Tuesday 2 May 2017

Junalla Pariisiin

Kyllä ei voi ihminen uskoa, että asuu paikassa, josta pääsee nopeammin junalla Pariisiin kuin Berliiniin tai ylipäänsä junalla näihin kumpaankin ja vielä ihan siedettävässä ajassa. Joskus tuntuu kummalliselta ajatukselta, että voi noin vain suhailla maasta toiseen raiteita pitkin, koska kaikki on niin lähellä. Kyllähän Suomestakin voi, Pietariin.


Aikoinaan Hampurissa asuessani menin junalla Berliiniin. Junan määränpäänä ei lukenut Berliini vaan Budapest. Välissä olisi pysähdys Prahassa. Meinasin, että tähän junaan ei kannata nukahtaa. Käyn myös pari kertaa vuodessa junalla ystävien luona Heidelbergissä, ja niillä junilla voisi usein jatkaa Sveitsiin.

Mutta se Pariisi.

Junamatka Kölnistä Pariisiin kestää 3 tuntia 22 minuuttia.
Se on vähemmän kuin bussimatka Turusta Lahteen.

Lähdemme matkaan Kölnistä klo 16.43 ja päädymme Pariisin Gare de Nordille klo 20.05.

Reittiä ajaa Thalys. Liput ovat edulliset, kun muistaa hankkia ne ajoissa, ja paikkavaraus tulee automaattisesti mukaan. Kahden hengen menopaluu Köln - Pariisi - Köln maksoi muistaakseni 180 €. Minusta hinta oli ihan ok, mennäänhän tässä kuitenkin ulkomaille.


Ensimmäisenä junassa hämmästyttää sen kapeus. Käytävällä ei juuri ole tilaa ohittaa tai edes nostaa laukkua siitä läpi. Penkit ovat punaista plyysiä, kuin pieniä sohvia. Toisaalta jalkatilaa on erittäin vähän ja mies istuu polvet suussa kuin lentokoneessa. Myöhemmin Pariisin metrossa totesin, että samaa tyyliä ovat: matkustajat istuvat polvet toisiaan vasten ja käytävä on älyttömän kapea. Mutta netti toimii ja skumppaa on, joten matka voi alkaa. 
Köln - Aachen - Liegé - Brysseli - Pariisi

Puhelimen piippaus kertoo, että nyt on vaihdettu maata, ja puhelut täällä maksavat niin ja niin paljon.  Myös kuulutuksista voi päätellä, ollaanko nyt Saksassa, Belgiassa vai Ranskassa. Junan kuulutukset tulevat neljällä kielellä. Ensimmäisenä sillä, missä maassa ollaan, ja lopuksi vielä englanniksi. Konduktööri kiittää lippujen näyttämisestä ranskaksi ja saksaksi.

Maaseutua. Ikkunan ohi vilahtaa tuulivoimaloita, peltoja, maatiloja. Tunneleitakin on. Välillä radan varsi on maisemoitu ja vihreä seinä nousee ikkunan eteen. Muuten on tasaista. Euroopan ytimessä kulkeva junarata näyttää siltä kuin voisi kulkea missä vain. Belgiassa on yllättävän paljon tilaa ja peltoja, vaikka olen aina pitänyt maata kovin täyteen ahdettuna. Junalla Pariisiin vai maitojunalla Mikkeliin?
Brysselin jälkeen torkahdan ja herään vasta Ranskassa, puoli tuntia myöhemmin. Pilvet ovat väistyneet ja illan valoa lisää rypsipeltojen hehku. Aina kun otan kameran esiin kuvatakseni peltojen värejä, tulee radan varteen puita ja pensaita. Muuten metsiä ei juuri näy. Lopulta kuvista ei tule mitään - ikkunat ovat niin likaiset ettei linssi tarkenna niiden taakse. Siksi tässä vain tällaisia pikaisia puhelinräpsyjä, joissa kuvaajan oma heijastus. Tai siis taidetta.

Kolmessa tunnissa ehtii höpöttää miehen väsyksiin kaiken maailman jutuilla, juoda pikkupullon skumppaa, nukkua, lukea puolet Kodin Kuvalehdestä, kirjoitella whatsapp-viestejä, ihmetellä maisemia - tai tehdä töitä, kuten mies.

Pariisin lähestymisen tajuaa lentokentästä. Seuraan laskeutumassa olevien koneiden valopilkkuja ja ehdin huomata kiitoradan, kunnes tajuan, että junan päältä nousee juuri kone. On jännittävä vinkkeli olla liikkuvassa junassa matalalla lentävän lentokoneen alla.
Kiireisimmät alkavat tunkea junan käytävälle jo useita minuutteja ennen Gare de Nordia. Juna pysähtyy, ja saamme kävellä kauan ennen kuin pääsemme raiteelta asemarakennukseen. Pidän repustani kiinni, sillä olen juuri hiljattain lukenut blogitekstin, jossa kerrottiin, miten villiksi Gare de Nordin meno on mennyt.

Voin kertoa, ettei siellä tapahdu perjantai-iltana mitään. Kun oikein tarkkaan zuumailen, huomaan yhdessä nurkassa pari kodittoman oloista, mutta muuten aseman läpi kulkee vain matkustajia. Taksijono on olematon eikä missään näy aseistettuja vartioita, vaikka niistäkin on huhuttu. Kaikki vaikuttaa aivan tavalliselta tai ei ainakaan mitenkään erilaiselta kuin Kölnin päärautatieasemalla. 

