Sunday 4 August 2019

Äidinrakkaus ei herää heti

Tunnustetaan ja myönnetään: Minä en rakastunut lapseeni heti. Taitaa muutenkin olla urbaania legendaa se, kun väitetään, että vauvaan ihastutaan heti synnytyssalissa. Kyllä sellaisiakin äitejä varmasti on, mutta minä en kuulunut heihin. Älkää säikähtäkö, en minä lastani pois antaisi, mutta rehellisesti voin sanoa, etten ole kokenut suurta äidinrakkkauspilveä, ainakaan vielä. 

Miehen ja vauvan kohtaaminen sen sijaan oli rakkautta ensi silmäyksellä. Itse asiassa mies tunnusti myöhemmin, että alkoi kyynelehtiä synnytyssalissa jo siinä vaiheessa, kun kätilö ilmoitti, että pää näkyy jo ja kohta tämä tulee. Ensimmäiset viikot mies pussaili vauvaa ihastuneena, kun minusta tuntui, että olen vain tarveautomaatti.

Olen miettinyt tätä äidinrakkaus asiaa paljonkin. Minulla ainakin meni alussa aikaa synnytyksen käsittelemiseen ja siitä toipumiseen, ja vasta sitten mielessä oli ylipäänsä tilaa uusille tunteille. Kätilön käynnit olivat tärkeitä siinäkin mielessä, että sain käsiteltyä synnytyskokemusta ja kysyä kysymyksiä. Tein lapselle toki kaikki hoitotoimenpiteet ja tyydytin tarpeet, mutta en kokenut suurta ihastumismyrskyä.

Itse asiassa juuri tämä asia on se, mitä olen itkenyt miehelle. Että olenko huono äiti, kun en koe olevani täysin rakastunut tähän pieneen kääröön, joka vaatii minulta jatkuvaa huomiota. Varsinkin ensimmäisen viikon väsymyksessä olo oli pelottavan tyhjä.

Toisaalta  äitinä olen kantanut lastani jo kuukausia ja luonut tähän suhteen paljon ennen kuin hän pääsi ihoni ulkopuolelle. Siinä mielessä en ole ihmeissäni, ettei suurta rakastumishuumaa ole tullut: minähän olen rakastanut häntä ja hänen liikkeitään jo kauan eikä hän tullessaan ollut minulle vieras ja uusi.
Olen jutellut äidinrakkaudesta myös ystävien ja kätilöni kanssa. Lähes kaikki tutut äidit tunnustivat, että meni vähintään päiviä ellei jopa viikkoja, ennen kuin niin sanottu äidinrakkaus syttyi. Yhtäkkiä maailmassa on joku, jonka tarpeet pitää tyydyttää ilman, että siitä saa alussa mitään takaisin, ja joka heittää kaiken tutun ja vanhan elämän romukoppaan. Miten siinä voisikaan olla rakastunut, kun tilanne on vieras ja uusi. Eräällä ystävällä kesti jopa pari kuukautta luoda tunneside lapseen, sillä niin outoa ja epävarmaa äitiys alussa oli.

Kätilönikin sanoi, ettei asiasta kannata huolestua. Hän tietää erään tapauksen, jossa äidin tunteet heräsivät kunnolla vasta, kun lapsi noin vuoden ikäisenä katsoi äitiään silmiin ja  sanoi ensimmäistä kertaa "Mama".

Minäkin huomaan, että mitä enemmän lapsi kommunikoi, sitä lämpimämmin häntä kohtaan tunnen. Kolmen viikon jälkeen hän reagoi jo selvästi ääneeni ja rauhoittuu läheisyydessä. Kyllä pitäisi olla tunnekylmä ihminen, jos ei sykähdä siitä, kun siniset silmät katsovat tarkkaavaisesti takaisin tai pieni käsi puristuu sormen ympärille tai kun hän yöllä hapuilee pimeään ja tuhahtaa tyytyväisenä tajutessaan, että olen aivan siinä vieressään.
Kun miehen loma oli loppumassa ja töihin paluu edessä, hän kysyi minulta, miltä tuntuu. Ovatko tunteeni edelleen yhtä viileät. Ilokseni sain tunnustaa, että tilanne on muuttunut. Joka päivä vauvasta on tullut tutumpi ja enemmän oma ja kiintymyssiteemme on saanut rauhassa kasvaa. En osaa sanoa, milloin muutos on tapahtunut, mutta enää en myisi häntä kirpputorilla, vaikka vatsavaivojen aiheuttama huutomaratoni syökin hermoja. Olen nimittäin viimeisen viikon aikana myös huomannut, että minulla on varsin pitkä pinna.

