Tuesday 30 May 2017

Siksi rakastuin Portoon

Maailman äärellä -blogissa oli hiljattain niin ihana kuvapostaus Portosta, että tajusin, että en ole muistanut hehkuttaa tätä uutta lempikaupunkiani täällä blogissa tarpeeksi. Kirjoitin Portosta fiilistelypostauksen matkan päältä ja olen maininnut sivulauseissa, että Antwerpenin rinnalle on noussut toinenkin lempikaupunki, mutta kyllä Porto vielä oman postauksensa ansaitsee. 

Tässä siis 5 syytä, miksi matkustaa Portoon ja miksi olen aivan rakastunut siihen.

1. Sillat

Porton läpi virtaa Douro-joki, joka lipuu Portugalin läpi Atlanttiin ja laskee mereen Porton edustalla. Porton kaupunki on rakennettu jokea myötäileville kukkuloille, joten sillat ovat kaupungissa ehdottoman tärkeitä. Kuuluisin niistä on Luis I -silta, jonka takana on herra Eiffelin yhtiökumppani Théophile Seyring. Kävin hiljattain myös Pariisissa ja olen sitä mieltä, että Eiffel-torni häviää serkulleen kaikessa.


Satumainen ja ylhäisissä korkeuksissaan kulkeva silta erottaa keskustan joen toisesta puolesta ja erityisesti siellä sijaitsevista portviinitaloista. Sillan ylin taso on metrolle ja jalankulkijoille, alatasolla sen voivat ylittää autot ja jalankulkijat. 

Silta ei ole korkeanpaikankammoisille, sillä metallirakenteiden läpi näkyy alas, jos vain uskaltaa ja haluaa katsoa. Kuvien ottopaikkana se on mitä klassisin, vaikka tuuli tuivertaakin tukkaa. Silta on yhtä kuin Porto.
Vähän kauempana keskustasta kulkee A1-moottoritien käytössä oleva silta, jota voi ihailla vaikka Palacio de Cristal -puiston näköalapaikalta. 


2. Katukuva ja julkisivut
Julkisivujen rakastajalle Porto on paratiisi. Keltaiset, siniset ja ruskeat värit hallitsevat julkisivuja, jotka ovat viehättävällä tavalla vanhoja ja rapistuneita. Koko kaupunki on kuin sadusta tai ainakin aika on siellä pysähtynyt.

Menneiden aikojen loisto on vanhentunut arvokkaasti. Pienet rautaiset parvekkeet, kuvioidut seinät, vanhat valomainokset ja rapistuneet ikkunaluukut ovat yhdistelmä, jota ei näe missään muualla.

Katujen varsilla on myös kauppoja, jotka eivät näytä olevan peräisin nykymaailmasta. Vai mitä sanotte tästä putiikista?
Portossa saa myös harvoin kävellä suoraan eteenpäin tai tasamaata pitkin. Kaupunki ei ole kuullut ruutukaavasta ja joen läheisyys tarkoittaa, että keskustaan kävellään alamäkeen ja pois päin ylämäkeen, mutta kaupunki kumpuilee myös leveyssuuntiin. 

Porto vanha keskusta on sen kokoinen, että se on helppo ottaa haltuun jalan. Busseja ja ratikoita kilisee kaupunkin läpi myös, mutta me keskityimme kävelemiseen, johon pienet kujat, tasanteet ja yllättävät rappuset kutsuvat.


3. Ravintolat ja kahvilat

Kasvissyöjällä ei aina ole helppoa Portugalissa. Syön kalaa mutta en rakasta mereneläviä, joten niistäkään ei oikein ole apua. Porto on yliopistokaupunki ja muutenkin trendikäs, joten sieltä löytyi helposti kasvisravintoloita.

Rota do Chá -teehuone
Kapea ovi aukeaa käytävään, jonka päässä aukeaa itämaistunnelmainen ravintolasali. Kun jatkaa tästä vielä eteenpäin päätyy idylliselle patiolle ja pieneen puutarhaan. Puiden suojassa oli varjoisaa ja leppoisa tunnelma nauttia päivän lounas.