Päätämme kävellä Montmartella sijaitsevalle hotellille, ja alkaa asetella itseämme Pariisin tunnelmaan. Sade on juuri tauonnut ja kaupunki tervehtii meitä harmaana. Syömme illallista ja käperrymme petiin. Seuraavana aamuna herätessä olo on kumma. Vielä eilen tein töitä ja imuroin kotona, ja yhtäkkiä herään Pariisista. Lentäminen tuo olon, että nyt tässä lähdetään matkalle ja kauas. Junalla paikasta toiseen voi lipua huomaamattomasti. 

13 comments on "Junalla Pariisiin"
 1. Minunkin mielestäni on mahtavaa, että junalla pääsee ulkomaille! Kerran meninkin junalla Champagneen, mutta muuten olen suosiolla lentänyt. Hampurista on kuitenkin aika pitkä matka kaikkialle. Paitsi Tanskaan. Mies on pian menossa työmatkalle eteläiseen Tanskaan ja sinnehän pääsee täältä junalla hujauksessa. Muualle mennäkseen pitää junaa vaihtaa monta kertaa ja siinä katoaa se rentous, jota junamatkailulla tavoitteli lentämiseen verrattuna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, se on kyllä totta. Suorat junat ovat erittäin miellyttävä tapa matkustaa mutta vaihtoihin liittyy kyllä oma stressinsä. Ja jos jaksaa istua, niin Hampurista pääsee Hollantiin ja sinne Budapestin suuntaankin ;) Mutta ymmärrän kyllä, että lentäminen on usein nopeampaa.

   Delete
 2. Ehdoton peukku junamatkustamiselle! Itse tykkään junassa istuskelusta itse asiassa sen takia, että maisemien vilistäessä ikkunassa tajuaa välimatkat paremmin. Viimeiset reissut Unkariin tein juurikin junalla sen takia, että halusin nähdä millaisia maisemi sitä ohitti yläilmoissa. Nyt suunnitteilla on taas junamatka Budapestiin, tällä kertaa yöjunalla lapsen kanssa. Pariisiin pääsisi toki nopeammin, mutta Budapestissa on kaverit, tutut kulmat ja monta uutta vauvaa katsastettavana 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho, kuulostaa hyvältä suunnitelmalta :) Kuinkas kauan Düsseldorfista kestää Budapestiin ja millainen reitti siitä tulee? Pidän myös pitkistä istumisista. Miehen kotipaikalla käyminen tarkoittaa koko Saksan läpi ajamista ja kesällä olen menossa bussilla Suomen läpi Kokkolaan. Pariisi yllätti läheisyydellään, ja siksi tuntui, että tuli vain yhtäkkiä tupsahdettua sinne.

   Delete
 3. Niin, Pariisin lentäminen kestää kauemmin kaiken kaikkiaan,kuin junamatka Kölnistä. Parhaimmillaan aikaisin liput hankittuna maksaa 29.-- sivu ja 39.-- maksoi joskus 1. luokassa, jossa ruokakin tarjoiltiin juomineen.Olo kuin lentokoneessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, liput olisivat olleet edullisemmat, jos matkapäivät olisi voinut valita vapaammin. Mutta tällä kertaa oli pakko ottaa ne päivät, jolloin kaikki muutkin halusivat matkustaa :) Joskushan Deutsche Bahnillakin on ihan samanhintaista, ottaako 2. vai 1. luokan tai ainakaan ero ei ole iso. Mutta en ole kuullut, että siellä olisi ruokatarjoilu :)

   Delete
 4. Täällä kans junamatkailun kannattaja! Olen myös kerran mennyt Thalysilla Pariisiin, tosin silloin Ranskan sisällä Grenoblesta. Juuri ostimme meidän perheelle junaliput Berliiniin. Tuntuu uskomattoman halvalta, Köln-Berliini väli maksaa viideltä hengeltä istumapaikkoineen vain 57€! (Noh okei, lapset on ilmaisia, mutta silti!)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, Deutsche Bahn osaa ärsyttää mutta on niillä oikein sopuhinnat, jos tarpeeksi ajoissa katsoo. Mäkin tulin keväällä työmatkalta Hampurista 19 eurolla ja siinäkin oli paikkalippu. Lapset ovat ilmaisia? Mitäs tämä tarkoittaa?

   Delete
  2. Omat lapset (alle 15v muistaakseni) tai lapsenlapset matkustavat deutsche bahnilla ilmaiseksi vanhemman/isovanhemman lipulla. Iso etu meille!

   Delete
 5. Tosi mukaansatempaava postaus! Tuntui, kuin olisi itse istunut junassa matkalla Pariisiin.. Tykkäsin!

  ReplyDelete
 6. Ihana juttu! Olem aina pitänyt junamatkailusta Euroopassa. Berliinistä menin yöjunalla Pariisiin. Harmittaa että älysin sen liian myöhään ja ehdin tehdä sen vain kerran, sillä olihan se huippukätevää. Illalla junaan. Aamulla Pariisisda. Tosin siinä metelissä ja vedossa nukkumisedta ei tullut mitään eli Pariisissa väsytti. Mutta siltikin niin tunnelmallista! Paluu oli mukavampi - ykkösluokassa päiväjunassa :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yömatkat ovat aina tunnelmallisia! Menin joskus opiskeluaikoina yöbussilla Hollannista Pariisiin. En tainnut juurikaan nukkua mutta olihan se hauskaa reissun tekoa :) Ja paluumatkan luksus, ehkä se oli parempikin niin päin, kun alkureissusta jaksaa vielä paremmin mutta kotiin on kiva päästä helpolla? :D

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?