Sunday 12 November 2017

Saksalainen saunakulttuuri

Mieli tuntuu mukavan rentoutuneelta. Huokaisen syvään ja avaan silmät. Tuijotan suoraan miehen genitaaleihin. Ei, ne eivät kuulu rakkaalle aviomiehelle vaan ihan jollekin muulle. Hetkessä muistan, että olen torkkumassa kylpylän lepohuoneessa enkä kotisohvalla. Ja että noiden kylpatakkien alla kaikki muutkin ovat täällä alasti, vaikka näköjään vain yhdellä on tarve tuulettaa.

Saksalaiset kylpylät ovat mukavia ja rentouttavia paikkoja. Saunoja on useita erilaisia, uima-altaita ja kylmäaltaita löytyy, kuten myös lepohuoneita viltteineen ja himmennettyine valoineen. Kerran tunnissa voi pakkautua isoimman saunan lauteille nauttimaan saunaseremoniasta. Saunoissa ei heitetä löylyä itse, vaan saunaan tulee saunottaja, joka viskoo löylyä ja löyhyttelee pyyhkeellä ilmaa vielä kuumemmaksi ja kohti istujien hikoilevia vartaloita. Saunomisen välissä voi hipsiä kyplytakissa ravintolaan tai istahtaa ulkoterassin tuoleille nauttimaan virvokkeita.

Kuulostaa ihanalta mutta ei ole kaikille. Olimme tänään eräässä Kölnin keskustan kyplylässä lahjakortilla, jonka olin saanut ystävältäni. Hän taas oli saanut sen töiden kautta. Kuultuaan, että saunaosastolla on uima-asukielto, hän lahjoitti kortin innokkaasti eteenpäin. 
Kuva: Pixabay
Saksassa on pitkät nudismiperinneet. Itä-Saksassa vapaa ruumiinkulttuuri oli erittäin suosittua mutta myös Länsi-Saksassa sitä on harrastettu. On käynyt niinkin, että katsoimme miehen vanhempien vanhoja albumeita ja tölväisimme yhtäkkiä mukaviin kesäkuviin, jossa koko hippikaveriporukka oli kelteisillään uimarannalla. Ja seuraava sivu kiitos.

Kaikilla saksalaisilla uimarannoilla on edelleenkin nudistialue. Silti kulttuuri tuntuu hieman ristiriitaiselta. Saksalainen nainen ei välttämättä kehtaa vaihtaa vaatteita naispuolisten ystäviensä läsnäollessa, mutta isoissa kylpylöissä ollaan sulassa sovussa alasti. Onhan se ihan järkevääkin. Muoviset uima-asut hankaavat ihoa ja varmasti niistä lähtee hikoiltaessa ilmaan vaikka mitä myrkkyjä. Pariskunnat ovat kylpylöiden suurin asiakaskunta, joten olisi tylsää erottaa alueet toisistaan. Kaikki voittavat, ja meidän ulkomaalaisten täytyy vain totutella tilanteeseen. Pyyhe naulaan ja nahka esiin, samaa tavaraahan se periaatteessa joka puolella on.

Toki anonymiteetti tuo kylpylöissä jonkin verran suojaa. Siksi olikin vähän outoa, kun kerran törmäsin nakuna myöskin nakuna olleeseen tuttavapariskuntaan keskellä kyplylän käytävää. He olivat menossa saunaan, minä tulossa altaalta ja pyyhkeet olivat monen metrin päässä. Ihan leppoisia juteltiin, mutta koko ajan hoin mielessäni "älä katso olkapäitä alemmas, älä katso...".
Kuva: Pixabay
Tänään vietimme siis iltapäivän alastomien saksalaisten parissa. Viime kerrasta on jo sen verran aikaa, että olin unohtanut, miten kummallista se on. Joka puolella pyörii ihmisvartaloita miten kuten peitettyinä ja usein ilman mitään suojaa. On erikokoista kapinetta ja varustusta ja eri tavoin ajeltuja karvoja. En nyt sinänsä tuijotellut, mutta ei niitä oikein välttääkään voi.