Kuuden euron hintaan sisältyi juoma, alkukeitto ja pääruoka. Vaihtoehtoja oli kolme, ja niistä yksi kasvis. Oikeastaan Rota do Chá on teehuone, sillä lounasjuomaksi voi valita päivän teen lämpimänä tai jääteeversiona, ja pöydistä löytyvä teelista on pitkä.
Tässä paikassa oli kaikki kohdallaan! Emme olisi löytäneet tänne ellei hyvä ystävä olisi antanut meille vinkkiä, sillä Rota do chá on kapealla kadulla eikä sen sisäänkäynti ole huomiota herättävä.


daTerra -kasvisravintola
Rasvaisten kalaruokien ja epäterveellisen lomaravinnon seuraksi kaivattiin eräänä iltana jotain tuoretta ja raikasta. Mies googletti ja löysi daTerra-ravintolan. Se oli kasvissyöjän pelastus ja taivas! Seisova pöytä maksoi 9,90 ja siitä sai syödä niin paljon kuin halusi, vaikka ikävä kyllä en jaksanut niin paljon kuin olisin halunnut.

Ruokalajeja oli monipuolisesti ja ne vaikuttivat erittäin tuoreilta ja mielenkiintoisilta.  Kasvissyöjä oli tyytyväinen mutta seuralainenkin tykkäsi. Ravintolassa oli muuten jostain syystä töissä vain nuoria miehiä.

Jos asuisin Portossa, tämä olisi varmasti kantapaikkani, jos ei illalla niin ainakin lounasaikaan, jolloin buffetti on vähän halvempi.


4. Livraria Lello -kirjakauppa
Tunnustan, olen lukenut vain yhden Harry Potter -kirjan ja senkin yliopiston kirjatentin pakollisena osana. Olen kuitenkin aviollisena velvollisuutena katsonut miehen kanssa kaikki Harry Potter -leffat.

Harry Potter liittyy Portoon siten, että J. K. Rowling asui siellä 90-luvun alussa ja alkoi todennäköisesti kirjoittaa sarjaa tuona aikana. Porton satumainen tunnelma on omiaan inspiroimaan fantasiamaailman, ja Portossa on monia kohteita, jotka on jälkikäteen liitetty tuohon maailmankuuluun sarjaan. 


Yksi näistä on Lello -kirjakauppa. Sen rappuja pidetään Tylypahkan esikuvana, ja Rowlingin tiedetään viihtyneen ja myös kirjoittaneen siellä. Nykyään kirjasto on mahdoton turistirysä. Sisäänpääsymaksu on 4 euroa, jonka saa takaisin, jos ostaa jonkin kirjan ts. se vähennetään hinnasta.

Kirjastoon päästäkseen pitää ensin mennä toiseen kauppaan, otettava vuoronumero, jonotettava tiskille ja palattava sitten lipun kanssa itse kirjastoon. Tämä oli hieman turhauttavaa, varsinkin silloin, kun vierailijoita ei ole jonoksi asti. En tiedä, oliko käynti oikeasti sen arvoinen, mutta kyseessä on joka tapauksessa yksi kauneimpia kirjakauppoja, joissa olen koskaan käynyt. 
Harry Potter -fanien vakioreittiin kuuluu myös Cafe Majestetic, jossa kirjailija viihtyi usein. Kyllähän kuka tahansa kirjoittaisi Porton tarunomaisissa puitteissa menestyskirjoja, tai sitten ei.


5. Hotellit
Porton satumaista tunnelmaa lisää se, että siellä voi viettää yönsä vaikka vanhassa linnassa. Näin me teimme.

Castelo Santa Catarina 
Päätimme, että häälomalla menemme jonnekin muualle kuin ketjuhotelleihin. Googlen kautta löysi erilaisia suosituksia, ja kun Castelo Santa Catarina oli tullut esiin pariinkin kertaan, päätimme, että sinne. Kyseessä on todellakin vanha linna, jonka pihapiiriin kuuluu muun muassa oma kappeli.   Kadulta päin ei koko paikkaa ymmärtäisi hotelliksi, jos siitä ei tietäisi.

