Monday 22 October 2018

Ihminen joka sanoo aina kyllä päätyy tilanteisiin

Istuin hiljattain kukonlaulun aikaan saksalaisessa IC-junassa ihaillen aamu-usvaa ikkunasta ja miettien, miten tähänkin nyt päädyttiin. Olin matkalla kohti Ruhrin alueen keskellä sijaitsevaa Bochumia ja saksankielistä luentatilaisuutta Tuutikki Tolosen erinomaisesta kirjasta Mörkövahti / Monsternanny.

Junassa luin valmistelemiani kysymyksiä ja googlailin viime hetken apusanalistoja ja murisin itselleni, pitikö tähänkin taas suostua.

Mutta tietysti piti, koska olen ihminen joka sanoo "kyllä" ja päätyy tilanteisiin.
Kaivetaanpa tässä esiin nuoruudesta sellainen tarina, kun vastasin kyllä ja päädyin treffeille Mister Finlandin kanssa. Kaikkihan lähti siitä, että opiskelutoveria oli pyydetty mukaan leikkimieliseen deittiohjelmaan, jonka sponsorina toimi paikallisradio. Koko syksyn he olivat etsineet pareja ja nyt finaaliin oli kutsuttu mustaksi hevokseksi kyseinen komistus ja hänelle tarvittiin treffikumppani. Opiskelukaveri oli juuri aloittanut uuden parisuhteen, joten osallistuminen ei tuntunut sopivalta, mutta sinkkuna minulle sattui käymään.

Niinpä löysin itseni illansuussa treffiravintolasta pöydän toisella puolella raamikas mies, mutta en ole koskaan välittänyt vaaleahiuksista, joten pulssi ei juuri kohonnut. Päivitimme pikapikaa lapsuuden tärkeimmät asiat ja nykyiset kiinnostuksen kohteet ja olimme valmiina yökerhon lavalla pidettävään finaaliin.

Ja niinhän siinä kävi, että me voitimme. Eräs matkafirma tarjosi voittajille matkalahjakortit, ja erosimme tilaisuuden jälkeen selkeässä yhteisymmärryksessä siitä, että kumpikin käyttää omansa, miten haluaa.

Seuraavana aamuna soitin isoäidille ja muistan ikuisesti, miten hänen naurunsa kulki linjoja pitkin korvaani. Muutama kuukausi myöhemmin lähdin äitini kanssa Kanarialle kirjallisuustieteen tenttikirjat mukanani ja kiitin itseäni siitä, että olin vastannut kyllä.
Menneiltä vuosilta tulee mieleen muitakin kummallisia tilanteita. Kerran vedin jumppatunnin olemattomalla kielitaidolla ruotsiksi, koska miksipä ei. Toisen kerran annoin vinkkejä radion sketsiohjelmassa, joka käsitteli suomalaisten fiksuutta vs. saksalaisten tyhmyys. Niihin aikoihin oli ilemstynyt tutkimus, jossa suomalaiset oli todettu älykkäämmäksi kansaksi kuin muutamat muut, ja kölniläisen aamuradion tiimi oli tarttunut teemaan innolla.

Vähän aikaa oli myös ilmassa sellainen projekti, että olisin lukenut erään firman navigaattorin suomalaisen sovelluksen, mutta se ei sitten toteutunutkaan, kuten ei sekään käännöstoimiston toimeksianto, jossa minun olisi pitänyt kääntää verkkosivulle pornoelokuvien nimet saksasta suomeen. Tämäkin projekti kaatui, mutta ehdin nähdä materiaalin. Kyllä siinä olisi mielikuvitusta joutunut käyttämään. 
Mutta tällä kertaa minä astuin suuren kirjallisuustapahtuman lavalle elämäni ensimmäinen saksaksi vedetty ja minun kääntämistaitojeni varaan laskettu luentatilaisuus edessäni. Olimme onneksi suunnitelleet Tuutikin kanssa ohjelman varsin tarkkaan ja tiesin jo etukäteen, millaisia asioita hän tulee kertomaan. Vaikka olin jännittänyt tilaisuutta jo kuukausia, jännitys haihtui lavalla saman tien. Lapset olivat aktiivinen yleisö, meillä oli oikein kivaa eikä kielen takia tarvinnut panikoitua kertaakaan.

Tilaisuuden jälkeen koitti hetki julkisuudessa, sillä lapset halusivat ottaa meidän kanssamme selfieitä.

Paluumatkalla oli voittajaolo. Onneksi uskalsin ja menin! Seuraavalla kerralla kaikki on varmasti helpompaa. Tämäkään tilaisuus ei saanut minua vaihtamaan kantaani
- aion tulevaisuudessakin vastata kyllä ja katsoa, mitä tapahtuu.

Millaisiin tilanteisiin sinä olet päätynyt?

4 comments on "Ihminen joka sanoo aina kyllä päätyy tilanteisiin"
 1. Mielettömiä lopputuloksia :D Harmi, että nuo viimeiset projektit peruuntui, olisi ollut varmasti ainakin mielenkiintoisia :D Tämä maailmalla olo on opettanut heittäytymään, ja ainakin työelämässä olen sanonut aika usein joo, kyllä mä hoidan, vaikka olisi ehkä voinut miettiä kahdesti. Mutta kaikesta on selvitty, ja monesta kantapään kautta.

  ReplyDelete
 2. Mistä nää kuvat on? Kokkolastako?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samaa minä katsoin 😊

   Delete
  2. Kyllä, Kokkolasta nämä! Se on waarini kotikaupunki ja siskoni nykyinen asuinkaupunki ja minun kesäkaupunkini.
   Pahoittelut vastauksen viivästymistä, blogissa on ollut tekninen ongelma.

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?