Turkkilaisessa höyryhuoneessa on tarjolla kahvikuorinta. Paikalla on kolme miestä ja toistakymmentä naista, kaikki pienessä tilassa hieromassa itseensä ja ehkä vähän naapuriinkin kahvinpuruja, joihin on imeytetty jotain öljyä, ja sen jälkeen suihkuttamassa siinä kaikkien keskellä se kaikki pois. Iho tuntuu sen jälkeen ihanan sileä, mutta kyllä mieskin tuumasi, että on tämä hieman outoa.

Kuten myös saunaseremonia. Olimme isossa saunassa taas parinkymmenen, tällä kertaa pääasiassa miehen kanssa. Pyyhkeilla istutaan vieri vieressä, seremonian vetänyt tyttö löyhyttelee ilmaa antaumuksella, ja seremonian jälkeen ulkoterassilla höyryää punottava ihmisjoukko.

Toki katseitakin tulee, mutta pääasiassa kaikki osaavat käyttäytyä. Kylpylän hinta karsii pahimmat ja tällä kylpylällä on muutenkin erinomainen maine. Kaikki työntekijät ovat muuten nuoria ja urheilullisia ja  erittäin hienotunteisia ja uskoisin, että heillä on jonkinlainen salassapitovelvollisuus.

Jossain vaiheessa tuumasin miehelle, että kyllähän tällainen saunomisen tapa myös yleisönsä valitsee. Ei juuri näkynyt ylipainoisia, vaikka monenlaista kumpua ja laaksoa toki oli. Jotenkin ihailtavaa, miten luontevasti kaikki siellä toimivat ja antoivat toisilleen rauhan ja tilan. Alkusokin jälkeen omakin alastomuus pääsi unohtumaan tai ei ainakaan tuntunut enää kummalliselta. Tällaisissa paikoissa käy kuitenkin vähän valikoidumpi sakki kuin tavallisen suomalaisen uimahallin saunaosastolla. 

Kylpyläasiakkaiden pukuhuoneitakin oli periaatteessa vain yksi. Naisille oli oma pieni erillinen pukkarinsa, joka oli aivan täynnä, koska muuten tarjolla oli vain iso yhteinen. Aika epäreilua. Oletus on se, että naisia voi häiritä vaihtaa vaatteet sekapukkarissa, mutta ilmeisesti miehiä ei. Sen enempää tätä filosofoimatta mies tuumasi, että ei häntä ainakaan haitannut nähdä ympärillään alastomia naisia. No ei varmaan joo.

Ainiin, vielä sellainen juttu, että yksi saksalaisen saunan pääelementti on tiimalasi. Ilmeisesti joku on päättänyt, että 15 minuuttia on sopiva ja terveellinen sauna-aika, joten sen voi kääntää seinään kiinnitettyyn lasiin saunaan saapuessaan. Ja suomalainen pyörittelee silmiään.

Millaisia saunakokemuksia sinulla on?
11 comments on "Saksalainen saunakulttuuri"
 1. Kiitos tästä sauna-postauksesta!
  Oli mielenkiintoista lukea saksalaisten saunomisesta.
  Meillä on aika iso oikea suomalainen sauna täällä Espanjassa sekä pieni infrapunasauna kattoterassilla.
  Rakastan lämpöä joten talvi-aikaan molemmat ovat ahkerassa käytössä.
  Isossa saunomme kavereiden kanssa joka lauantai.

  Lempeitä marraskuun päiviä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi että, oma sauna olisi kyllä ihana! Pidän meidän kerrostalokodista, mutta kaipaisin tänne saunaa tai edes omaa takkaa lämmittämään näitä kylmiä talvi-iltoja.
   Mukavaa marraskuuta myös sinne etelään! =)

