Monday 10 December 2018

Luukku 10: Vierailu Kölnin joulutoreille

*tämä postaus on osa ulkosuomalaisten bloggaajien joulukalenteria. Postauksen lopusta löytyy lista kalenteriin osallistuvista blogeista. 


Saksalaiset ovat jouluhullua kansaa. En tiedä, kumpi syntyivät ensin, joulufanaattisuus vai joulutorit mutta ne tukevat toisiaan aika hyvin. Kölnin keskustan alueella on seitsemän joulutoria: satamassa, tuomiokirkolla, vanhalla torilla, uudella torilla, Chlodwigplatzilla, Rudolfplatzilla sekä Stadgartenissa.

Jokaisella torilla on oma imagonsa, mikä näkyy kojujen ulkoasussa ja myytävissä ruuissa. Vanhan kaupungin joulutori on joulutonttujen tai paikallisesti Heinzelmännchenien tori, ja siellä voi luistella tai pelata curlingia. Neumarktin tori on enkeliteemainen ja oma suosikkini. Puista roikkuu valkoisia tähtiä, myyntikojut ovat sinivalkoisia ja enkelit kiertävät torilla jakamassa lapsille karkkia.  Tällä torilla on myös useammin tilaa liikkua kuin muualla. Stadgartenin torilta taas saa luomuglühweinia ja paikallisten artesaanien tuotteita.
Näiden lisäksi keskusta-alueen ulkopuolella on pienempiä toreja ja lähikaupungeissa ja -kylissä omansa eli jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkitori. Onkin lähes mahdotonta asua Saksassa ja olla törmäämättä joulumarkkinoihin, jotka avautuvat marraskuun loppupuolella ja sulkeutuvat aatonaattona.
Mitä joulutoreilla sitten tehdään?

Konseptiin kuuluvat makkarat ja muut hyvin lihaisat ruoka-annokset mutta toki lihattomiakin herkkuja, kuten lettuja ja liekitettyä lohta, löytyy. Olen kuullut, että ruoka-annokset tehdään tarkoituksella sen verran pieniksi, että ostaja tarvitsee niitä nälkäänsä useamman. 
Syömisen jälkeen juodaan pari glühweinia, minkä jälkeen voi pienessä hiprakassa lähteä tekemään ostoksia joulutorien lukuisista tavarakojuista. Suosittuja tuotteita ovat erilaiset joulukoristeet ja muut koriste-esineet, käsin tehdyt hatut, laukut, pussukat ja sukat, Köln-aiheinen tavara sekä erilaiset pestot, sinapit ja kastikkeet.
Kierroksen jälkeen voi palata taas glühwein-kojulle, jotka tosin sulkevat ovensa jo klo 22. Joulutoreilla vallitsee sama sääntö kuin karnevaaleilla: ilo on ylimmillään iltapäivällä ja loppuu aikaisin illalla.
Sunnuntainen kierroksemme päättyi kuitenkin, kuten niin valitettavan usein: pakomatkalla kahvilaan. Kaatosade yllätti joulutoreilijat kesken pahimman iltapäiväruuhkan. Ensin odotimme sateen loppumista glühwein-kojulla, sitten ruokaständillä sipsiperunoita ja hapankaalia syöden. Kun sade vain yltyi, oli pakko hypätä bussiin ja ajella idyllisen kahvilan lämpöön.

Muutama vuosi sitten jouduimme vaihtamaan joulutorilta baariin, koska ilma oli liian lämmin, jotta glühwein olisi maistunut. Optimaalisin toreilukeli onkin viileä ja kuiva sää, johon saa pakata sopivasti vaatetta päälle (paksut sukat ja tuplahuivitus ovat joulutorilaisen vakiovaristeet) ja jolla glühweinin juominen oikeasti tulee tarpeeseen.

#ulkosuomalaistenjoulukalenteri2018


8 comments on "Luukku 10: Vierailu Kölnin joulutoreille"
 1. Ihania kuvia! Meillä oli myös tarkoituksena kiertää viime viikonloppuna joulutoreja (Dortmundissa oli 45metrinen kuusi!), mutta noro kaatoi koko perheen kanveesiin ja se vesisadekaan ei kyllä houkutellut...

  Oon ehtinyt paristi piipahtaa Düsseldorfin markkinoilla, ja ainakin siellä currywurst ranksalaisilla oli sen verran tuhti annos, että hyvä kun jaksoi Glühweinin sen jälkeen juoda :P

  Vielä kun ehtisi tällä viikolla käymään markkinoilla, muutamat tuliaiset voisi hankkia Suomeen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oh, voi ei! Toivottavasti noro on jo helpottanut - enää ei ainakaan sada vettä =)
   Tämä oli itsellenikin tähän mennessä ainoa kerta joulutoreilla. Pimeät ja sateiset illat eivät ole oikein houkutelleet, mutta onhan tässä onneksi vielä ensi viikkoon aikaa.
   Iloista joulunodotusta!

   Delete
 2. Noi paahdetut sokerimantelit on niin ihania. Niitä onkin tuhatta lajia joissain kojuissa. Viimeksi meillä oli kokeilussa amarettomanteli (miehen valinta) ja kermakaramellimanteli (mun valinta). Loppuivat ihan liian nopeasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, mutta parhaita ne ovat kyllä lämpiminä =)
   Mun taas täytyy joka vuosi syödä yhdet ylihintaiset valkosuklaamansikat.

   Delete
 3. Oiva idea, etta joulutoritkin nain profiloituvat. Ruoka-annosten pienessa koossa on se etu, etta saa maistella useita makuja. Ja teillakin toriherkkuja on vaikka kuinka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä, tämä pitää kyllä paikkaansa =) Koko illan voisi käyttää syömällä itsensä kojusta toiseen.

   Delete
 4. Kuvat välittävät upeasti tunnelmaa ja voi jopa kuvitella tuoksut ja iloisen sorinan ! Terveiset Ranskasta, =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! <3 valitettavasti tunnelma vähän latistui siihen kaatosateeseen, mutta siihen asti oli kyllä oikein mukavaa.
   Terkkuja Kölnistä sinne Ranskaan!

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?