Monday 18 November 2019

Lento vauvan kanssa

Vauva oli reilun kolmen kuukauden ikäinen, kun lähdimme hiljattain Suomeen. Olin matkaamassa yksin ja jännitti, vaikka saimmekin Saksan päässä kyydin kentälle ja vanhempani tulivat hakemaan meidät Helsingistä, eli minun piti selvitä vain lentokentistä. Sen verran kuitenkin hermostutti, että keräsin etukäteen vinkkejä vauvan kanssa lentämiseen.

Sain muun muassa tällaisia:

- Kannattaa imettää koneen nousussa ja laskussa.
- Laita vauvalle nenätippoja ennen lentoa.
- Ota mukaan varavaatteet vauvalle mutta myös itselle. Myös pieni peitto olisi hyvä.
- Varaa tarpeeksi aikaa kaikkiin siirtymiin.
- Muista rento ja stressitön asenne, niin vauvakaan ei stressaannu.
- Pyydä apua aina, kun sitä tarvitset.

Miten lennot sitten menivät?

Ilokseni voi todeta, että Toivo on kuin syntynyt matkustamaan. Niin kauan kuin hommat etenevät ja ympärillä on tarpeeksi katsottavaa, hän pysyy tyytyväisenä.

Düsseldorfin kentällä oli aikamoinen hulina. Valitettavasti emme saaneet vaunuihin mitään suojaa, joten hieman hirvitti, miten niiden käy. Düsseldorfissa kuulema pyydetään usein lisädokumentteja (syntymätodistus yms.), mutta tällä kertaa pelkät passit riittivät. Mukavaa oli myös se, että meidät noukittiin jonon ohi turvatarkastukseen. Jouduin riisumaan kantorepun, mutta kaksikin virkailijaa auttoi vauvan kanssa, jotta sain tavarani hihnalle ja taas kasaan. Sain apua ennen kuin ehdin sitä edes pyytää. (Paitsi Helsinki-Vantaalla laskeutumisen jälkeen, kun olisin tarvinnut sekunniksi vauvan pitelijää - tax freen myyjä ei uskaltanut pitää vauvaa sen aikaa, että olisin saanut kantorepun päälle).

Täytyy antaa Finnairille täydet pisteet koneeseen sijoittamisesta. Meille oli automaattisesti varattu paikka ensimmäiseltä riviltä bisnesluokan takana. Se oli ikkunan vieressä ja viereinen paikka oli blokattu ja pysyi tyhjänä. Menomatkalla kone oli täynnä, mutta meillä oli mukavasti tilaa. Onnistuin vaihtamaan vaipat viereisellä penkillä, ja Toivo nukkui siinä myös sen aikaa, että pääsin vessaan.
Lentohenkilökunta oli ystävällistä ja ohjeisti vauvan turvavyön kanssa. Saimme heti myös roskapussin, mutta sitä ei lopulta tarvittu. Ja koska istuimme niin edessä, koneesta poistuminenkin sujui nopeasti ja näppärästi.

Vauva ei nukkunut koneessa paljonkaan, vaikka monet olivat minulle sellaista lupailleet. Itse lennosta hän ei silti tainnut huomata mitään. Nousun aikana imetin, laskeutuessa hän nukkui ja väliajan söi puuleluaan tai höntsäili muuten omiaan. Minä en pidä lentämisestä, mutta täytyy sanoa, että vauva huolehti siitä, että en ehtinyt panikoida, koska koko ajan oli tekemistä. Lennot olivatkin leppoisammat ja helpommat kuin monesti yksin matkustaessani.