Linnan kylkeen on rakennettu modernimpi siipi, jossa meidän huoneemme oli. Olimme pyytäneet rauhallista huonetta ja saimmekin siiven viimeisen huoneen, mikä tarkoitti, että huoneen ovi aukesi yksityiselle piha-aukiolle, josta ei ollut läpikulkua. Huone oli myös valtavan iso.

Tunnelmaan sopivasti aamupala tarjoiltiin kultaisesta salista. Valikoima oli ihan ok, vaikka odotimme vähän enemmän - tai ainakin parempaa kahvia. Hotelli näkyi olevan iäkkäämpien brittituristien suosiossa.

Santa Catarinassa oli erinomainen palvelu, ja kaikki asiakkaan tarpeet otettiin huomioon. Jokainen vieras sai saapuessaan yksityiskohtaista opastusta kaupunkiin ja muutamia ravintolavinkkejä. Iltaisin respan nuoret miehet kysyivät, oliko hyvä päivä ja voisimmeko auttaa jotenkin. Pyykit tulivat pestyksi ja tiskin alta sai päivällä kahvimaitoakin.

En ehkä aina tarvitsisi näin prameita puitteita, mutta tähän häälomaan ne olivat täydelliset

+ Portviini

Kirjoitin portviinin maistelusta jo oman postauksensa täällä, mutta se on niin tähdellinen osa Portoa, että kuuluu myös tälle listalle.
Ainoa Porton miinus on se, että sinne on vaikea löytää suoria lentoja. Olemme ottaneet tavoitteeksi lähteä Portoon joskus uudestaan vaikka pitkäksi viikonlopuksi ja selvittelemme tällä hetkellä lentoreittejä. Ryanair lentää jostain suoraan, mikä selittää brittituristien määrän, mutta muuten tarjolla on lähinnä vaihtoyhteyksiä. 

Suosittelen Portugalia matkakohteena ylipäänsä, mistä olen kirjoittanut täällä, mutta Portoa erityisesti. Sinne jäi pala sydäntä <3
8 comments on "Siksi rakastuin Portoon"
 1. Portosta voi tehdä joelle mahtavan päivätyönlaivalla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tällä kertaa jotenkin ehtineet ollenkaan sinne satamaan asti, joten satama, risteily ja lähialueen viinit jäivät odottamaan seuraavaa kertaa :)

   Delete
 2. Toivottavasti Algarvenkin alue on yhtä upea ja helposti rakastuttava! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Portugali on kaikkialta ihana, vaikka etelä onkin perinteisempää rantaturismialuetta kuin pohjoinen. Tilaa ja merta on joka puolella, ja toisaalta siellä etelässä aivan mahtavia kallionkielekkeitä ja kallioseinämiä!

   Delete
 3. Ihania vinkkejä, varsinkin teehuone-kahvia vaikuttaa mielenkiintoiselta. Kaupunki näyttää ihastuttavalta ja pääsee ehdottomasti matkahaaveiden listalle. Tekisi mieli päästä kuvaamaan julkisivuja ja ennen kaikkea ovia!!

  Bergamosta, meidän läheltä, pääsisi Portoon jopa suoraan Ryanairilla! ;) Harmi, jos sinulla ei ole samaa mahdollisuutta. Ei ole oikein, ettet pääse yhteen lempikaupunkiisi halvalla ja suoraan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No kyllä todellakin tässä on nyt sellainen vääryys, ettei Kölnistä pääse Portoon kovin helposti! Mut uskon, että vierailu on aina vaivan ja vaihtojen arvoinen. Siellä olis voinut vain kulkea ja kuvata, mutta yritin vähän rajoittaa, ettei mies hermostu ;)

   Delete
 4. Kiitos upeista postauksista! Syysloman Portugalin-reissu alkaa hahmottua. Olen merkinnyt muistiin suunnilleen kaikki suosituksesi. =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ooh, ihanaa jos näistä on ollut hyötyä ja iloa!
   Portugalissa on niin paljon kaikkea, että voisin lähteä ihan just heti uudestaan. Ihanaa reissua! <3

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?