Tuesday 20 February 2018

6 + 1 vinkkiä Rotterdamiin

Rotterdam on Euroopan suurimpia satamakaupunkeja ja hieman poikkeuksellinen ollakseen hollantilainen kaupunki. Rotterdamista on turha etsiä vanhoja tummatiilisiä julkisivuja tai kanaaleja, sillä niitä ei juuri ole. Toisen maailmansodan aikana Rotterdamia pommitettiin vain kaksi kertaa, mutta pommien seurauksena koko kaupungin keskusta-alue tuhoutui. Arkkitehtuurisesti kyseessä on siis kummallinen sekoitus sodan jälkeistä ja uusinta uutta.

Rotterdam on erittäin dynaaminen kaupunki, jonka siluetista kannattaa kuulemma ottaa kuva joka vuosi, sillä se muuttuu jatkuvasti. Viimeisimmät kuuluisat maamerkit ja siten myös turistikohteet ovat nimittäin vuodelta 2014. Rotterdamissa riittää tekemistä useammaksi päiväksi, eli se on aivan täydellinen viikonloppulomakohde.
Tässä muutama vinkki siitä, mitä Rotterdamissa kannattaa käydä katsomassa. Kirjoitan omaan postaukseensa vielä suosikkeja aamupala- ja illallispaikoista erityisesti kasvissyöjän näkökulmasta.


1. Kijk-Kubus

Liityin Instagramiin joitain vuosia sitten ja jostain syystä näin ensimmäisten viikkojen aikana useita kuvia kummallisesta keltaisesta rakennelmasta. Jossain vaiheessa minulle selvisi, että se on Hollannissa, ja päätin, että se on nähtävä. 
Mutta tiedättekö sen antikliimaksi, kun Mona Lisan taulu onkin minipieni tai mahtavan maiseman vieressä, juuri kuvan ulkopuolella alkaa kaatopaikka tai hökkelikylä? Arkkitehti Piet Blomin suunnittelema ja vuosina 1978-1984 rakennettu Kijk-Kubus on tien päällä eli sen alta kulkee nelikaistainen autotie, raitiovaunukiskot, pyörä- ja kävelytie. Itse rakennelma on yhtä upea kuin kuvittelinkin, mutta ympäristö oli hienoinen sokki.
Kijk-Kubus koostuu 38 neliöstä, joista 36 on yksityisessä asuinkäytössä. Kuutioon mahtuu noin 100 neliön asunto, jossa joka kerros on erilainen ja ikkunat vinossa. Yhdessä kuutiosssa on museo, jossa taloa pääsee katsomaan sisältä ja toisessa on hostelli, joka on hyvin suosittu. Kohde kuuluu varmasti jokaisen Rotterdamin kävijän listalle, vaikka samanlaisia rakennuksia löytyy muualtakin Hollannista.

2. Kauppahalli

Aivan Kijk-Kubuksen vieressä on kaupungin uusimpia turistikohteita, nimittäin Markthalle - kauppahalli.  Hallin massiiviseen kaareen mahtuu 200 asuntoa ja sisälle lukuisia ravintoloita, kahviloita ja satakunta myyntikojua. Tilaa ei ole lämmitetty eli tunnelma on hieman viileä, mutta muuten torilta löytyy kulinaristin paratiisi. Suomalainen rakastui tietysti salmiakkikojuun. 
Ruokakojujen lisäksi kannattaa nostaa katse ylös kohti kaaren sisäkattoa, jota peittää massiivinen seinäkuva. Rotterdamin historia taas on esillä liukuportaissa, jotka kuljettavat hallin alle rakennettuun parkkihalliin. Kauppahalli on auki joka päivä ja lauantaisin sen edessä olevalla aukiolla on myös iso ulkotori.
Seikkailijoille ja kaupunkikulttuurista pitäville suosittelen myös toista ruokatoria, Erasmus-sillan toiselta puolelta löytyvää Fenix Food Factoria, joka on vähän enemmän boheemi ja underground kuin kauppahalli.