Ainoa vähän tylsä juttu oli, että Düsseldorfin ruuhkaisen kentän takia istuimme lopulta tunnin ja vartin koneessa, ennen kuin lento pääsi ilmaan, ja saavuimme Suomeen reilusti myöhässä. Helsinki-Vantaan lentokenttä saa muuten ison miinuksen tuloaulan erittäin epäsiististä lastenhoitohuoneesta, jossa ei ollut edes vessapaperia.
Paluumatkalla uskalsin jo luottaa siihen, että selviämme, ja kaikki menikin sujuvasti. Helsinki-Vantaalla oli lauantai-iltapäivänä rauhallinen tunnelma, ja kävelimme suoraan tiskille jättämään tavarat. Virkailijalla oli aikaa rauhassa auttaa vaunujen pussittamisessa ja ihastella vauvan saksalaista passia. Kuulin, että meillä on sama istumapaikka kuin tullessa ja että viereinen paikka on taas jätetty vapaaksi.

Siitä kävelimme suoraan turvatarkastukseen, jonka läpi vauva sai kulkea repussa. Lento lähti tällä kertaa ajallaan ja meni jälleen rennosti. Minäkin nukahdin hetkeksi vauva sylissäni.

Düsseldorfin kentällä jouduin hetken jännittämään vaunujen puolesta, sillä ne tuotaisiin eri paikkaan kuin matkalaukut ja virkailijan mukaan vasta sitten, kun kaikki muu olisi lastattu hihnalle. Vaunut saapuivat kuitenkin nopeammin kuin odotin ja jälleen kolhimattomina.

Lopulta voi siis todeta, että ihan turhaan jännitin. Kumpikaan meistä ei tarvinnut vaihtovaatteita ja sosiaalinen vauva viihtyi matkan päällä. Kaikki meni niin hyvin, että aloin suunnitella seuraavaa Suomen-reissua helmikuuksi. Siitä voi tulla haastavampaa, koska vauva ei välttämättä enää viihdy paikallaan sylissä ja eväitäkin tarvitaan mukaan eri tavalla kuin näin täysimetyksellä. Mutta kokemus tuo todennäköisesti varmuutta, jota tästä ensimmäisestä keikasta puuttui.
4 comments on "Lento vauvan kanssa"
 1. Onnittelut siitä, ettette tarvinneet vaihtovaatteita! Meillä tähän mennessä tuntuu, että joka lennolla on tullut tarvetta niille... Eilen Havaijilta kotiin lentäessä (6+2h vaihdollinen lento) tuli käytettyä kolmet eri vaatteet, ja pari viikkoa sitten vauva laattasi nousussa mun päälle, enkä tietenkään ollut muistanut ottaa vaihtovaatteita itselleni...!

  Myös tuo tyhjä penkki tuntuu luksukselta. Me ei olla vielä kertaakaan oltu koneessa, jossa ei olisi ollut standby-lista täynnä. Onneksi puolet lennoista ollaan päästy upgradella businekseen, että on vähän ylimääräistä tilaa edes, mutta parasta on juurikin tuo, jos pääsee laskemaan vauvan pois käsistään. Meillä on vain kahdesti ollut bassinet-paikka, ja toisella kerralla se oli poissa käytöstä melkein koko lennon turbulenssin takia, eli se siitä.

  Ei sillä, on mustakin vauvan kanssa lentäminen ihan suhteellisen helppoa, mutta sulla on siis käynyt tosi hyvä tuuri!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oho! Kiitos kokemuksista! Mä en ollut osannut odottaa, että Finnair suhtautuisi näin hyvin sylivauvoihin - ja voi olla, ettei luksus enää toistu. Busnesluokka on kyllä sitten hyvä vaihtoehto, jos se onnistuu.
   Miksi se muuten on aina niin, että ne laatat tai niskakakat tulevat juuri silloin, kun vaipat tai vaihtovaatteet ovat unohtuneet? Nimim. Kokemusta on :D

   Delete
 2. Jos minulla olisi vauva, niin en uskaltaisi edes matkustaa vauvan ja lasten kanssa enää Suomeen. Niin lapsivihamielisiä suomalaiset ovat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä oli hyvä reissu enkä kokenut, että vauva olisi saanut Suomessa negatiivista kohtelua tai että en olisi saanut apua sitä tarvitessani. Hyvillä mielin aiomme siis matkustaa Suomeen helmikuussa uudestaan.

   Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?