Tuesday 2 October 2018

5 syytä rakastua Lontooseen

Kävin viikonloppuna Lontoossa. Tämä oli toinen kerta kyseistä kaupunkia, ja tällä kertaa rakastuin korviani myöten. Edelliskerralla, noin kymmenen vuotta sitten muistan ajatelleeni, että kaupunki on mielenkiintoinen ja sinne voisi mennä uudestaankin, mutta välissä ehti kulua monta vuotta.

Kaksi asiaa kiinnitti erityisesti huomioni Lontoossa. Ensinnäkin ihmiset ovat äärimmäisen kohteliaita ja kyselevät kuulumisia ja vointeja, vaikka se olisi pinnallistakin. Saksalaista katuraivoa ei voisi kuvitellakaan näkevänsä Lontoon kaduilla. Toki koodisto on eri ja äänenpainoista ja ilmaisuista varmasti oppii kuulemaan, kuinka paljon toista oikeasti ärsyttää.

Toinen asia, jota en lakannut ihmettelemästä, oli ihmisten vaatetus. Perjantai oli kalsean tuulinen päivä ja minä vedin kaulahuivia tiukemmalle samalla, kun ohitseni kulki shortseja, t-paitoja ja mekkoja. Ymmärtääkseni brittien niukka pukeutumistyyli on klassikko mutta sitä ei voinut olla huomaamatta.

Viikonlopun aikana löysin viisi asiaa, joiden takia rakastuin Lontooseen. Ja tässä ne ovat:

1. Kuuluisat, elokuvista ja sarjoista tutut nähtävyydet
Big Ben on valitettavasti huputettuna, mutta löysin kaupungista monta muuta paikkaa, jotka olen nähnyt joko The Crown - sarjassa tai Dianaa käsittelevissä dokumenteissa (kun teemalle antaa pikkurillin, se vie koko käden).

Buckinhamin palatsin ympäristö oli ehkä vähän erilainen kuin odotukseni ja Tower Bridge pienempi kuin olin sen kuvista kuvitellut, mutta vanhat punaiset puhelinkopit ja postilaatikot juuri sellaisia kuin pitikin. Puhelinkopeissa ei ollut enää luureja ja keskustan ulkopuolella näkemissäni kopeissa luki sein WLAN, mutta en käynyt kokeilemassa.
Lempielokuvani Notting Hillin maisemia emme tällä kertaa käyneet katsomassa, koska nähtävää riittää niin paljon. Harry Potterinkin fanialueet unohtuivat, vaikka kaksikerroksisia busseja katsoessani ja niillä kaupungin kapeilla kaduilla hurjastellessani en voinut olla ajattelematta, mitä jos bussi yhtäkkiä muuttaisi kokoaan...


2. Ruokatorit ja markkinapaikat

Lontoo on täynnä viehättäviä ruokatoreja. Söimme perjantaina lounaan Borough Marketilla Town Bridgen lähellä. Annosvalikoima oli monipuolinen ja lounaan lisäksi torilta olisi voinut tarttua mukaan juustoja, hedelmiä, mehuja ja leivonnaisia.

Tori on Lontoon vanhin ja se on auki joka päivä, mutta perjantaisin ja lauantaisin valikoima on laajin.

BOROUGH MARKET, 8 Southwark St, London 

Greenwich marketista oli vaikea päästä pois, koska kiinnostavia tuotteita löytyi aina, kun päätään käänsi. Tämä tori kokoaa yhteen käsityöläisiä ja taidetta, vaikka sieltä voi ostaa myös herkkuja, kuten leivonnaisia. 

Maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja viikonloppuisin torille levittäytyvät käsityöläiset, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin siellä myydään antiikkia.

Greenwich Market, London SE10 9HZ

Keskustan pohjoispuolella sijaitseva Camden Market on mielenkiintoinen ja värikäs torialue, josta löytää vaikka mitä. Sinne emme tällä kertaa ehtineet, mutta käytän edelleen matkalaukkua, jonka ostin torilta silloin kymmenen vuotta sitten. Vähän se jo natisee, mutta en ole raaskinut vielä luopua.