Eikä tätä äidinrakkausasiaa kannata siinäkään mielessä stressata, että meillä on koko loppuelämä aikaa harjoitella ja tottua näihin uusiin rooleihin äitinä ja poikana <3 
10 comments on "Äidinrakkaus ei herää heti"
  1. Minä kuulun niihin äiteihin, joilla äidinrakkaus heräsi heti. Synnytin sektiolla ja heti kun toivuin lääkepöllystä, niin se oli menoa. Muistan edelleen ensimmäisen yhteisen yön sairaalan sängyssä, kun katselin nukkuvaa poikaani ja tuntui, että maailmassa on vain me kaksi 😊 (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minäkin! Se oli jotakin sanoinkuvaamattoman avaavaa, haurasta, kauneinta mitä on pystynyt kuvittelemaan, huolimatta siitä synnytksestä. Ekat hetket, päivät, kuukaudet esikoisen kanssa ovat aikoja, joihin palaan kun väsyttää, ahdistaa, pelottaa. Oli meidän kupla, täynnä jotakin sellaista salaista, jota en ehkä koskaan enää koe. Jotain sellaista sitten isoäitinä ehkä taas, toivottavasti
      ❤️ Äitiys antoi mahdollisuuden syntyä itse uudelleen, mikä voima siinä epätoivossa onkaan.

      Käy läpi tunteesi. Kuuntele, mitä sillä on viestinä. Onko jotakin, joka pitää käsitellä joka ei vauvaan edes suoraan liity. Menetykset, kiintymyssuhteet itselle, pelot, traumat, liian suuret odotukset ja paineet, suorittaminen? Tällä tunteella on tarkoitus, ota se kiitollisuudella vastaan, ja tutki sitä❤️ voi löytyä uusi alku itselle.
      Ihanaa uuden aikaa!

      Delete
    2. Ihana kuulla, että tällaisiakin kokemuksia on 💚 Olen kuullut, että usein juuri ensimmäisen kohdalla totuttelu äitiyteen ja tunteiden herääminen vie aikaa. Minusta tuntuu tasaisen onnelliselta ja äitiys luonnollisen itsestäänselvyydeltä. Jos en ole kokenut rakkaushuumaa, en ole myöskään panikoinut tai kokenut epävarmuutta. Näinkin on hyvä 😊

      Delete
  2. Eikö se jo olekin äidinrakkautta, kun äiti suojelee, huolehtii lapsen hyvinvoinnista, ja hänellä on pitkä pinna? Niitä ominaisuuksia äiti tarvitsee tulevaisuudessa kerran jos toisenkin.Äiti harjoittelee myös irtipäästämistä synnytyssalista asti, aina uudelleen ja uudelleen. Joskus se tekee kipeää, mutta symbioosiin ei saa jäädä.
    Minusta ruotsin sana "förlossning" ja saksan "Entbindung" ovat sattuvia synonyymeja synnytykselle. Sitten tulevat tietenkin myös ne pakahduttavat onnen hetket, jolloin ilonkyyneleet valuvat spontaanisti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, rakkautta on monenlaista eikä sen tarvitse olla vain polttava tunne vatsanpohjassa 😊 Mä en ylipäänsä ole symbioottinen ihminen vaan kovin itsenäinen myös parisuhteessa, joten alun riippuvuussuhde tuntuisi ajatuksena ahdistavalta. Mutta onneksi poika vaikuttaa pärjäävältä ja itselliseltä eikä tunnu vaativan jatkuvaa läheisyyttä ja viihdykettä. Ainakaan tällä hetkellä 😁

      Delete
  3. Kiitos rehellisistä tunnoista, noinhan suurin osa äidiksi tulleista kokee ! Itse kolmekymmentä vuotta sitten ja tyttäreni kolme vuotta sitten tunsimme samoin. Ja lapsemme ovat siitä lähtien tärkeintä elämässä !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos! 💚 Eihän se tosiaan tarkoita, ettei lapsi olisi tärkeä, vaikka päähän mahtuu muitakin tunteita ja ajatuksia 😊

      Delete
  4. Oman kokemuksen ja perimätiedon mukaan ensimmäisen lapsen syntymä on se kaikista vaikein tunnetasolla. Ehkä on helpompi jakaa rakkautta ensimmäistä seuraavia lapsia kohtaan, kun rakkaus on jo aikanaan syttynyt ensimmäiseen. Vähän niin kuin on helpompi lisätä nuotioon puita kuin saada se syttymään. Myös synnytyskokemus voi vaikuttaa. Kun minulle tuotiin sektion jälkeen vauva kapaloituna syliin, olin hoitajalle mustasukkainen että hän oli saanut olla vauvani kanssa enemmän kuin minä. Olisin ihan hyvin voinut tuhahtaa, että pidä se sitten omanasi. Toisen lapsen syntymän kohdalla sain hänet suoraan syliini ja sen jälkeen en nähnyt mitään muuta kuin hänet. Jos osaa ylipäätään rakastaa, niin aivan varmasti rakastuu myös omaan lapseen. Onneksi vauvoilla on salainen ase: hymy. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista! Näinhän se tosiaan varmaan on 😊 Odotan ensimmäistä selkeää hymyä innolla! Tänään karehti jo hymykuoppa, ehkä jo huomenna saan hymyn.

      Delete
  5. Täällä kanssa rakkaus heräsi hiljalleen, mutta varmasti. Nyt koululaisen, jolla on kaikenlaisia ongelmia, äitinä olen todennut, että äidinrakkaus on sitä, että vaikka joutuu kestämään jatkuvaa kritiikkiä koulusta, tappelemaan, huutamaan ja vaikka tuntuu ettei jaksa enää päivääkään, niin seuraavana päivänä on kuitenkin taas valmis aloittamaan kaiken uudelleen ja tekemään vielä vähän enemmän, että lapsella olisi hyvä olla.

    ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?