoin Shell´s Angles -sarja (Karisto) on innostanut pojat lukemaan niin, että teoksen avausosa on jo 7. painoksessaan. Samaan tarpeeseen vastaa myös Paretskoin uutuussarja, K15. Useampiosaiseksi kasvavan sarjan kirjat ovat alle satasivuisia jokaisen tarinan keskittyessä erilliseen teemaan tai ongelmaan.

Ensimmäisessä osassa Roni joutuu vaikeuksiin koulussa, kun hänestä tunnilla kuvattu video leviää nettiin. Roni kerää myös listaa asioista, jotka äidin on pakko kertoa hänelle, kun 15-vuotispäivä pian koittaa. Onneksi kaverit auttavat Ronia niin listan ymmärtämisessä kuin videosta yli pääsemisessä, mikä ei kuitenkaan tapahdu kommelluksitta. Pojille, jotka eivät tavallisesti lue.


Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras (WSOY)
Herkullinen ja satumainen seikkailu 1800-luvun lopun Helsingistä!

Minan vanhemmat ovat kuolleet ja hän joutuu huolehtimaan itsestään kaduilla. Eräänä päivänä hän varastaa herrasmiehen taskusta kummallisen esineen, minkä myötä hänet kutsutaan asumaan taianomaiseen kartanoon. Tom on taikuri ja keksijä, joka rakentaa liikkuvia koneita, ja Minasta tulee hänen apurinsa ja professorin seuraneiti. Minan menneisyys ei kuitenkaan jätä häntä rauhaan, vaan tyttö päättää todistaa, että hänen isänsä murhattiin. Alkaa jännittävä ajojahti, jossa tarvitaan myös taikuutta.

Siiri Enoranta: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)

Tuore Finlandia Junior -palkinnon voittaja on vasta lukulistallani, sillä en ole vielä ehtinyt tarttua siihen. Enorannan edellisistä kirjoista ja monipuolisista fantasiamaailmoista pitävänä uskoisin tämän täyttävän odotukset. 


Vinkit aikuiselle

Elin Willows: Sisämaa (Teos & Förlaget, suom. Raija Rintamäki)

Unenomainen ja haikaileva tarina Ruotsin Norlandista. Nuori nainen jättää kaiken ja muuttaa poikaystävänsä luo sisämaahan. Ero kuitenkin tulee ennen kuin muuttokuorma ehditään purkaa. Nainen päättää jäädä ja aloittaa kaiken alusta, mutta miten se onnistuu paikassa, jossa ei ole muuta kuin luontoa, kauppa ja Hotellin baari, jossa seudun nuoret ryyppäävät lauantaisin?

Kirjassa ei tapahdu juuri mitään mutta ei tarvitsekaan. Tyyliltään hiotut, kirkkaat lauseet kuvaavat uuden paikkakunnan toimintakoodeja ja arkea, naisen hiljaista masennusta pimeinä talvipäivinä ja elämän välivaihetta. Kaunis ja erikoinen kirja, josta on tekeillä myös elokuva.


Miia Kankimäki: Naiset, joita ajattelen öisin (Otava)

Jos ihastui Kankimäen esikoisteokseen, Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin (Otava), pitää myös tästä matkakirjan, tietokirjan ja päiväkirjan hybridistä. Valitettavasti teos on hieman epätasaisempi kuin edeltäjänsä eikä saanut minua hillittömän haltioitumisen valtaan, mutta Kankimäellä on taito yhdistää historian tieto menneistä ihmisistä eli lähinnä rohkeista seikkailijanaisista viihdyttäväksi omaelämäkerralliseksi matkakirjaksi. Lukemisen jälkeen tulin googlanneeksi useammankin tämän kirjan sankarittarista.


Olli Jalonen: Taivaanpallo (Otava) 

Jo pitkään lukulistalla, mutta en ole vielä aloittanut, koska tiedän saavani tämän vanhemmiltani joululahjaksi, sillä perinteen mukaan joulupaketistani löytyy Finlandia-voittaja. Kaiken tästä lukemani ja kuulemani perusteella odotan mielenkiintoista, syvällistä ja filosofista matkaa historiaan ja lukutaidon äärelle.

Minna Rytisalo: Rouva C. (Gummer)

Rytisalon esikoisteos Lempi oli yksi vuoden 2016 kirjatapauksista. Kuulaalla kielellä kirjoitettu teos kertoi kolmiodraamaasta Lapin sodan myllerryksissä. Toisessa romaanissaan Rytisalo tarttuu Minna Canthin nuoruusvuosiin ja maalaa kuvan hänen aviovuosistaan Ferdinandin kanssa ja esittelee nuoren naisen, josta kasvaa tulevaisuuden naisasianainen. Kirja on vielä kesken, mutta ainakin jo lukemani perusteella voin suositella, kunhan muistaa, että tarina on kuitenkin fiktiivinen ja kirjoittajansa tuotos, vaikka esikuva onkin selvä.
Ja bonuskirja kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille:

Niina Hakalahti: Syön aamupalaksi Eiffel-torneja (Karisto)

"Kirjoittajille - ja myös heille, jotka eivät vielä tiedä olevansa sellaisia"

Kokeneen luovan kirjoittamisen opettajan tuore kirjoittamisopas antaa apua ja inspiraatiota niin aloittelijoille kuin kokeneillekin kynänikkareille. Jos seuraa viikkoihin jaettua ohjelmaa, kirjan on kirjoittanut läpi vuodessa. Jokaiselle viikolle on kaksi tehtävää sekä ajatuksia, jotka sisältävät lainauksia kokeneilta kirjoittajilta tai konkreettisia vinkkejä kirjoittamiseen. Teosta voi myös silmäillä sieltä täältä ja poimia sen, mikä tuntuu parhaimmalta. Opuksen takana on monipuolinen lähdeluettelo, josta löytää lisää ajattelemisen apuja.

Oletko sinä hankkinut kirjalahjoja?
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?