Wednesday 16 November 2016

Meidän häät: ohjelmaa lapsille

Lähipiirissäni on paljon lapsia. Siskoillani on mainiota jälkikasvua ja kummilapsieni perheistä on tullut minulle lähiomaisia. Oli itsestään selvää, että häihimme kutsutaan lapsia. Niinpä 40 vieraasta yli neljäsosa oli alle 15-vuotiaita. Näin ollen mietin etukäteen erilaisia tehtäviä ja ohjelmaa lapsille. Nuorimmat kolme siskojentyttöäni toimivat morsiusneitoina ja siskonpoika suostui sormuspojaksi. Äitini oli ommellut heille kauniit vaatteet, jotka sointuivat väriteemaamme. Jopa pienin juhlavieras, kolmekuinen vauva, oli saanut oman keltaisen pikkuliivin.

Hääjuhlissa voi joskus olla pitkästyttävää, joten olin miettinyt ja valmistellut lapsille mielekästä puuhaa päivään ja erityisesti pitkien puheiden varalle. Häidemme ohjelma oli monikielinen, joten oli hyvä pitää pienet kiireisinä. Yksi nuori puhui englantia ja saksaa mutta ei ymmärtänyt suomea, vanhimmat suomalaiset lapset ovat jo opiskelleet englantia ja saksaa mutta pienimpien piti selviytyä suomella. Täytyykin muistaa kysyä, miten lapset näin jälkikäteen kommentoivat häidemme kielikylpyä ja miten sen kokivat.

1. Hääbingo

Tähän saivat osallistua kaikki, mutta ensimmäisen bingon jälkeen muut palkinnot menivät lasten pöytään. Bingo-laput oli jaettu koristelujen kanssa pöytiin, ja innokkaimmat raksivat niitä jo vihkiseremonian aikana. Löysin bingon pohjan netin hääsivustolta, mutta muuttelin sitä itse hieman. Mies auttoi muotoilemaan lauseet saksankieliseen bingolappuun ja Kölnin kaaso toteutti layoutin.

Olin etukäteen huolissani sitä, toimiiko tehtävä ja tuleeko niitä bingoja ollenkaan. Mutta kävikin niin, että kaikki palkinnot menivät ensimmäisten parin tunnin sisällä. Palkinnoiksi olin hankkinut karnevalistisia releitä, kuten kukkapantoja, naamareita ja ilmapalloja. Kelpasivat hyvin ja viihdyttivät.
www.florian-jung.com
Bingon huutelu jatkui tosin koko loppuillan ja vielä seuraavan aamunkin.


2. Herkku- tai karkkipöytä

Tämäkään ei ollut pelkästään lapsille tarkoitettu mutta luulen, että lapset huolehtivat siitä, että se tyhjeni. Olen itse ollut aina kova karkinsyöjä, joten totta kai häissäkin piti saada herkutella. Vanhempani olivat hankkineet pöytään laatikkokaupalla Marianneja, Dumleja ja Hopeatoffeeta ja hääviikolla noudin kaupasta vielä irtokarkkeja.
www.florian-jung.com
Kuten arvata saattaa, pöytä oli menestys. Toimme ylijäämäkarkit Saksan häihin eikä niitä ollut paljon. Anteeksi vanhemmat, jos lapsenne olivat illalla sokeritokkurassa, mutta kerranhan täti vaan naimisiin menee.

3. Kuvaustehtävä lapsille

Myönnetään, kertakäyttökamerat taitavat olla aika standardikamaa häissä. Halusin antaa lapsille kamerat käyttöön, koska kuvien ottaminen nyt vaan on hauskaa ja lasten perspektiivi voi usein yllättää. Olin miettinyt valmiiksi tehtävälistan eli ehdotuksia siitä, mitä häissä voisi kuvata. Lapsilla vaikutti olevan hauskaa ja kamerat tulivat täyteen. En ole vielä ehtinyt tai saanut aikaiseksi viedä kuvia teetettäväksi enkä tiedä, millaista materiaalia illasta on tullut. Toivottavasti hupaisia.

Lapset eivät tosin kuvanneet pelkästään kertakäyttökameroilla vaan osa lainaili vanhempiensa järkkäreitä. Tästä on todisteena eräskin kuvasarja, jossa 9-vuotias kummityttöni seuraa minua läpi juhlatilan ja lopulta alan vähän poseerata hänelle. Hauskoja otoksia!


4. Puuhakirja

Jos nyt jälkeenpäin jättäisin jotain häistämme pois, ne olisivat puuhakirjat. Löysin netin hääsivuilta valmiiksi kasatun tehtäväkirjan ja tartuin kiinni. Sivuilla oli muun muassa väritystehtäviä Disney-satujen pariskunnista ja erilaisia "vie prinssi labyrintin läpi prinsessan luo" -tehtäviä. Isosiskoni toi paikalle korillisen puurvärejä ja myös kasan sarjakuvalehtiä luettavaksi, joten materiaalia riitti.

Pienimmät vieraamme olivat vähän väritelleet ja piirrelleet papereille omiaan, mutta tekemistä ja seurattavaa taisi muuten olla tarpeeksi, sillä kirjaset jäivät lopulta aika tyhjiksi eli turhiksi. Lahjoitin ne häiden jälkeen äidilleni, jotta vie puuhatehtävät odottamaan lastenlasten seuraavaa vierailua. 

5. Omat puuhat

Hääpaikkamme oli kaupunkilaislasten unelma, sillä sen ympäristössä riitti paljon tutkittavaa. Maaseudulla sijaitsevan juhlapaikan pihapiirissä on monia puumökkejä ja kaunis puutarha, jossa oli tilaa olla ja juoksennella - sekä tietysti kuvata ja hassutella. Naapurissa on myös hevosia, mutta en tiedä, ehtikö kukaan sinne asti, mutta varsinkin pojat pyörivät pitkään ulkona. Pääasia, että viihtyivät, vaikka minua välillä hirvitti, etteivät häähepenineen jäädy kylmässä syysillassa.

Vanhin kummityttöni järjesti minulle mainion yllätyksen. Kun perhe oli lähdössä kotiin, selvisi, että 14-vuotias oli juhlien aikana tehnyt trailerin meidän häistä. Kummityttöni oli yhdistellyt illan aikana kuvattuja videopätkiä ja puuhastellut ne kännykkänsä kanssa yhteen. Muuten häistämme ei ole videota. 

Tämä on niin hieno! Kummitäti huolehti siis aivan turhaan, etteivät nuoriso ja lapset viihdy juhlissa, sillä niin mahtavia juttuja siitä päivästä on syntynyt.

Saan julkaista trailerin kummityttöni luvalla, joten olkaapa hyvät!
Lue myös:


2 comments on "Meidän häät: ohjelmaa lapsille"
  1. Loistavaa! Meillä tulossa häät reilun vuoden päästä ja itsekin juuri aloitin suunniteluhommat. Hyviä vinkkejä. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihanaa häävuotta! Häiden suunnitteleminen ja tekeminen on tosi kivaa, vaikka näin jälkikäteen täytyy sanoa, että kyllä siihen enemmän energiaa meni kuin olin odottanut. Meillä oli suht pienet ja aika nopeasti kasaan kyhätyt juhlat, joista tuli just sellaiset kuin halusinkin. Mutta häiden jälkeen meni monta viikkoa palautuessa - puku ei ole vieläkään löytänyt tietään pesulaan :D Onnea matkaan!

      Delete

Kommentit ovat parhautta. Jättäisitkö käynnistäsi pienen merkinnän?