Monday 2 March 2020

Imetyksen lopettaminen oli yllättävän helppoa

Kuva: Pixabay
Uuden vuoden yönä lapsi kieltäytyi vakaasti ja ehdottomasti juomasta maitoa pullosta. Onneksi olin ottanut tämän huomioon enkä liioitellut skumpan kanssa. Paitaa avatessani mietin, päättyyköhän tämä ikinä. Minulla olikin alkuvuoteen kaksi toivetta, joiden en kuitenkaan uskonut olevan helposti saavutettavissa: Jospa lapsen saisi nukkumaan omassa sängyssään ja voi kun imetyksen voisi lopetella. 

Nyt kaksi kuukautta myöhemmin voin ilokseni todeta, että molemmat tavoitteet on saavutettu ja mikä parasta kuin vahingossa.

Aloimme tammikuussa harjoitella omassa sängyssä nukkumista. Siihen asti vauva oli viihtynyt kainalossani, mutta minulle alkoi tulla tilan kaipuu. Ajattelin myös, että oma sänky auttaisi etääntymään tissistäkin. Vaunupäiväunien sijaan vauva sai käydä nukkumaan sänkyynsä, jotta se tulisi tutummaksi. Muutaman huutoyön jälkeen hän asettui omaan koloonsa ja on siitä asti nukkunut kaikki yöt omassa sängyssään.

Imetyksen lopettaminen sujui yhtä mutkattomasti.

Minulta ei koskaan ole tullut tulvimalla maitoa enkä esimerkiksi ole onnistunut pumppaamaan sitä.  Päätimmekin, että korvike on ihan ok niinä iltoina, kun minä olen poissa ja papa laittaa lapsen nukkumaan. Monet sanoivat, että juuri iltaimetyksestä on vaikein päästä eroon, joten meillä se lopetettiin ensimmäisenä, kun vauva alkoi marraskuussa mennä pullon kanssa nukkumaan. 

Ensimmäiset soseensa vauva sai joulukuun alussa vajaan viiden kuukauden ikäisenä, koska alkoi osoittaa kiinnostusta syömistä kohtaan. Joulukuu harjoiteltiin pikkuannoksilla, mutta joulun jälkeen annoskoko kasvoi ja muuttui oikeiksi ruokailuiksi. Toivo on syönyt kaikkea tarjottua mielellään, sillä vain parsakaali on tökkinyt. 

Mies jäi tammikuussa vanhempainvapaalle ja minä vietin neljän viikon kirjoitustyöjakson. Luulen, että tämä aika ratkaisi imetyshommelit. Lapsi sai enemmän ruokaa ja pulloa minun ollessani poissa ja pian vuorokauteen sisältyi enää kolme imetyskertaa. Jossain vaiheessa alkoi tuntua, ettei iltapäiväimetykselle ole tarvetta, joten jatkoin imettämistä vain öisin.

Rintavarustus handlasi tilanteen hyvin eikä pitkistä imetysväleistä tullut aluksi kuin kireät liivit. En siis pumpannut koskaan tai tarvinnut kylmiä kääreitä tai kaalinlehtiä, sillä ongelmia ei ilmennyt. Aika pian maidontulo väheni niin paljon, että huomasin yöllä tarjoavani tissittelyn päälle heti pullon, jotta nälkähuuto ei alkaisi pian uudelleen.
Kuva: Pixabay
Olin suunnitellut, että luovun Suomen reissun jälkeen viimeisestäkin imetyskerrasta, mutta vauva päätti toisin. Eräänä yönä jätin tissin kokeeksi tarjoamatta eikä siitä seurannut mitään. Seuraavana yönä tarjosin vielä kerran mutta sitten en enää. Vauva ei ole osoittanut lainkaan kiinnostusta tissille vaan hihkuu nähdessään pullon. Kotiinpaluun jälkeen olen lisännyt ruokamääriä, ja nykyään lapsi hihkuu myös nähdessään puurolautasen.

Voin sanoa, että tuntuu ihanalta saada oma kroppa takaisin. Raskaus oli helppo, mutta en viihtynyt paksuna. Imetys alkoi helposti ja sujui ongelmitta, mutta nautin jokaisesta askeleesta, joka vie lapsen hieman kauemmas minusta ja kehostani.  Imetyksen lopettamiseen ei liity haikeutta tai melankoliaa vaan pelkkää puhdasta riemua. On ihanaa pukeutua pienemmän kuppikoon rintaliiveihin ja olo tuntuu muutenkin omalta.

Joskus kuulee  puhuttavan imetysaivoista, mutta itse liittäisin viime kuukausien unohtelevaisuuden ja aivohitauden ylipäänsä tuoretta äitiä vaivaavaan väsymykseen. Tai senhän näkee nyt sitten, kirkastuuko ajattelu, kun kehon hormonit taas muuttuvat.

En olisi ikinä uskonut, miten nopeasti ja helposti imetyksen lopetus lopulta onnistuu. En koe, että se oli vain minun päätökseni, sillä jos lapsi olisi halunnut vielä jatkaa, hän olisi tietysti saanut. Taidamme molemmat kuulua niihin, joilla on usein nälkä ja joiden ruuan pitää olla edessä nopeasti. Näin ollen pulloruokinta voitti maidosta vähentyneet tissit nopeasti.

Minulla ei oikeastaan ole antaa vinkkejä imetyksen lopettamiseen, koska meillä se sujui niin luontevasti. Kannattaa ehkä yrittää totutella pulloon jo alkuvaiheessa, koska myöhemmin se voi olla hankalampaa. Lapsen nukkuminen omassa sängyssä vähentää myös tissittelyn tarvetta. Imetyksen lopettaminen tuntui itsestä luontevalta siinä vaiheessa, kun vauvan päivään alkoi sisältyä useampia kiinteitä ruokailuja.

Kannustaisin kaikkia toimimaan juuri niin kuin itsestä ja varsinkin vauvasta tuntuu hyvältä. Oli ehkä sattumaa, että oma imetystaipaleeni loppui näin aikaisin, mutta se sopi kaikille asianosaisille. Lapset ja äidit ovat kuitenkin erilaisia, joten pitkään imettämisestäkään ei tule syyllistyä. Olen iloinen, että onnistuin imettämään vauvaa tärkeimmät kuukaudet eli ensimmäiset viisi, mutta nyt on aika tehdä muuta.
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?