3. Luchtsingel eli  keltainen kävelysilta

Taisin jo mainita, että Rotterdam on dynaaminen kaupunki, jonka asukkaiden mielikuvituksella ei ole rajaa. Uusimpia urbaanin kaupunkikulttuurin näytteitä on vuonna 2014 paikalleen tuotu Luchtsingel eli keltainen kävelysilta, joka yhdistää toisiinsa rautatieaseman, ydinkeskustan ja kaupungin pohjoisosan.
Sillan takana on kaupungin järjestämä suunnittelukilpailu, jossa etsittiin ideoita alueen virkistämiseksi. Lähellä päärautatieasemaa sijaitsevat korttelit olivat joskus eläväisiä, mutta nykyään osin hylättyjä tai joutomaaksi muuttuneita, kunnes kävelysilta toi kulmaan kulkijoita. Silta on suosittu kuvauskohde mutta se tarjoaa myös nopean kulkureitin junaradan ja autotien yli.
Yksi sillan kulkureiteistä vie hieman hämärän takapihan poikki.
Ympäristöstään iloisesti erottuva 390 metriä pitkä silta on hyvä esimerkki Rotterdamin vireästä urbaanista kulttuurista. Yksi sillan päistä johtaa hieman ränsistyneeseen rakennukseen, jossa  sijaitsevissa toimistoissa suunnitellaan kaupunkilaisille uusia projekteja. Mikään ei nimittäin ole ikuista eikä tälle puurakenteiselle sillallekaan ole lupailtu pitkää ikää. 



4. Erasmus-silta


Erasmus Rotterdamilaiselta nimensä perinyt Erasmus-silta kulkee keskustasta Maas-joen toiselle puolelle. Tämä 800 metriä pitkä silta valmistui vuonna 1996 ja sitä pidetään yhtenä maailman hienoimmista uusista silloista.  Silta on varsin näyttävä, sillä sitä varjostava korkea valkoinen masto (Pylon) on 139 metriä korkea.
Silta on myös sopivan leveä ja tarjoaa tarpeeksi tilaa niin autoille, ratikalle kuin kevyelle liikenteellekin. Tilaahan Rotterdamissa muutenkin on, koska keskusta voitiin pommitusten jälkeen suunnitella nimenomaan liikenteelle sopivaksi. Lisäksi Rotterdamin ostoskatu on ensimmäisiä autottomia keskustoja Hollannissa tai koko Euroopassa.
Voin sanoa, että helmikuussa Erasmus-sillalla on aika kylmä. Valokuvaamisesta teki haastavan se, että sormet kangistuivat kalseassa merituulessa, joka pyyhki sillan yli ja kuljetti lauttoja sen ali. Silta on kävelymatkan päässä ydinkeskustassa, joten kävely sinne kannattaa.


5. Valokuvamuseo + muut museot


Ensi silmäyksellä vaikuttaa siltä, ettei Erasmus-sillan toisella puolella ole kuin korkeita toimistorakennuksia ja satamaa, kunnes tavallinen asutus joskus taas jatkuu. Väärin! Heti sillan toiselta puolelta löytyvät suuri teatteri, jo mainitsemani Felix Food Factory sekä Hollannin valokuvataiteen museo.  

Valokuvamuseo tarjoaa kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä mutta me satuimme Rotterdamiin taideviikon aikana, joten siellä oli esillä Haute-valokuvamessut. Näyttelyssä oli 67 taiteilijan töitä ja useimmat heistä olivat myös paikalla puhumassa teoksistaan. Mielenkiintoista!

6. Witte de Withstraat -kortteli

Witte de Withstraat -katu tunnetaan keskustan taidekatuna. Siellä on baareja ja ravintoloita mutta myös näyttelytiloja ja design-liikkeitä. Kadulla on joka perjantai avoimet ovet, mikä tarkoittaa, että silloin monet galleriat ovat auki pidempään. Taideviikon aikana kadulla oli lisäksi erikoisnäyttelyitä ja valoshow.
Witte de Withstraatin varrella on vanhoja taloja ja mielenkiintoisia ravintoloita, joten siellä kannattaa piipahtaa, mutta kadulla tuli myös sellainen olo, että oikea taide on jossain muualla kuin näiden gin tonic -ravintoloiden ja turistibaarien kupeessa. Katu on hyvin tunnettu eikä kovin underground.


