Sunday 16 June 2019

Arpia ja muhkuroita eli raskausajan ihonhoito

                                                                                                     *** Yhteistyössä Twisben kanssa

Joskus nuorena, siis hyvin kauan sitten, tuumasin, että en tiedä, voinko koskaan hankkia lapsia, kun siinä menee kroppakin pilalle ja tulee kaikenlaisia arpia ja muhkuroita. Voi ihana turhamaisuus! Sanotaanko tähän, että entisen syömishäiriöisen kehokuva ei ole koskaan ongelmaton, mutta ikä tuo mukanaan armollisuutta. Tässä iässä tapahtuu rupsahtamista ja muhkuroitumista luonnostaan muutenkin, joten raskauden jäljet eivät enää hetkauta.

Silti yksi suurin toiveeni on ollut, ettei kehoon tulisi raskausarpia. Kasvuarpiahan on jo teinivuosilta, mutta en kaipaisi uusia, vaikka kaikenlaiset arvet elämään kuuluvatkin. Nyt olemme menossa jo raskausviikolla 37 ja voin ilokseni todeta, että iho on kestänyt, ainakin toistaiseksi. Syy siihen on varmasti ahkera rasvausrutiini, josta jäljempänä lisää.

Raskaus ja sen hormonityrskyt muuttavat elimistöä monella tapaa. Toisilla naama alkaa kukkia hormonimuutoksien myötä, mutta minulla kävi juuri päinvastoin: kasvojen iho kuivui ja alkoi hilseillä heti eivätkä käytössä olleet tuotteet enää riittäneet. Olen itse asiassa vaihtanut kasvorasvaa kaksi kertaa raskauden aikana, ja aina rasvaisempaan päin. Puhdistusainekin meni vaihtoon hyvin nopeasti.

Kärsin ensimmäisinä Saksan vuosina iho-ongelmista, joista kirjoitin täällä. Sittemmin oikeat tuotteet löytyivät, mutta kuluneen talven aikana on pitänyt kokeilla uusia. Olen edelleen hyvin ihastunut Olivia Kleinin -tuotteisiin, joten ensimmäinen muutos, oli puhdistusaineen vaihtaminen öljyisempään. Oil wash and care - öljy tuntui aluksi oudolta ja siltä, ettei öljy voi puhdistaa mutta kyllä se kuulkaa niin vain tekee. Kaapissa on odottamassa myös Luonkos-merkin öljypalakakku, josta olen kuullut paljon hyvää.
Kasvorasvoissa olen siirtynyt Hydra lotionista Balance creamin kautta nyt käytössä olevaan Vitamin creamiin. Se tuntuu juuri tähän hetkeen sopivalta, vaikka sitä ei suositella käytettäväksi aurinkoisina päivinä. Jos tiedossa onkin ulkoilua, aamurasvan saa korvata kasvoihin sopiva aurinkovoide, koska valitettavasti iholle ilmestyvät maksaläiskät kuuluvat myös raskauden iloihin.

Muuten hormonit ja vilkastunut verenkierto ovat saaneet ihoni voimaan paremmin kuin vuosiin, kunhan huolehtii kosteudesta. Myös hiukset ovat paksummat kuin koskaan ennen.
Ja sitten niihin raskausarpiin. Tuntuu hullulta, millainen elin iho on, kun se venyy ensin kuukausia ja  palautuu sitten takaisin, toivottavasti. Venymisprosessia helpottaakseni aloitin vatsan jokailtaisen rasvauksen jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Tähän olen käyttänyt kolmeakin tuotetta. Iltaisin sivelen vatsan Neal´s Yard Remedies Mothers Balm -voiteella, joka on erittäin rasvainen ja sillä erinomainen yötä vasten. Rasvan koostumus oli ensimmäisessä purkissa kiteisempi ja siten hyvin riittoisa, mutta toiseen purkkiin rasva on selvästi muokattu sileämmäksi ja nopeammin levittyväksi.

Olen kokeillut myös sheavoihin pohjautuvaa Akamutin odottavan äidin vartalovoita, joka on kevyt ja helposti levittyvä tuote. Pieni purkki on myös ollut helppo sujauttaa reissuille mukaan.
Viime kuukausina olen alkanut rasvata vatsaa kunnolla myös aamuisin suihkun jälkeen. Koska molemmat yllämainitut tuotteet ovat hyvin rasvaisia, aamuihin on löytynyt saksalainen hoitoöljy. Weledan raskausöljy on erittäin nopeasti imeytyvä ja miellyttävän tuoksuinen hoitoöljy, jolla on täällä niin hyvä maine, että jopa miespuolinen saksalainen sukulainen kysyi, olenko kokeillut sitä.

Raskaus on tuonut  mukanaan positiivisiakin muutoksia. Yleensä kylmät ja kuivat jalkani ovat voineet erinomaisesti. Verenkierto toimii tällä hetkellä niin tehokkaasti, ettei jalkoja palele eikä iho juuri kuivu.
Jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, miten keho reagoi hormonimuutoksiin synnytyksen jälkeen. Myös imettäminen kuivattaa ihoa, joten vanhat ihonhoitorutiinit ja -tuotteet eivät välttämättä palaa vielä kovin nopeasti.

Täytyy vielä lopuksi todeta, että arvet ja muhkurat taitavat olla isompi ongelma naisille itselleen kuin miehille. Kun minä pohdin, miltä keho tämän prosessin jälkeen näyttää, miettii mies lähinnä sitä, että raskauden jälkeen täytyy taas alkaa ehkäistä...

*** Weledaa lukuunottamatta tuotteet yhteistyössä Twistben kanssa. Se on on täyden palvelun verkkokauppa, joka toimittaa tilauksia myös ulkomaille.  Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin myymälä sijaitsee Helsingin keskustassa. Kaikille, joita kiinnostaa luonnonmukainen ja terveellinen ihonhoito. Valikoimissa kosmetiikkaa, meikkejä, kirjallisuutta ja ruoka-aineita. 

Muita raskauspostauksia:
Muita raskausjuttuja:
Ihana alkuraskaus eli ensimmäinen kolmannes
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?