Thursday 13 June 2019

Kotityöt, oma aika, enterorokko - miten käy, kun taloon tulee lapsi

Esikoistaan odottava yrittää valmistautua tulevaan elämänmuutokseen kaikin keinoin, mutta samalla tuntuu, ettei kaikkeen voi valmentautua etukäteen. Tuttavien tarinat sairastelukierteistä, nukkumattomista öistä, riitojen lisääntymisestä ja romantiikan katoamisesta kaikuvat korvissa eivätkä varsinaisesti lisää intoa perustaa perhe.

Viime aikoina on jopa puhuttu siitä, että on nolompaa myöntää pitävänsä tavallisesta perhearjesta kuin valittaa sen ankeutta. Ei ihme, että perheiden lapsiluku vähenee ja monet jättävät lapset jopa kokonaan tekemättä.

Olemme siis tässä: kuukauden päästä syntyy esikoinen ja heittää elämän sellaisena kuin sen tähän asti tunsimme roskakoriin. Tunteet vaihtelevat ilon, pelon ja uteliaisuuden välillä. Miten käy parisuhteen, kun yöt jäävät lyhyiksi ja arki muuttuu? Raisa Mattila ja Julia Thurén tarjoavat tähän  vastauksia tuoreella teoksellaan Lapsiperheen parisuhdekirja (Otava 2019). Thurén tunnetaan myös Juliaihminen-blogistaan.

Voin heti todeta, että Lapsiperheen parisuhdekirja on mainio opus erityisesti meille, jotka eivät vielä täysin tiedä, mitä tuleman pitää. Selkeät, teemoittain jaetut luvut käsittelevät kaikkea mahdollista vanhempainvapaan jakamisesta kotitöihin ja seksielämästä raha-asioihin ja oman ajan tarpeeseen. Moneen lukuun on haastateltu alan asiantuntijoita, kuten psykologeja, perheterapeutteja tai seksuaaliterapeutteja ja jokainen osio loppuu harjoituksiin, jotka ovat esimerkiksi keskustelutehtäviä. Kirjaa kannattaakin käydä läpi yhdessä kumppanin kanssa.
Yhden lapsen äiti Mattila ja toista lastaan kirjan tekovaiheessa odottanut Thurén tietävät, mistä puhuvat ja antavat omien henkilökohtaisten kokemustensa näkyä avoimesti kirjan sivuilla. Vanhemmuus on sen verran universaali asia, että samat ongelmat toistuvat lopulta kaikilla. Kirjoittajien elämänkokemuksen lisäksi kirjaan on koottu sitaatteja vanhemmilta liittyen luvussa käsiteltyyn aiheeseen. Niiden lukeminen on lohdullista ja kiinnostavaa.

Teoksen parasta antia on nimittäin juuri sen osoittaminen, että ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa järjestää arki vaan jokaisen tulee löytää sellaiset keinot, jotka lisäävät oman perheen hyvinvointia. Kompromisseja täytyy oppia tekemään, mutta ehdottomasti tärkeintä on kommunikaatio ja asioiden organisoiminen yhdessä. Ongelmista kannattaa puhua ennen kuin tilanne räjähtää megalomaaniseksi riidaksi.

Toki kirjassa myönnetään, että riitely usein lisääntyy lasten myötä, mutta riitojen teemat saadaan minimoitua, kun asioista puhutaan ajoissa. Kolme kaikille erittäin tuttua riidanaihetta tuntuvat olevan kotitöiden jako, raha ja oma aika - ja näistä kannattaa puhua PALJON.

Lapsiperheen parisuhdekirja innosti meilläkin jo keskusteluihin, vaikka monet asiat voikin käydä läpi vasta sitten, kun tilanteet tulevat kohdalle. Kirjan tarjoamat konkreettiset listat ja esimerkit auttavat oman tilanteen hahmottamisessa.

Hyvä pointti on sekin, ettei vauvavuotta kannata pelätä vaan kannattaa valmistautua siihen, että rankin jakso koittaa usein vasta taaperovaiheessa, kun molemmat vanhemmat ovat palanneet työelämään.

Leena Komulaisen kirjoittama ja Nelli Immosen kuvittama teos Mikä ihmeen mahakipsi? Vauva-arjen aakkoset (Avain 2019) on sekin tämän kevään uutuuskirja meille vauva-arkea aloittaville. Nimensä mukaisesti kirja sisältää aakkostetun sanalistan, joka käsittelee kaikkia mahdollisia vauva-arkeen liittyviä asioita ja teemoja niskapaskasta pukluun ja kenguruhoidosta spinaaliin - siis sanoja.
Sana-artikkelit sisältävät sanaselityksen ja usein myös esimerkkilauseen, jossa sanaa käytetään, näin: 

Käyrät: vauvan keskimääräinen pituus, paino ja päänympärys kasvukäyräksi kuvattuna. Käytössä neuvoloissa.
Esimerkiksi: "Everett kasvaa aika tarkalleen käyrillä, mutta päänympärys heittää kyllä yli yläkäyränkin." (s. 46)

Kirja on visuaalisesti selkeä ja Immosen kuvitus tuo siihen mukanaan huumoria.

Kokonaisuudessaan teos on hauska johdatus lapsiperheen sanastoon ja myönnän, että siellä on mukana lukuisia termejä, joista minulla ei ole ollut aavistustakaan (Bumbo? Sukupuolenpaljastusmuffinit?) ja toisaalta joihin en usko ehkä koskaan törmäävänikään. Kirjan idea on huvittava, vaikka osa valituista sanoista tuntuukin hyvin itsestäänselviltä, jos yhtään osaa kieltä tai tuntee vauva-alaa. Toisaalta kirja kannattaa tyrkätä tuoreen  isän tai isovanhemman käteen sanaston haltuun ottamiseksi.

Mahakipsiaakkoset onkin erinomainen lahjaidea esikoistaan odottaville, kun taas Lapsiperheen parisuhdekirja sopii aivan kaikille tavallista perhearkea viettäville ja sen kanssa kipuileville. Elämä vauvan kanssa ei välttämättä ole helppoa, mutta varmaa on se, että siitä selviää - ja jossain vaiheessa se on joka tapauksessa ohi.

Vai selviääkö siitä? Mikä oli sinulle vaikeinta vauva-arjessa?

*** Kirjojen arvostelukappaleet saatu kustantajilta.


Lue myös:
2 comments on "Kotityöt, oma aika, enterorokko - miten käy, kun taloon tulee lapsi"
  1. Selviää – useimmiten se on aika hauskaakin. Ei täydellistä eikä aina helppoa, mutta hullun palkitsevaa. Ja aina voi hokea sitä, että se on vain vaihe, koska se pätee liian hyvin tähän. Ja voin vannoa että aika menee ihan järkyttävän nopeasti, sitä omaa aikaa tulee taas tarjolle ennen kuin ehtii edes sitä niin kovasti kaivata... Siitä tulee hauska ajelu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kannustuksesta! <3
      Näin se varmaan tosiaan on, että helppoa ei elämästä ainakaan tule mutta varmasti mielenkiintoista ja monisyisempää kuin tähän asti. Tuota aikajuttua olen minäkin jo miettinyt. Mitä vanhemmaksi tulee, sitä nopeampi on vuoden kierto - ja lapsen kanssa varmasti vieläkin nopeampi. Tuosta hokemasta tulee uusi mantrani :D

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?