+1 Ilmainen kävelykierros (Frank tours Rotterdam)


Ehkä helpoin tapa päästä kiinni Rotterdamin historiaan ja kuulla mielenkiintoisia juttuja kaupungin nykyisyydestä on lähteä kaupunkikierrokselle. Frank tours Rotterdam järjestää parina päivänä viikosta mutta keväästä alkaen joka päivä ilmaisen kävelykierroksen. Anki ja Hakim -hostellilta lähtevä kierros on englanninkielinen ja kestää noin 2,5 tuntia.
Hollannin toiseksi pisin mies, Rigadus Rijnhout, 238 cm.
Kävelykierros oli todella mielenkiintoinen ja vei meidät paikkoihin, joihin en olisi muuten löytänyt.  Nyt tiedän, millaisia lempinimiä kaupunkilaiset ovat antaneet kotikaupunkinsa kohteille kuten uudelle rautatieasemalle, ja missä Suicide club -baari sijaitsee. Frank on miellyttävä ja asiantunteva opas, joka osaa kertoa juuri ne kiinnostavimmat tarinat kaupungin menneisyydestä ja nykyhetketkestä. Hän vinkkasi myös hyviä ravintoloita tai kiinnostavia tapahtumia.
Kierros oli juuri sellainen, jollaisen hyvän opastetun kaupunkikävelyn tuleekin olla, sillä opin uutta ja sain perspektiiviä kaupunkiin sekä hyviä vinkkejä jäljellä oleviin lomapäiviin. Kierroksen lopuksi jokainen sai maksaa hattuun haluamansa "juomarahan" kiitokseksi kierroksesta. Frank tarjoaa myös maksullisia kiertokävelyjä mm. tutustumisen kaupungin graffitiseiniin, joten kannattaa vilkaista verkkosivuja, jos olet menossa Rotterdamiin.
Rotterdam oli juuri sitä, mitä hyvältä kaupunkilomalta toivon mutta se oli vielä paljon enemmän kuin odotin. Keskusta-alue on mahdollista tavoittaa jalan, mutta sieltä löytyy niin kulttuuriaktiviteetteja kuin hyviä shoppailumahdollisuuksia, mukavia kahviloita ja hipster-ravintoloita mutta myös vanhoja oluttupia ja kiinnostavia museoita. Yksi päivä kannattaa käyttää siihen, että ajaa Den Haagiin ja Atlantin rannikolle. Kyllä voisin lähteä Rotterdamiin joskus uudestaankin.
4 comments on "6 + 1 vinkkiä Rotterdamiin"
  1. Oi Rotterdam on ihana! :) Osittain samoja juttuja sun listalla kuin omallanikin, mutta pari tuntematonta nappaan maaliskuun reissua varten talteen, kiitos!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mahtavaa, jos löytyi uusia kohteita! Olikohan se sun postaus Rotetrdamista, jota kävin lukemassa ennen reissua... Kaupunki oli kyllä todella postiivinen yllätys ja juuri sitä, mitä minilomalta toivottiin =)

      Delete
  2. Minäkin pidin Rotterdamista tosi paljon, vierailuaikaani oli lokakuu, näkisin kaupungin mielelläni kesälläkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lokakuu kuulostaa silti hieman lämpimämmältä kuin helmikuu =)
      Kyllä minunkin varmaan täytyy joskus vielä palata ja ehkä juuri kesällä. Kaupungit näyttävät lämpimään vuodenaikaan niin erilaisilta! Asuin yhden talven Hampurissa enkä melkein tunnistanut koko paikkaa, kun palasin kesällä käymään.

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?