   Delete
 2. Voi saksalainen saunakulttuuri... eräs suomalainen kaveri on työskennellyt muistaakseni löylyttäjänä saksankielisessä maassa, aika erikoinen pesti välivuoden viettäjälle. Kyllähän noissa vähän meinaa nuorena naisena ahdistaa, varsinkin kavereiden kanssa. Muutama blondihko suomityttö saa melko lailla silmää keski-ikäisiltä ukoilta :( Täällä Hollannissa yliopiston kuntosalin saunassa myös noudatetaan orjallisesti vartin aikarajaa, mutta löylyä saa sentään heittää itse. Tuntuu, että asun puoliksi saunassa, sinne kun pääsee joka päivä ihan mihin aikaan vaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kateellisena kuuntelen noin vapaita sauna-aikoja. Kölnissä pääsee toki noihin kylpylöihin, mutta ne ovat aika arvokkaita. Pari kertaa kuussa on mahdollista käydä saunomassa suomalaisen seurakunnan kellariin rakennetussa saunassa. Se on oikein mukavaa, mutta saunapäivät eivät ole oikein sopineet kalenteriin viime aikoina. Katsomisella ja katsomisella on onneksi eroa, enkä eilen huomannut mitään epämiellyttävää. Mutta saunapaikoissakin on toki eroja.

   Delete
 3. Kaikkeen tottuu - myös alastomiin saksalaisiin miehiin. Ovat kohteliaita alastominakin ja varsinkin saunassa. Tuskin uskaltaisin suomalaisten miesten kanssa saunoa, alasti. On epämiellyttäviä kokemuksia vaatteet päälläkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä pitää muuten paikkansa! Suomessa ei ole totuttu sekasaunoihin, eikä koskaan tulla tottumaankaan, koska ukot eivät osaa käyttäytyä. Saksassa olen vain kerran ollut hieman epämiellyttävässä tilanteessa, kun eräs mies alkoi keskustella kanssani saunassa. Niin ei vaan tehdä!

   Delete
 4. Voi ei! Vaikka meitä suomalaisia pidetään alastomuuteen tottuneina, niin minua ei tuollaisiin sekasaunoihin kyllä saisi. :D Belgiassa on ilmeisesti vähän saman tyylisiä kylpylöitä. Ystävättäreni polttareissa olimme belgialaisessa kylpylässä, mutta meille oli varattu oma pieni saunaosasto, jossa oli muistaakseni kolme erilaista saunaa ja pieni allas. Siellä oli naisporukalla kiva saunoa. Vähän draamaa saatiin aikaiseksi, kun yhdestä saunasta pimahti kiuas meidän löylynheittoon. Korjausmies oli ihan pöyristynyt kun kuuli että oltiin heitetty löylyä, mutta ymmärsi kun kerroimme että suurin osa seurueesta on suomalaisia. :DDD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tykkään käydä saunomassa täällä,alastomuuteen tottuu. Käyn myös kylpylässä jossa on erilaisia sau noja ja uima-altaita ja lepohuoneita. Saunat on suomalaisten rakentamia.Jos haluaa saunoa vain naisseurassa niin keskiviikkoisin on H2O:ssa Remscheid-Lennepissä koko päivä naisten sauna. Useimmiten käyn kyllä mieheni kanssa saunomassa ja meillä on alennuskortti kanta-asiakkaina. Kesällä on kiva ottaa ulkona aurinkoa. Olin kerran siskoni kanssa Helsingissä kylpylässä ja tuntui ihan oudolta mennä uimapuvussa saunaan ja sitten uima-altaaseen, epähygieenistä. Alasti uiminen on ihanaa.

   Delete
  2. Haha, ihan mahtavaa Hanna! Että kiuas voikin hajota vedenheittoon =D Onneksi teillä oli suomalaisina hyvät alibit.

   Ja ihanan positiivinen kommentti tähän keskusteluun! Moni jaksaa kummastella ja kyllähän itsekin taas vaati totuttelua se kelteisillään olo, mutta onhan saunassa paljon kivempaa, kun ei ole uimapukua hankaamassa.

   Delete
 5. Toi mua jaksaa aina hämmästyttää että miten siellä saunaosastolla on ne nudistit mut sit uimahallin suihkuosastolla ei edes oteta uikkaria pois kun peseydytään. Hyvä kirjoitus Heidi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä huomio Kati! Ja kiitos =)
   Kävin jo lukemassa sunkin postauksen oikeaoppisesta saunomisesta. Ehkä vielä joskus opin ne kaikki säännöt...

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?