Valitettavasti en voi muistaa, mitä meillä luettiin iltasaduksi, mutta sen muistan, että meidän perheessä luettiin aina paljon ja että lempisatuni kaikista klassikoista oli Tittelintuure. Waarilan kirjahyllyssä oli metrin verran klassikkosatuja pieniä lukijoita odottamassa ja kotihyllyä täyttivät ainakin Lasten kirjakerhon kirjat ja Aku Ankat.
Sen jälkeen, kun opin 5-vuotiaana lukemaan, olen lukenut aina. Uskoisin, että sillä oli asiaan suuri vaikutus, että kotona oli paljon kirjoja ja kaikki muutkin perheenjäsenet lukivat. Kirjastoretket olivat kaupunkihumputtelupäivien kohokohtia ja joululahjapaketeista ainakin yksi oli kova. Vanhemmilla ja ympäristöllä onkin suuren suuri vaikutus lapsen lukemisharrastukselle.
Kirjat ovat Suomessa varsin kalliita eikä kaikilla ole lähistöllään kirjastoja. Ulkosuomalaisilla rajoitteet ovat vielä vahvemmat. On usein vaikea löytää suomenkielistä luettavaa eivätkä kirjakaupatkaan postita ulkomaille. Onneksi vuodesta 2015 on ollut mahdollista lukea suomenkielisiä satuja ilmaiseksi tabletilta tai puhelimesta. Iltasatu.org on maksuton verkkopalvelu, jonka tavoite on kannustaa lukemaan lapsille ja samalla tuoda uutta lastenkirjallisuutta koteihin.
Iltasatu.org -sivulla on tällä hetkellä 75 satua ja uusi tarinoita putkahtelee jatkuvasti, joten sivulla kannattaa käydä säännöllisesti. Luetuimpien listalla ovat monet klassikkosadut, jotka on kerrottu uudelleen sujuvalla kielellä. Samalla ne ovat saaneet kylkeensä uuden kuvituksen. Iltasaduiksi voi valita Lumikin, Saapasjalkakissan, Hannun ja Kertun tai Hiiri kissan räätälinä -tarinan. Sivun luetuimmat sadut ovat tällä hetkellä Piparkakkupoika (62 458 lukukertaa) ja Korppi ja kettu (41 500 lukukertaa). Tarjolla on kuitenkin myös paljon uutta suomalaista kirjallisuutta.
Iltasatu.org -sivulla voi lukea satuja myös nykyajasta tutuilta tekijöiltä. Kirsi Kunnas, Timo Parvela ja Jukka Itkonen ovat jo kaikkien tuntemia lastenkirjailijoita, mutta uusinta sukupolvea edustavat Myry Voipio, Veera Salmi ja Tiina Ahoniemin. Ahoniemi ei ole vain värikäs kuvittaja vaan myös mielikuvituksekas kertoja. Omakustanteena julkaistu Aapeli ja outo röyh on valloittava tarina Aapelin perheestä ja siitä, kun äidin vatsaan muuttaa jokin outo olio. Ainakin minua se viihdytti kovasti.
Värikkäästä kuvituksesta puheen ollen täytyy nostaa esiin sivun kaksi kuvituksellista ihanuutta. Muutama kuvittaja on ottanut verkkoalustan teknologia kokonaisuudessaan käyttöönsä, ja lopputulos on onnistunut.
Sivuston sadut eivät ole vain lyhyitä katkelmia vaan joukossa on kokonaisia kirjojakin. Liisa Ihmemaassa on julkaistu Tuomas Nevalinnan suomentamana versiona ja hieman lyhennettynä, mutta siitä riittää silti iltasatua moneksi illaksi. Iina Kuulan kuvitus hyödyntää animaatiota: Liisa putoaa kaninkoloon ja pienenee ja suurenee lukijan silmien edessä. Valloittavaa!
Kaikista uusin sivuston julkaisu on Leea Simolan omakustanne Siri yöhiippailulla. Simolan viime vuonna julkaisema esikoiskirja Siri ja vedenpaisumus (Myllylahti) oli ihastuttava kertomus lasten leikeistä ja mielikuvituksen voimasta. Yöhiippailu jatkaa Sirin ja Siinan seikkailuja mutta tällä kertaa leikki ei sijoitu päivään vaan yöhön, jolloin kaikki näyttää erilaiselta. Nakki-koiran pimeässä röhnöttävä hahmo voi säikäyttää, mutta ei silti estä lapsia jatkamasta kartan ohjaamaan suuntaan - kohti keittiön herkkukaappia. Kuinkas sitten kävikään, sen voi lukea sadusta.
Simolan kuvituskuvat ovat animoituja ja niissä kaikissa tapahtuu jokin pieni liike. Peitto kohoile koiran hengityksen myötä, valot syttyvät tai sammuvat ja silmät liikkuvat. Värimaailma on esikoiskirjasta tuttu. Toivon, että Sirin ja Siinan seikkailut pääsevät jatkumaan tulevaisuudessakin.
Tässä kohtaa ympyrä sulkeutuu oman kirjallisen lapsuuteni ja nykyajan iltasatujen välillä. Oma satutekeleeni Morsiamen ilmalento oli ensimmäinen koskaan kirjoittamani satu ja sivuston ensimmäinen omakustanne - kiitos siitä. Se oli alku. Hauska sattuma on muuten se, että menin naimisiin tasan vuosi hääpäivästä kertovan sadun julkaisemisen jälkeen. Onneksi silloin ei ollut tuulinen päivä.
Iltasatu.org - on valittu mukaan osaksi Suomen Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.
Lukuiloa toivottaen, H
Lue myös:
Be First to Post Comment !
Post a Comment
Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?