CAMDEN MARKET, Camden Lock Pl, Camden Town, London NW1 8AF

3. Puistot

Miljoonakaupungissa on tärkeää, että ihmisillä on tilaa hengittää ja ympärillään myös jotain vihreää. Itse asiassa Lontoon rakennustyyli on yllättävä: ydinkeskustan ulkopuolella rakennuskanta on usein matalaa, mikä tarkoittaa, että kaupunkialue on laaja. Lontoon karttaa tutkiessa saa kuitenkin huomata, että puistoalueita on lukuisia eivätkä ne ole aina ihan pieniä.
Ehdottomasti parhaat näkymät kaupunkiin tarjoaa Greenwich Park. Rinnettä noustessa kaupunki jää selän taakse mutta ylhäällä odottaa yllätys. Maisema yltää citystä Isle of Dogsin uusiin pilvenpiirtäjiin ja välissä näkee hyvin, miten Thames-joki mutkittelee. Mäki on tietysti täynnä turisteja, mutta maisema oli näkemisen arvoinen.

4. Asuinalueet ja esikaupunkialueet

En tiedä, olisinko rakastunut kaupunkiin, jos olisin liikkunut vain ydinkeskustan humussa. Tällä kertaa majoituimme perhetuttavien luo, jotka ovat asuneet jo 20 vuotta Kaakkois-Lontoossa, Peckhamin kaupunginosalla. Annoin kertoa itselleni, että asuinalue on tällä hetkellä maailman 11. kiinnostavin kaupunginosa. Berliinin Neukölln on saman listan sijalla 7.
En ole koskaan käynyt missään vastaavassa paikassa. Peckham Ryen keskusta ja aseman ympäristö on täynnä etnokauppoja ja afrikkalaisia kampaamoja, joiden väliin on alkanut putkahdella pienpanimoita ja hipster-kahviloita. Pienen ostoskujan varrella törmäsimme studioon, josta tehtiin suoraa radiolähetystä afrikkalaisin rytmein ja vihanneskaupassa oli mynniissä asioita, joita en ollut ennen nähnyt.
Tuttavien talo taas sijaitsee idyllisisssä entisissä työläiskortteleissa, jotka täyttyvät samanlaisista julkisivuista ja pikkupuutarhoista. Lähistöllä oli muutama viehättävä ostos- ja ravintolakatu ja Peckhamissa oli pikkukylätunnelma, vaikka se sijaitsee keskellä suurkaupunkia.
Kaupunginosan maine on kuulemma viime vuosina muuttunut, mutta toivon, ettei kehitys vie sen vanhoja värikkäitä kortteleita mukanaan. 

5. Toimiva julkinen liikenne

Yksi asia vaatii ehdottomasti mainitsemisen, ja se on toimiva julkinen liikenne. Olin hämmästynyt junien siisteydestä ja täsmällisyydestä, bussien määrästä ja siitä, että liikenne virtasin varsin sujuvasti eteenpäin. Ilmeisesti keskusta-alueen autoliikennettä on rajoitettu, mutta silti olisin odottanut paljon tukkoisempaa liikkumista.
Undergroundin, Overgroundin, British railsin ja kaksikerroksisten bussien avulla kulkija on hetkessä kaupungn toisella laidalla, vaikka tietysti matkoihin saa aina varata aikaa ja uskoisin, että juniin tunkeminen ruuhka-aikona on jäätävää. Mutta silti. Miten metropolissa onnistuu se, mikä ei onnistu täällä Kölnissä, ihmettelenpä vain. 

Niin että ihmiset, te jotka jaatte rakkauteni Lontooseen, jee, ja te, jotka ette vielä ymmärrä, menkää itse katsomaan. 

4 comments on "5 syytä rakastua Lontooseen"
 1. Lontoo on kyllä mielenkiintoinen ja niin monipuolinen. Se ihastutti heti ensimmäisellä vierailukerralla, vaikken yleensä innostu suurkaupungeista tai perinteisistä must-see -kohteista. Ens kerralla kun menen Lontooseen pitää kyllä tehdä siitä kunnon Potter-matka!

  ReplyDelete
 2. Ton toimivan julkisen liikenteen voi ruksia listalta, jos tarvii käyttää sitä töissä käymiseen. Aamu-teeveestä voi seurata livenä metro- ja junalinjojen myöhästymisminuutteja livenä.

  ReplyDelete
 3. Minullekin jäi positiiviset muistot Lontoosta,tosin siitä on jo monta vuotta kun siellä kävin.

  ReplyDelete
 4. Super photos Heidi, such a lovely weekend! Kommt bald wieder, Elfi xx

  ReplyDelete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?