Thursday 21 December 2017

Elämän soundi on kiitos

Tämä on ollut hurja, jännittävä, kiireinen, yllättävä, monipuolinen ja työteliäs vuosi. Olen julkaissut ensimmäisen kirjani ja kirjoittanut toisen, ollut mukavilla matkoilla, kohdannut mielenkiintoisia ihmisiä ja tehnyt paljon opetustöitä. Itkenyt jonkin verran mutta nauranut enemmän. Monet asiat ovat elämässä kunnossa, ja niistä olen erittäin kiitollinen, sillä toisinkin voisi olla. On töitä, terveys, aviomies, ystäviä ja ruokaa. On myös tietokone, jolla kirjoittaa, ja villasukat, joiden avulla pysyvät jalat lämpimänä. Mitäs sitä ihminen elämässä muuta.

Samaan aikaan tätä vuotta ovat kuitenkin varjostaneet raskaat asiat, joista en kaikista ole tänne blogiin avautunut.

Totesin nimittäin hiljattain, että jos minulla ei olisi Hiljaa, tämä vuosi olisi saattanut mennä pahasti miinuksen puolelle. Mietin jo viime vuoden aikana, miksi elämässä pitää samaan aikaan olla tunneskaalan molemmat ääripäät mukana, ja tämä vuosi on vain vahvistanut ajatukseni.

Voin muistaa vuosia, jotka ovat olleet tasaista ja tavallista elämää, ja sitten on sellaista kuin tänä vuonna.

Toisaalta eräs ystävä tuumasi juuri, että minä en ole ihminen, joka viihtyy tasaisessa, tavallisessa ja turvallisessa vaan tylsistyn äkkiä. Voi kuinka minä juuri nyt haluaisinkin tylsistyä!
Tämä vuosi ja erityisesti kulunut syksy on ollut upea alku kirjailijuudelle. Hilja on saanut niin käsittämättömän hienon vastaanoton, että voin vain levitellä käsiäni ja kiittää kaikkea, kaikkia ja erityisesti Hiljaa itseään siitä, miten hän raivaa tietään maailmassa. Hilja on alku jollekin pidempiaikaiselle ja niin iso unelmien täyttymys, ettei sellaisesta ole koskaan edes uskaltanut unelmoida. Hilja on pelkkää iloa ja niin positiivinen asia, että pitää pinnalla silloinkin, kun elämä muuten lyö vastaan.

Tätä vuotta ovat varjostaneet myös haaveet, jotka eivät ole saaneet toteutua. Kesäinen keskenmeno konkretisoi elämän ennakoimattomuuden. Monia asioita voi suunnitella ja järjestää, mutta on paljon sitäkin, mihin ei itse voi vaikuttaa. Se on ärsyttävää ja hermoja repivää, mutta myös vapauttavaa, koska jos asioihin ei kerran voi vaikuttaa, mitään ei myöskään voi tehdä väärin.

Lähipiirissä on ollut kuluneen vuoden aikana monenlaista sairautta, ja ajatus siitä, miten jokaiselle on oma aikansa annettu, on ollut käsin kosketeltavaa. Puhumattakaan siitä, että kun minä juhlin elämäni ensimmäisiä kirjamessuja kirjailijana ja onnistuneita kirjanjulkkareita, vietin samaan aikaan elämäni hankalimpia viikkoja. Miehen lomamatka muuttui nimittäin painajaiseksi, jota kenenkään ei tarvitsisi kokea. Balanssi oli jälleen täydellinen: elämän parhaat ja pahimmat tapahtumat olivat menossa samaan aikaan.
Silti mielessä soi kiitos.
Olen saanut tänä vuonna niin paljon ja moni asia on elämässä niin hyvin, että niiden taustalle tarvitaan vähän vastapainoa. Ei pääse ylpistymään, kun toteutuneiden unelmien viereen kasataan toisia, toteutumattomia ja niiden viereen pettymyksiä. Euforia onnistumisista tasoittuu, kun sen oheen rinnastetaan pari realiteettia.

Jos jotain toivon ensi vuodelta, niin pikkuisen rauhallisempaa tahtia ja vähän vähemmän kaikkea. Ihan sellaista tavallista elämää ilman suuria tunteita ja megauutisia. Kun ei tapahdu mitään ultrapositiivista, ei voi myöskään tapahtua mitään kamalaa, vai mitä? Sitä paitsi positiiviset uutiset ja asiat ovat tietysti mahtavia, mutta vievät energiaa ihan yhtä paljon kuin huonotkin. Ihminen ei jossain vaiheessa jaksa enää ottaa vastaan, oli se sitten hyvää tai huonoa.

Raskaisiin ja negatiivisiin asioihin ei kuitenkaan pidä jäädä vellomaan vaan elämä jatkuu ja nurkan takana odottaa pian taas jotain uutta ja erilaista. Jos mikä on elämässä varmaa, se on muutos.

Tämä on ollut filosofiani pitkään ja tästä elämänohjeesta aion pitää kiinni jatkossakin:

Onnellinen on se, joka ei murehdi sitä, mitä häneltä puuttuu, vaan riemuitsee siitä, mitä hänellä on.
  DEMOKRITOS

Oikein hyvää joulua kaikille! 
P.S. Tuleekohan joku joulupoliisi antamaan sakot, sillä muutin adventtikynttelikköä kesken kauden. Koska estetiikka ja uudet kynttilänjalat =D 
4 comments on "Elämän soundi on kiitos"

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?