Sunday 26 April 2020

Lastenkirjoja tunnetaidoista

Kirjamaailmaa seuraava sai hiljattain tarkistaa kaksi kertaa, että näki oikein. Kirjakauppaliiton maaliskuun myydyimpien lastenkirjojen top 10-listalle oli pompannut kolme pienen uutuuskustantamon kirjaa. Mitä Kummaa? Listan tarkempi tutkiminen johti huvittumiseen: Kaikki kolme listalle päätynyttä Kumma kustantamon teosta käsittelevät tunnetaitoja.

Poikkeusolot vaativat poikkeustoimia ja koteihin apuvälineitä niiden kestämiseen. Tunnetaitoja käsittelevät kuvakirjat tulevatkin nyt todella tarpeeseen.

Julia Pöyhösen ja Heidi Livingstonen kirjoittamassa ja Linnea Bellaminen kuvittamassa Fanni-sarjassa tutustutaan erilaisiin tunteita herättäviin tilanteisiin ja opetellaan selviytymään niistä. Kirjoittajat työskentelevät varmalla pohjalla, sillä molemmat ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja.

Jokaisen tarinan lopussa odottaa materiaalia kirjan teeman käsittelemiseen. Ensimmäisenä seuraa monipuolinen tietopaketti, joka sisältää vinkkejä aikuiselle lapsen tunteiden kohtaamiseen ja ymmärtämiseen. Sen jälkeen tarjolla on tehtäväosio, jonka avulla lapsi ja aikuinen voivat yhdessä kokeilla erilaisia metodeja tunteen työstämiseksi.

Teokset eivät tarjoa vaan vauhdikasta satua vaan myös monenlaista apua arjen tilanteisiin, sillä sarjassa käydään läpi tunteita, jotka ovat kaikille varmasti tuttuja.

Linnea Bellaminen kaunis ja animaatiosarjamainen kuvitus siivittää Fanni-tarinoita, ja kirjat kutsuvat lukemaan ja viihtymään.

Fanni ja liian jännittävä yö

Fanni on tunteellinen pieni norsu, joka asuu ystävineen Vinhavaarassa. Fanni, Ralf-liikeri ja mustajoutsenet Lilli ja Lenni ovat päättäneet yöpyä majassa. Päivä täyttyy mukavista leikeistä, mutta pimeän laskeuduttua yöpymissuunnitelma alkaa epäilyttää. Yön risahdellessa majan ympärillä ei nukkumisesta tule mitään, ja lapset kirmaavat koteihinsa.
Seuraavana päivänä mietitään, mikä yössä meni vikaan. Lennin ja Lillin isä opettaa lapsille keinon houkutella rohkeus esiin pelon takaa. Jokainen kokeilee "houkutinta" eli omaa keinoa pienen pelon voittamiseksi, ja ystävykset huomaavat, että pelot ovat karkotettavissa. On siis aika kokeilla majaa uudestaan. Tälläkin kertaa pelot nostavat päätään, mutta erilaiset keinot, kuten huumori ja mielikuvat, auttavat. Uni voittaa, ja tällä kertaa majayöstä tulee rauhallinen.

Loppumatkan Fanni tarpoo katse tiukasti eteenpäin ja toistelee mielessään: "Minä pystyn tähän, minä pystyn tähän." Ja hän todella pystyy!
Kirjan teksti on sujuvaa ja tarina selkeä, mutta pieni miinus tulee opettavaisesta sävystä ja kielellisistä valinnoista, sillä pedagoginen tarkoitus kuultaa tekstin läpi. Eläinlasten suuhun on kirjoitettu repliikkejä, jotka eivät kuulosta lasten kieleltä vaan saa heidät tuntumaan aikuisilta. Kirjasta on kuitenkin ehdottomasti paljon iloa ja apua aikuisen ja lapsen yhteisiin luku- ja pohtimishetkiin.

Fanni ja levoton tiikeri

Varmasti jokaiselle lapselle ja miksei aikuisellekin tuttu tilanne: tiedossa on jotain niin kivaa ja jännää, että odottaminen muuttuu hermostukseksi ja siitä kiukkuiluksi. Erityisesti joulu ja syntymäpäivä tapaavat olla tällaisia päiviä.

Ralf-liikerillä on syntymäpäivä, ja isä lupaa ottaa hänet illalla ensi kertaa laaksoon karjumaan muiden leijonien kanssa, mutta miten ihmeessä saada päivä kulumaan siihen asti, pikkuliikeri tuskailee. Ralf yrittää leikkiä ystäviensä kanssa, mutta rikkoo hermostuksissaan kaikki saamansa lahjat, minkä jälkeen kiukuttaa ja nolottaa ja pelottaa, ettei isä ota huonosti käyttäytyvää illalla mukaansa.
Onneksi Vili-kengurulla on apukeino: Kenguruhengitys! Kun hengittää rauhassa sisään ja ulos, ei hermostuta enää niin paljon. Voikukan haituvien kanssa on hyvä harjoitella, ja lopulta päivä kuluu. Hengitys auttaa Ralfia myös illalla, kun jännittävä uusi tilanne nostaa perhoset lepattamaan vatsassa.

"Minä pystyin siihen!" Ralf ajattelee hymyillen ylpeänä.

Kirjan lopussa pohditaan lapsen levottomuuden syitä ja tarjotaan apukeinoja. Lapsen kanssa voi kokeilla erilaisia rauhoittumistapoja, kuten Fannin taikapulloa ja Lillin keskittymiskaveria, ja miettiä, mikä auttaisi parhaiten.
Fanni-tunnetaitosarjaan kuuluu kuvakirjojen lisäksi myös tunnetaitokortit.

*** Kirjat saatu Kumma-kustannukselta.

Muita tunnetaitokirjoja ja kuvakirjoja tunteista:

- Kuusela - Teittinen - Hytti: Ympyräiset -sarja (Kustannus-Mäkelä)
- Kanto - Katto: Viisi villiä Virtasta -sarja (Karisto)
- Appelgren - Savolainen: Vesta-Linnea -sarja (Tammi) 

2 comments on "Lastenkirjoja tunnetaidoista "
  1. Tuli mieleen myös kirja: Leo Leijona sanoo Ei! (Nina Pirhonen) https://otava.fi/kirjat/leo-leijona-sanoo-ei/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos vinkistä! Näitä tunnetaitokirjoja tuntuu nyt tosiaan putkahtelevan vähän joka kustantamosta.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?